• Kiril Petkov, fostul prim-ministru bulgar, a ținut piept parlamentului său. Opoziția bulgară a fost de partea lui Putin, dar guvernul său l-a susținut pe Zelenski în culise
  • De teama răzbunării lui Putin și pentru a evita expunerea cercurilor pro-Kremlin din țară, guvernul bulgar a făcut totul pentru ca oficial să nu se știe despre niciun ajutor
  • Bulgaria prelucra numai petrol rusesc la rafinăria sa, iar cisternele cu motorină călătoreau în mod regulat spre Ucraina prin România.
  • Petrolul rusesc a alimentat vehiculele blindate ucrainene, iar livrările bulgare au acoperit 40% din consum – în plus, țara și-a acoperit o treime din necesarul de muniție.
  • La inițiativa Bulgariei, imediat după începerea invaziei rusești, Uniunea a introdus sancțiuni financiare severe împotriva Moscovei.

Atunci când premierul bulgar Kiril Petkov a călătorit la Kiev, la 28 aprilie 2022, pentru a-l asigura pe președintele Volodimir Zelenski de sprijinul său, acesta nu a avut prea multe de oferit – cel puțin oficial. Nu era clar ce făcea de fapt acolo. Partenerul său de coaliție de la Sofia, Partidul Socialist, s-a pronunțat ferm împotriva livrărilor de arme, în semn de solidaritate cu Rusia.

Când Petkov și Zelenski au apărut în sfârșit împreună în fața camerelor de filmat, au anunțat un acord care a sunat destul de ciudat. Bulgaria urma – conform asigurărilor date de aceștia – să repare echipamentele militare din Ucraina. După ce au rostit aceste cuvinte, liderii nu au făcut decât să zâmbească și să-și strângă ferm mâna.

Un joc inteligent pe sub nasul lui Putin

Anterior, Bulgaria a fost aliniată cu Ungaria în privința Ucrainei. Oficial, ambele țări nu furnizau arme Kievului. Până în acel moment. Ceea ce nu știa publicul era că, la momentul vizitei lui Petkov în Ucraina, guvernul bulgar avea deja în vigoare o procedură cuprinzătoare de asistență militară.

Șeful guvernului bulgar: Putin folosește corupția ca instrument de politică externă

Între aprilie și august anul trecut, Bulgaria a exportat, în liniște motorină în Ucraina, asigurând astfel necesarul pentru aproape 40 % din tancurile și vehiculele armatei sale. Și livrările de muniție au fost extrem de consistente.

Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât, la acea vreme, Bulgaria prelucra în rafinăria sa doar petrolul furnizat de Rusia.

S-a dovedit că, în ciuda dependenței sale de Rusia și a fricii de agresiunea lui Putin, au existat modalități creative de a se alia cu Kievul. În spatele acestei acțiuni se aflau premierul bulgar în exercițiu de atunci, Kiril Petkov, și ministrul său de finanțe, Asen Vassilev, din partidul reformist We Continue Change/Continuăm schimbarea.

„Stând pe partea dreaptă”

Pentru prima dată, politicienii opoziției de astăzi au vorbit public despre ceea ce s-a întâmplat în culisele Bulgariei în lunile cruciale.

Retrospectiva arată: acești doi politicieni și economiști cu studii la Harvard, care și-au început activismul prin combaterea corupției din țara lor, au înțeles mai repede decât mulți alți lideri că Europa nu poate pierde timpul.

De asemenea, Bulgaria și-a asumat un rol de lider în promovarea sancțiunilor Uniunii și în găsirea unor modalități de a ieși din dependența de energia rusă.

Guvernul de la Kiev a confirmat pentru Welt, existența unui ajutor militar secret, transferat din Bulgaria. ”Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi soluții”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Povestea, a spus el, este destul de simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis „să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Bulgarii s-au mișcat imediat

Totul a început deja la 25 februarie, la doar o zi după invazia lui Putin în Ucraina, la o reuniune informală a Consiliului European de la Bruxelles. Întrucât toți șefii de guvern din UE au ținut discursuri pe rând, reuniunea s-a prelungit până târziu în noapte. Premierul Petkov s-a plimbat printre liderii europeni și i-a îndemnat să pună în aplicare ideea sa. A stat de vorbă cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz, printre alții.

Petkov le-a reamintit celor adunați la Bruxelles: președintele ucrainean ar putea avea mai puțin de 48 de ore de trăit, pentru că se află pe listele morții ale Moscovei, iar Consiliul trebuie să ia decizii imediat. Petkov propune: trebuie să deconectăm Rusia de la sistemul de plăți SWIFT și să înghețăm obligațiunile europene emise de banca centrală rusă. Mulți lideri au avut rezerve, dar, în cele din urmă, Consiliul UE a sprijinit această inițiativă.

În același timp, șeful ministerului bulgar de finanțe, Asen Vasilev, participă la Paris la o reuniune a miniștrilor de finanțe din UE. Și acolo este panică. Toată lumea este încă în stare de șoc în urma atacului. Vasilev merge la tribună și ține un discurs care va rămâne în istorie.

Asen Vasilev | Foto: EPA

El nu vorbește despre cifrele și consecințele economice ale invaziei, ci despre ceea ce Putin a vrut să spună prin „denazificarea Ucrainei”. „Rușii au făcut același lucru în Bulgaria după cel de-al Doilea Război Mondial, ucigând mii de disidenți, profesori și preoți”, spune Vasilev.

Și el a militat pentru o acțiune imediată. Participanții la reuniune confirmă că ministrul bulgar a ridicat tonul.

Două zile mai târziu, Bruxelles-ul a pus în aplicare măsurile despre care vorbiseră ambii bulgari. Este suficient să spunem că, în cercurile UE, deciziile luate în primele zile ale războiului sunt numite punerea în aplicare a „propunerii bulgare”, scriu jurnaliștii germani.

Misiunea diplomatică secretă a lui Kuleba

Pe 19 aprilie, cu puțin timp înainte de călătoria lui Petkov la Kiev, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vizitat Sofia. În acest moment, începuse cea de-a doua fază, precară, a războiului. Ucrainenii îi respinseseră pe ruși dintr-o zonă mai mare din jurul Kievului și din nord, dar lucrurile erau dramatice în estul țării. „Luptele au fost atât de intense”, spune Kuleba astăzi, „încât Ucraina trebuia să-și refacă urgent proviziile; muniția de fabricație sovietică era în special deficitară.”

„Știam că în depozitele bulgare se găsea o mare parte din muniția de care aveam nevoie, așa că președintele Zelenski m-a trimis să achiziționez echipamentul necesar prin canale diplomatice”, spune Kuleba. Totul a fost făcut în secret.

În declarația sa publică de după vizita la Sofia, Kuleba nu a spus nici măcar un cuvânt despre furnizarea de arme. El a lăudat doar Bulgaria pentru că a primit mulți refugiați ucraineni.

Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, au avut loc alte discuții. „A fost o chestiune de viață și de moarte”, a precizat Kuleba într-un interviu pentru Welt. Dacă Bulgaria nu ar fi oferit sprijin, rușii ar fi ocupat cu ușurință mai multe sate și orașe.

Dmitro Kuleba | Foto: EPA

După cum își amintește Kuleba, Petkov a recunoscut, în timpul discuțiilor din culise, că situația sa internă „nu era ușoară”, dar că va face „tot ce-i stă în putință”.

Petkov a declarat astăzi că guvernul său a acordat ulterior licențe de export intermediarilor. Nu direct către Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate. „Industria noastră militară producea la capacitate maximă”, spune el. Imagini din aprilie arată avioane încărcate până la refuz cu muniție care zboară între Bulgaria și Polonia.

Este bine cunoscut faptul că aeroportul polonez din Rzeszów, situat la 70 km de granița ucraineană și păzit ermetic de NATO, a fost principalul punct de transbordare.

„Ne-am asigurat că ruta terestră prin România și Ungaria a fost deschisă și pentru camioane”, spune Petkov. „Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în primele etape ale războiului a provenit din Bulgaria.”

Implicarea SUA și a Regatului Unit

Kuleba spune că nu poate da toate detaliile, dar confirmă schema. El subliniază că nu a fost vorba de faptul că guvernul bulgar a oferit ajutor militar direct Ucrainei, „ci mai degrabă de faptul că întreprinderile ucrainene și cele din țările NATO au putut să se aprovizioneze cu ceea ce aveau nevoie de la furnizorii bulgari”.

Din informațiile pe care le-am obținut, Statele Unite și Marea Britanie au plătit pentru aceste bunuri.

Situația a devenit dificilă în iunie, când șeful companiei bulgare de export Kintex, Alexander Mikhailov, a trebuit să demisioneze în urma unei dispute politice și a făcut publice date ascunse până atunci. Probabil că a vrut să dărâme guvernul în acest fel.

La vremea respectivă, Mikhailov vorbea de exporturi în valoare de 2 miliarde de euro. El a menționat, de asemenea, livrările de muniție pentru lansatorul de rachete multi-lansator Grad BM-21.

Totuși, acest lucru nu a generat nicio rezonanță. Atenția presei internaționale s-a concentrat oricum asupra furnizării de arme occidentale, inclusiv a lansatoarelor de rachete americane HIMARS.

Și Partidul Socialist la guvernare? A amenințat în repetate rânduri că va rupe coaliția dacă aceasta va sprijini direct Kievul, dar nu a putut acționa, deoarece acest sprijin nu exista în mod oficial.

Unul dintre principalii exportatori de motorină

Chiar și mai pe ascuns, Sofia furniza motorină armatei lui Zelenski. Bulgaria are o rafinărie în apropiere de Burgas, la Marea Neagră, care este administrată de o filială a grupului rus Lukoil și este aprovizionată cu petroliere din Rusia.

Încă o dată: livrările efectuate de companiile locale au fost gestionate de companii străine intermediare. Kievul a confirmat că firmele ucrainene au primit motorină bulgară într-un moment crucial al războiului.

  • Camioanele și cisternele călătoreau în mod regulat spre Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat și în trenurile de marfă, spune Vassilev. -„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina, acoperind uneori 40% din necesarul Ucrainei.”

Forțele pro-ruse din Bulgaria

În același timp, țara a fost complet dependentă de aprovizionarea cu petrol din Rusia până la sfârșitul anului 2022 și, prin urmare, nu a participat la embargoul petrolier al UE. Se părea că este preocupată doar de propriile livrări, dar Petkov și Vassilev au susținut ferm livrările rusești la Bruxelles, pentru a sprijini Ucraina.

Acest ajutor secret a reprezentat un mare risc pentru prim-ministru. Sondajele din Bulgaria au arătat că 70% dintre cetățeni se temeau că vor fi târâți în război și, prin urmare, au respins prea mult sprijin pentru Ucraina. Președintele Rumen Radev, din partea Partidului Socialist, a alimentat acest sentiment, afirmând că Bulgaria ar deveni parte la război dacă ar furniza arme Kievului – o declarație care a putut fi auzită și din partea unor părți ale SPD din Germania.

Cât de mult din guvern a fost de partea Rusiei o arată și atitudinea ministrului Apărării, Stefan Ianev. A adoptat chiar și termenul de „operațiune specială” al lui Putin la începutul războiului. În cele din urmă, el a fost demis rapid de Petkov.

Abia de curând jocul de-a v-ați ascunselea a luat sfârșit. De la începutul anului, rafinăria Lukoil din Burgas este controlată în întregime din Bulgaria, fără nicio legătură cu sediul central din Rusia, și încearcă să se aprovizioneze cu petrol și din alte țări.

Acum, guvernul de la Sofia a cerut oficial Comisiei Europene permisiunea de a exporta motorină rafinată din petrol rusesc – tot în Ucraina.

Răzbunarea Moscovei

Este puțin probabil ca Moscova să fi știut despre livrările de motorină către armata ucraineană. În orice caz, în toate aceste luni, cisternele au continuat să sosească.

Dar Kremlinului nu i-a scăpat din vedere faptul că Bulgaria, sub conducerea premierului Petkov și a ministrului de finanțe Vassilev, sprijină masiv Ucraina.

Încă din luna mai, Moscova atacă Bulgaria cu atacuri cibernetice, spune Petkov. Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost vizat, poșta a fost vizată, iar uneori salariile funcționarilor publici nu au putut fi plătite.

Moscova a încercat, de asemenea, să mituiască parlamentari și să se infiltreze în autorități. Unii deputați ai partidului pro-rus „Renașterea” au primit instrucțiuni directe de la Moscova, scrie ziarul german Welt.

Bulgaria a expulzat un total de 70 de angajați de la ambasada Rusiei din Sofia între martie și iunie. Acuzația: spionaj.

Moscova a decis să acționeze cu duritate. La acea vreme se știa că Bulgaria era cea mai dependentă țară din Uniune de gazul rusesc. Pe 27 aprilie, Gazprom a tăiat gazul Bulgariei, prima țară din Uniune. Dar Sofia nu a renunțat.

În termen de 24 de ore, prim-ministrul Petkov a prezentat o soluție care ar permite Bulgariei să se descurce fără gazul din Rusia. El a aranjat două tancuri de gaz lichefiat din SUA – la același preț pe metru cub pe care îl percepea Gazprom.

Petkov explică acum și de ce Washingtonul a fost dispus să facă acest lucru. „În cadrul discuțiilor, am precizat clar că navele-cisternă au fost un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna modalități de a ieși din dependența de Rusia. De asemenea, a comandat o conductă de legătură cu Grecia. Bulgaria este un centru-cheie de aprovizionare cu energie pentru partea de sud-est a Uniunii”, a spus acesta.

Mesajul important al Bulgariei către Europa

În vară, guvernul lui Petkov a fost răsturnat – parlamentul a votat o moțiune de cenzură. Forțele pro-ruse și-au jucat, de asemenea, rolul. Până în toamnă, Petkov și Vassilev au fost numiți în funcții temporare. La alegeri, voturile au fost împărțite între mai multe partide mici, iar de atunci țara oscilează între un curs de reformă și o întoarcere la vremurile de odinioară. Dar atitudinea față de Ucraina s-a schimbat oarecum.

În decembrie, parlamentul a decis să autorizeze oficial furnizarea de arme către Ucraina.

„Suntem profund recunoscători Bulgariei pentru acest lucru”, a declarat ministrul ucrainean de externe Kuleba. Cu toate acestea, el vede deja încercări de a torpila această decizie. „Este de necrezut cu câtă perseverență aceste forțe încearcă să tragă Bulgaria de partea agresorului și a măcelarului”.

Petkov și Vassilev au făcut istorie cu sprijinul lor fără precedent și ascuns. Prin mișcarea lor politică, ei doresc să candideze din nou la următoarele alegeri și să continue lupta pentru o Bulgarie pro-europeană.

Dar un lucru, spune Petkov, nu mai poate fi inversat: -„Am demonstrat că o lume fără dependență și fără frică de Rusia este posibilă”.

*text din Welt a fost preluat de pe site-ul polonez Onet, deținut de grupurile Axel Springer și Ringier, ultim grup din care face parte și Libertatea.

Foto: Hepta

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News