3 milioane de lei, care reprezentau peste 680.000 de euro în 2014, este suma cu care Andreas Huber a fost acuzat de ANAF că a prejudiciat statul român, reprezentând TVA neplătit prin mimarea exportului, într-o afacere cu cartele SIM.
Huber este finul preşedintelui Klaus Iohannis şi consul onorific al Austriei la Sibiu. Născut în România, el a plecat din țară în anii ‘80 și a revenit în 1990.
Acesta conduce Uniunea Consulilor Onorifici din România din 2015 şi este unul dintre oamenii de afaceri potenţi din Sibiu, cele mai importante companii din portofoliul său fiind legate de domeniul auto, notează sursa citată.
Tranzacții suspecte cu cartele SIM
Totul a început în urma unei sesizări venite din partea autorităților din Ungaria, care au semnalat o serie de tranzacții suspecte.
Inspectorii ANAF au descoperit că, în perioada 2010-2011, o firmă deţinută de Andreas Huber a vândut cartele telefonice prepay în valoare de milioane de euro către cinci firme maghiare, înfiinţate chiar în perioada în care au avut loc tranzacţiile suspecte şi abandonate ulterior.
În actele firmelor, cartelele apăreau exportate din Cluj în Ungaria. În urma investigaţiei, inspectorii ANAF au susținut că SIM-urile n-au părăsit, de fapt, niciodată România, ci au fost revândute în ţară. Astfel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 3 milioane de lei, reprezentând TVA neplătit.
Inspectorii ANAF au depus, în 2014, o plângere penală împotriva lui Andreas Huber, dar procurorii de la Sibiu care au investigat cazul au decis că n-au destule probe și au închis dosarul, după mai bine de doi ani de cercetări. Taxele solicitate de ANAF au fost anulate.
Andreas Huber spune azi că nu a avut niciodată emoții în legătură cu dosarul penal, pentru că a verificat codurile TVA ale firmelor cărora le-a vândut cartelele. Mai spune că nu știe ce s-a întâmplat ulterior cu SIM-urile.
Probleme cu sediul consulatului
În 2017, inspectorii ANAF l-au avut din nou în vizor de Andreas Huber. Aceştia au descoperit că una dintre firmele familiei a plătit taxe mai puţine la stat după ce a inclus în contabilitate chiria unui spaţiu unde funcţiona de fapt Consulatul Austriei.
Practic, firma lui Huber a închiriat un birou de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice, pe care ulterior l-a subînchiriat consulatului. Astfel, Huber nu ar fi trebuit să introducă în contabilitate drept cheltuieli deductibile (pentru care se plăteşte impozit pe profit mai mic) de peste 90.000 de lei. Curtea Supremă a dat dreptate fiscului și l-a obligat pe Huber să plătească paguba datorată statului.
Mai multe informații, pe Context.ro.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro