“Am avut noroc”, explică Nicolae Voiculeț întâlnirea cu acordeonistul.
“Mergeam spre repetiție și, în acest oraș, ca în orice metropolă, e bine să mai mergi și printre oameni, cu metroul. Când mergeam spre ieșire, aud un sunet și apropiindu-mă îmi dau seama că e un acordeon și intona Imnul României. E piesa mea favorită și îl cant cu fiecare ocazie. I-am zis Stai puțin, să cântăm amândoi! S-a speriat la început, a crezut că sunt de la Fisc …sau de undeva. Când am scos naiul l-am văzut că s-a liniștit”, povestește, amuzat, naistul. Oamenii s-au oprit să îl asculte și l-au aplaudat la final, încântați de momentul live din pasaj. Unii s-au dovedit mai generoși când au văzut duetul inedit, primul care a dat bani fiind chiar un tânăr cu o chitară în spate. Nicolae Voiculeț spune că astfel de momente nu ar trebui să fie excepții, întrucât harul cu care sunt înzestrați artiștii e pentru public.
Decorat de ministrul Apărării, chiar dacă n-a făcut armata
Artistul, care poartă haine de tip militar și are chiar cămăși din dotarea MApN, cu tricolor și numele său brodat pe ele, recunoaște că se consideră un “soldat al neamului”. De altfel, Nicolae Voiculeț se mândrește cu o o distincție pe care puțini o primesc – Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de pace, primită de la ministrul Apărării de acum câțiva ani, Mircea Dușa. Printre cei care au o astfel de decorație se numără mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, Regele Mihai, dar și foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu.
“Respect foarte mult această instituție și pe acești oameni care au apărat acest popor și această glie. Chiar dacă eu nu am făcut armata. M-am bucurat, într-adevăr, într-un moment foarte nefericit al vieții mele, de o atenție importantă din partea acestei instituții. În 2015, când aveam un concert pentru soldații răniți în teatrele de operațiuni, am primit un telefon, chiar în timpul concertului, că mama ..a luat-o Dumnezeu. Vă dați seama ce tragedie să aflu în timpul concertului că mama a plecat lângă tata. Și atunci ministrul Dușa, împreună cu șeful Statului Major m-au luat în brațe și mi-au spus: Nicolae, de azi înainte familia ta e Armata Română! Distincția pe care mi-au oferit-o mi se pare mult prea mare”, spune Voiculeț.
Participă la evnimentele Centenarului și va concerta într-o sută de sate
România 100, adică celebrarea Centenarului, îl găsește pe maestrul Nicolae Voiculeț implicat într-un proiect amplu: va concerta în nu mai puțin de o sută de sate românești. De altfel, demersul e în derulare déjà. Concertele se desfășoară în puncte speciale din aceste comunități. “Cântăm în trei locuri: la biserică, în cimitir și la copii, în școală. Biserica e locul unde s-a întâmplat totul: și lacrimile și bucuria satului. În cimitire pentru că nu există sat din România care să nu aibă eroi și martiri. Și la copii pentru că ei sunt prezentul și viitorul acestei țări”, explică artistul.
Pentru Nicolae Voiculeț reîntâlnirea cu mediul rural e valoroasă pentru că, pe de o parte, este fiu de preot, și, pe de altă parte, a fost plecat mulți ani din țară, în Statele Unite, și a dus dorul României. “Simt satul românesc plâns, dar înălțător. Abandonat, dar ancestral. Îl simt în cer, pe pământ, dar sub pământ. Nu există un public mai receptiv și mai special ca acesta din sate. Ei cântă și simt o dată cu mine, cu noi”.
După Centenar, nicio vacanță, ci alt proiect!
Nicolae Voiculeț a învățat multe în America, printre care și management, marketing, sau cum să devii și să rămâi eficient, chiar și ca artist. Dincolo de boemia afișată, este, într-adevăr, un soldat disciplinat. Are planificată fiecare zi pentru următorii ani! Dacă în 2018 este implicat în evenimentele legate de Centenar, anul 2019 nu vine cu o binemeritată vacanță, ci cu un nou proiect de amploare. “Vom începe turneul european și internațional Rămâi român! Nu se termină. Nu se termină nimic, niciodată”, spune artistul. După anii petrecuți în America dar și după concerte susținute în toată lumea, Nicolae Voiculeț știe care este starea de spirit a românilor plecați din țară și la ei va merge, să le amelioreze rănile, după cum spune. Crede sincer că toți s-ar întoarce acasă, dacă ar fi stabilitate și un dram de nădejde în viitor. “Românii au un singur vis: să se întoarcă în țară. Țelul lor cel mai mare și trăiea lor cea mai puternică este să revină acasă. Este o perioadă de tranziție prea lungă. Ei pleacă pentru cinci ani și se trezesc peste 20 în aceeași stare. Am cântat în zeci și sute de concerte pentru români. Sunt sacrificați. Nu-i vina lor. Ei nu vor să plece, dar unde să rămână? Și de ce? E greu. Noi cu muzica aducem speranță. Ameliorăm aceste răni. Și aducem aminte. De unde venim? Ai cui suntem? Unde suntem? De ce suntem? Și unde vrem să ajungem?”