Cuprins:
Citizen News, un mic site de știri din Hong Kong, cunoscut pentru informațiile din zona justiției și a politicii, s-a închis începând de luni.
Cu numai câteva zile înainte, un alt site independent de știri, Stand News, s-a închis după ce sute de polițiști au efectuat percheziții în redacție și au arestat șapte oameni.
Doi foști editori ai publicației online au fost acuzați de conspirație pentru publicarea de materiale ce pot constitui acte de răzvrătire.
Închiderea celor două site-uri reprezintă doar ultimul capitol al morții presei independente din Hong Kong, un oraș care avea odinioară cele mai libere și cele mai agresive publicații din Asia.
Acum, pe măsură ce Beijingul continuă să își consolideze controlul asupra orașului, jurnaliștii care recent transmiteau informații de la manifestațiile prodemocrație sunt ori în arest, ori fără job.
„Ce se întâmplă acum nu este doar o altă închidere a unui site”, explică pentru New York Times Lokman Tsui, fost profesor de jurnalism la Universitatea Chineză din Hong Kong.
„Vorbim despre o acțiune mai largă a guvernului de a dezmembra presa critică, întreaga presă independentă din Hong Kong”, adaugă acesta.
Întâi au fost reduși la tăcere protestatarii. Apoi, presa
Stand News și Citizen News au fost parte a unei piețe media care a înflorit în contextul manifestațiilor prodemocrație din Hong Kong, prin care localnicii încercau să respingă controlul Beijingului.
Site-urile aveau puține reclame, preferând în schimb să se finanțeze din donațiile cititorilor. Erau construite pentru cititorii online, transmițând deseori protestele din stradă, în direct, ore în șir.
Când mișcarea de protest a fost înăbușită în urma numărului mare de arestări și a adoptării legii securității impuse de Beijing, site-urile și-au îndreptat atenția asupra tribunalelor, documentând zecile de dosare instrumentate de autorități împotriva protestatarilor și a politicienilor din opoziție.
Citizen News a fost fondat acum doar cinci ani de o mână de editori și reporteri cu mare experiență. Site-ul, cu o redacție mică, nu se putea compara cu alte publicații mai importante din Hong Kong, dar reușea totuși deseori să dezvăluie cum își desfășoară autoritățile locale campania legală împotriva opoziției.
În septembrie, jurnaliștii de la Citizen News au dezvăluit în exclusivitate, spre exemplu, că procurorii intenționau să argumenteze în instanță cum că manifestanții care comemorau anual masacrul din Piața Tiananmen sunt subversivi, deoarece foloseau sloganul „Puneți capăt dictaturii!”.
Pe măsură ce jurnaliștii au fost arestați, directorii publicației au realizat pur și simplu că redacția nu mai este în siguranță dacă va continua să publice astfel de materiale.
Inspirați de Apple Daily
Noile site-uri s-au inspirat și au atras jurnaliști de la Apple Daily, puternicul tabloid independent fondat în 1995 de omul de afaceri Jimmy Lai, un personaj vocal și declarat anticomunist.
Apple Daily a fost multă vreme incomod pentru autoritățile locale și pentru cele de la Beijing, dar redacția s-a închis anul trecut, după ce mai mulți șefi ai publicației au fost arestați.
Stand News și Citizen News au preluat misiunea de monitorizare a guvernului și de oferire a unei platforme de exprimare pentru vocile opoziției.
„Erau superprofesioniști în analizele lor, foarte riguroși în verificarea faptelor și, de asemenea, iar asta e partea cea mai importantă, nu le-a fost teamă să spună adevărul”, explică profesorul Tsui.
„Asta le-a adus problemele de acum”, adaugă acesta.
Cu câteva săptămâni înaintea raidului de la Stand News, secretarul pentru securitate din Hong Kong, Chris Tang, a acuzat publicația că este „părtinitoare” și că a „demonizat” autoritățile, atunci când a scris despre condițiile din închisorile din oraș.
Presa tradițională a devenit precaută, vocea ziarelor pro-Beijing este mai puternică
Pe măsură ce publicațiile independente s-au închis, canalele media tradiționale au devenit și ele mai precaute,
Radio-televiziunea Hong Kong (RTHK), reputabila instituție publică din oraș, a fost remodelată de guvern într-un canal care seamănă, potrivit criticilor, cu presa de stat din China.
Când tenismena chineză Peng Shuai a acuzat un fost oficial al Partidului Comunist de viol, scandalul declanșat a fost în mare parte ignorat de presa tradițională din Hong Kong.
Site-ul RTHK a publicat o singură știre care făcea referire la temerile WTA privind siguranța sportivei, fără să detalieze însă ceva despre acuzațiile formulate de Peng.
Subminarea vocii publicațiilor independente din Hong Kong a avut drept efect creșterea influenței presei de stat chineze.
Ziarele controlate de stat Wen Wei Po și Ta Kung Pao au fost folosite frecvent pentru a ataca politicienii prodemocrație, jurnaliștii și activiștii.
Paginile acestor publicații sunt atent monitorizate pentru indicii privind viitoarele acțiuni ale serviciilor de securitate. Când atacurile lor se intensifică, urmează de obicei și acțiunile oficiale.
Anul trecut, Ta Kung Pao a publicat o serie de articole în care ataca Stand News și îl acuza că susține terorismul, după un articol în care site-ul comparase mișcarea de rezistență din Irlanda de Nord cu cea din Hong Kong.
Beijingul apără arestarea jurnaliștilor
Arestarea jurnaliștilor și închiderea site-urilor independente au fost criticate de guvernele occidentale și de organizațiile media din lume.
După raidul asupra Stand News, secretarul de Stat al SUA Antony J. Blinken a îndemnat guvernul local din Hong Kong și pe cel de la Beijing să îi elibereze pe jurnaliștii reținuți.
În schimb, Beijingul i-a acuzat pe criticii săi că vor să destabilizeze Hong Kongul.
„Acești oameni au interpretat în mod voit greșit acțiunile legale luate de poliția din Hong Kong, încercând în zadar să folosească libertatea presei ca un scut pentru faptele criminale”, a scris Cotidianul Poporului, ziarul Partidului Comunist, într-un editorial.
Într-o scrisoare către Wall Street Journal, secretarul-șef din Hong Kong, John Lee, a spus la rândul lui că în loc să critice arestările, ziarul ar trebui să le susțină.
„Dacă ești cu adevărat preocupat de libertatea presei, ar trebui să susții acțiunile împotriva oamenilor care au exploatat în mod ilegal presa, ca unealtă pentru a-și atinge scopurile politice și personale”, a scris oficialul.
Hong Kong a coborât constant în clasamentul libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere, de pe locul 18, în 2002, pe locul 80 în 2021. În același top, China se află pe locul 177 din 180 de țări, deasupra Turkmenistanului, a Coreei de Nord și a Eritreei.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!