Natalitatea a scăzut în SUA, în ciuda previziunilor unui baby boom datorat pandemiei. Datele Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor arată că s-au născut 3,75 milioane de copii în 2019, cea mai mică valoare din ultimii 35 de ani, scrie Burlington Free Press.
Cauza principală a declinului a fost mersul economiei. Rata șomajului a crescut cu 1% și a atras scăderea natalității tot cu 1%.
Numărul de nașteri era în declin dinaintea pandemiei. Câte un procent pe an au pierdut la numărul nou-născuților americanii din 2015 până în 2020. Dar criza Covid a adâncit și șomajul și asta a atras decizia amânării momentului de a avea un copil pentru 40% dintre femei. Statutul social și profesional al femeii este în directă legătură cu natalitatea, arată o multitudine de studii.
Italia va avea cu 400.000 mai puțini copii
Tendința se regăsește și în alte țări. Și italienii se așteaptă ca numărul mic de nașteri să se mențină în 2021.
Un studiu realizat de Universitatea Catolică del Sacro Cuore din Milano previzionează că anul acesta vor fi cu 400.000 de nașteri mai puțin în Peninsulă.
„Ar ajuta un climat social pozitiv, proiectat în țară pentru a depăși criza sanitară; acesta ar alimenta o dezvoltare care ar duce la creșterea încrederii și, implicit, la creșterea dorinței de a avea copii”, arată studiul la care au lucrat 70 de oameni de știință, citat de Metropolitano.
Și Italia se confrunta cu o criză a natalității încă dinainte de Covid. În 2019, nivelul nașterilor ajunsese în Peninsulă la cel din 2003, când se nășteau puțin peste jumătate de milion de copii.
În primele opt luni ale lui 2020 s-au născut cu 6.400 de copii mai puțini decât în aceeași perioadă a lui 2019. Specialiștii spun că va continua descreșterea și anul acesta.
În al doilea trimestru din 2020, angajabilitatea în rândul femeilor a scăzut cu 49%. „Demografia este strâns legată de ideea de reușită personală, e legată de comunitate și de locul de muncă, cu precădere în rândul femeilor”, a spus și Elena Bonetti, fosta ministră a Egalității de Șanse.
55% dintre italieni amână „proiectul copilul”
Același studiu arată că 62% dintre tinerii italienii și-au simțit amenințate proiectele de viață din cauza Covid, cel mai mare procent dintre toate țările europene. Și asta se traduce și prin amânarea planului de a face un copil.
În martie anul trecut, peste 44% dintre italieni planificau să aibă un copil, în timp de 29% amânau ideea pentru 2021. Alți 26% amânau planul pe termen nedefinit.
Specialiștii italieni spun că acest climat negativ al pandemiei afectează și fertilitatea.
Mulți se gândesc și la faptul că spitalele nu vor putea să le asigure aceeași grijă ca înainte de pandemie.
În România, date centralizate cu privire la natalitate ale Institutului Național de Statistică arată că în 2019 s-au născut 203.109 copii, cu 3.466 mai puțini decât în 2018.
Foto: Profimedia