România s-a confruntat în ultimul an cu o înjumătățire a cantității de precipitații, fenomen care duce la diminuarea debitelor de apă, precum și la acumularea insuficientă a apei în sol, scrie Alexandru Tătar.
Asta perturbă lanțul de aprovizionare și va duce la o secetă economică, fapt care înseamnă o raționalizare a cantităților de apă.
Peste 413.000 de hectare, afectate de secetă
Peste 413.000 de hectare de terenuri cultivate în 34 din cele 41 de județe ale României au fost afectate de secetă, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și citate în articolul de pe infoclima.ro.
Dintre terenurile afectate de secetă, aproape 207.000 de hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale (un hibrid de grâu și secară), iar aproape 75.000 de hectare au fost cultivate cu porumb. În jur de 37.500 de hectare au fost cultivate cu floarea soarelui.
„Fiecare hectar agricol scos din circuitul economic de aprovizionare creează un dezechilibru”, spune cercetătorul de la Universitatea Babeș-Bolyai.
Cum sunt afectate lanțurile de aprovizionare
Din cauza secetei agricole, producătorii dispun de o cantitate tot mai mică de apă în solurile pe care le cultivă, explică Alexandru Tătar.
Cantitățile recoltate scad, astfel că în procesul de producție intră cantități mai mici de materie primă, dar costurile de producție rămân aceleași, fie că e vorba de utilaje, curent sau de forța de muncă. Din cauza întârzierilor de producție, produsele ajung cu întârziere la distribuitori.
Tot din cauza cantităților reduse de materie primă, produsul final poate să fie mai prost, însă mai scump.
Mai departe, costul ridicat al produsului duce, la rândul său, la fragmentarea lanțului de aprovizionare. Având stocuri limitate, retailerii vor scoate mai puțin la vânzare. Accesul consumatorilor la produsul final scade sau e la costuri mai ridicate. Cantitate redusă de materiale va duce la raționalizare pentru consumatori.
Prețurile alimentelor vor rămâne ridicate
Marii producători din Brazilia și Argentina sunt în al doilea an consecutiv în care au fost afectați de secetă, deci vor avea recolte mai mici de porumb, soia și zahăr, arată Tătar. Ca efecte, prețurile alimentelor, care au crescut deja puternic, vor rămâne ridicate.
China, cel mai mare producător de grâu din lume, a înregistrat cea mai călduroasă vară din toate timpurile și cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani. O fluctuație în producția de grâu a Chinei afectează prețul grânelor, afectându-i pe cei mai săraci dintre oameni.
Soluții de combatere a secetelor
Cercetătorul Alexandru Tătar propune câteva soluții de combatere a secetei:
- Investiții în sisteme de irigație;
- Reducerea dependenței de lanțul economic internațional de aprovizionare prin dezvoltarea lanțului local de aprovizionare;
- Folosirea apei uzate în agricultură. În felul acesta s-ar reduce consumul din apa potabilă din pânza freatică;
- Sistem de stocare alimentară care să combată risipa alimentară;
- Diversificarea resurselor alimentare.
„Din cauza schimbărilor climatice, actualul lanț de aprovizionare economic va deveni falimentar și nu va putea să susțină nevoile crescute ale populației, care se va dubla. Din cauza șocurilor climatice – secetă, inundații -, precum și a modului de cultivare, avem nevoie de o schimbare treptată a sistemului în următorii ani. Dacă totul va rămâne la fel, vom asista la raționalizări, penurii și prețuri tot mai mari”, avertizează Tătar.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
M.Toma • 30.10.2022, 22:27
Investigati de ce, in aceste conditii, in timp ce i se usuca culturile si se desertifica terenurile, Romania lui Tantos Barna exporta milioane de mc de apa pentru irigatii in Ungaria, la pret de nimic! Scrieti si asta! https://evz.ro/in-timp-ce-ministrul-tanczos-barna-ne-cere-sa-facem-economie-apele-romane-exporta-apa-pentru-irigatii-in-ungaria.html
UtilizatorLibertatea • 30.10.2022, 22:03
Sa reflectam putin din perioada ceausista. Cizmarul numit dictator, impreuna cu oamenii din spatele lui, au reusit sa plateasca o datorie a tarii prin infometarea populatiei, privare de libertate (cum spune democratu` din ziua de azi) si multe alte nerorociri. Agricultura era in floare, existau CAP-uri ce asigurau un venit omului de rand de la tara ... SISTEMELE DE IRIGAT despre care vorbiti voi, au ruginit sau au disparut de mult. DAR sacrificand o generatie a realizat ceva ! Acum insa, ne sacrificam de mai bine de 30 de ani si ne indatoram pe an ce trece ..ca sa ce ? PENTRU CE ? Poate va veni un razboi, inevitabil va veni--oare eu, ce am depus un juramant in fata lui Dumnezeu sa imi apar tara, ce ar trebui sa apar ? Afacerile ilegale devenite legale ale unor magnati ? Sa apar lichelele de pe Dorobanti ? *** si interlopii ? Schimbari climatice ... norme de poluare ... aberatii conduse de occident.
Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism.