După aderarea la UE, numărul românilor din Bruxelles a crescut de nouă ori, iar în prezent reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate de străini. Jurnalista Sanda Nicola, doctorand în Științe Geografice la Universite de Liege din Belgia, prezintă câteva concluzii ale studiului ei asupra rezidenților români din Bruxelles.
Românii nu emigrează de frica războiului și a persecuției, nici de foame, ci pentru că își doresc un stil de viață care le e inaccesibil în România, indiferent cât de mult ar munci. Românii emigrează pentru că nu mai au răbdare cu statul, perceput adesea drept un agresor care le îngroapă visurile și uneori afacerile.
Sanda Nicola:
Comunitatea de români din Bruxelles înregistrează cea mai rapidă creștere. La momentul aderării țării noastre la UE, doar 5.522 de cetățeni români trăiau cu acte în regulă la Bruxelles, iar până la 1 ianuarie 2020 comunitatea a crescut de aproape 9 ori, ajungând la 44.129 de rezidenți.
Autoarea cercetării a identificat mai mulţi factori previzibili care au determinat această creştere: ridicarea restricțiilor impuse românilor pe piața muncii din Belgia la 1 ianuarie 2014, sau situația socio-economică din țară, însă plasând dinamica acestei comunități într-un context mai larg, continental, a rezultat că fluxurile migratorii au fost puternic influențate de criza economică mondială din 2009-2010.
Românii au emigrat în Belgia nu doar din România, ci din toată Europa. Muncitorii polonezi din Belgia au fost înlocuiţi cu românii veniţi din sudul Europei.
Autoarea a descoperit şi atributele pentru care românii sunt „invizibili” şi nu sar în ochii nimănui: sunt „albi”, „creștini” și „integrați”.
Citeşte mai mult, pe B365
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro