Cazul românilor care cumpără telefoane de ultimă generație de la magazine, dar găsesc în cutiile aparent sigilate obiecte lipsite de valoare, au devenit tot mai frecvente. Atât magazinele, cât și firmele de curierat susțin că nu au vulnerabilități în sistem, însă un caz petrecut la Târgu Mureș vine să arate cum se produc astfel de escrocherii.
O tânără din Craiova a mers la un magazin de profil pentru a-și achiziționa un telefon, cum însă pe stoc nu era modelul dorit, a fost informată de angajați că acesta poate fi livrat de furnizor în termen de trei zile. Femeia a achitat suma de 6.800 de lei, iar în momentul în care a ajuns în magazin pentru a ridica comanda a rugat angajații să o ajute la configurarea telefonului. Când a desigilat cutia, atât ea, cât și angajații magazinului au avut un șoc: în locul iPhone-ului XS Max se aflau câteva bucăți de plastilină. Au fost alertate autoritățile, precum și furnizorul central.
„Omu” din Târgu Mureș a pus la cale escrocheria cu telefoane
La o zi distanță de la incidentul din Craiova, reprezentanții unei firme de curierat din Târgu Mureș sesizau Poliția despre o situație suspectă cu care se confruntau: în mai puțin de o lună, 23 de telefoane iPhone XS comandate online de la Altex România de diverse persoane din Târgu Mureș nu au mai fost ridicate de destinatarii care trebuiau să efectueze plata coletului.
La rândul lor, reprezentanții firmei de curierat Urgent Cargus au fost sesizați de către Altex România despre situație, precizând că în coletele returnate de la Târgu Mureș, telefoanele au fost înlocuite cu plastilină.
Analizând circuitul comenzilor refuzate, s-a descoperit că toate acestea erau de pe traseul a doi dintre curierii societății Poli Curier, un subcontractor al Urgent Cargus, și aveau consemnate motive de returnare similare: refuz plată sau adresă greșită.
Interogați de polițiști, cei doi curieri au recunoscut că la mijloc a fost vorba de o escrocherie pusă la cale de un tânăr de Târgu Mureș, pe care îl știau după apelativul „Omu”, care le explicase că mai efectuase astfel de manevre și nu a fost prins de autorități.
„Expediere refuzată”
Cel care coordona escrocheria le-a cerut celor doi curieri să îi furnizeze zonele pe care aceștia le deserveau, pentru a consemna adrese din ariile respective atunci când plasa comenzile online la Altex.
La sosirea coletelor, curierii îi predau „Omului” cutia cu telefonul comandat, pentru a efectua înlocuirea, coletul resigilat reintrând în depozitul firmei de curierat, odată cu revenirea curierilor de pe traseu.
Între timp, aceștia consemnau date în fals în aplicația informatică privind traseul coletului. Mențiuni precum: „Expediere refuzată”, „Expediere nesolicitată”, „Destinatar negăsit la domiciliu. Trimis SMS”, „Adresă greșită”, „Refuz plată”.
Astfel, în aplicație apărea că nimeni nu manipula cutia în care se afla telefonul, cu excepția curierului care a încercat să livreze comanda destinatarului.
Modul de operare, descris de curieri
Cei doi curieri au recunoscut acuzațiile, detaliind modul în care acționa coordonatorul escrocheriei.
„Îi lăsam coletul, după care pleca, afirmând că merge acasă să-l desfacă și că mă resună când termină, pentru a mi-l da înapoi. Coletul nu îl scanam și nu figura livrat. La aproximativ o jumătate de oră sau o oră, mă resuna și ne întâlneam în aceeași zonă, îmi dădea înapoi coletul de la Altex, spunând că a luat telefonul și a înlocuit conținutul cu plastilină. Astfel, după ce mi-l dădea înapoi aproape la fel cum arăta inițial, îl duceam la firmă și procedam la restituirea coletului către firma Altex, pentru diverse motive: adresă destinatar incompletă, refuz plată, adresă greșită”, a declarat unul dintre curieri anchetatorilor.
Acesta a precizat că erau zile când primea și câte 2-3 colete. Colegul său a explicat și de ce coordonatorul grupului prefera doar telefoanele livrate de Altex.
„Mi-a mai spus că va comanda numai de la firma Altex, deoarece doar de la această firmă poate să desfacă coletele cu ajutorul unui aparat special ce încălzește ambalajul, iar telefoanele, ce vor fi numai marca Apple model iPhone, le va vinde el și vom împărți câștigurile jumate-jumate, în funcție de valoarea telefonului mobil”, a precizat cel de-al doilea curier.
Sumele de bani pe care le primeau pentru fiecare telefon variau între 1.500 și 2.500 de lei.
La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi curieri, față de cel care a pus la cale escrocheria încetând procesul penal ca urmare a decesului. Tânărul de 29 de ani a murit într-un accident.
Închisoare cu suspendare pentru cei doi curieri
Găsiți vinovați pentru înșelăciune și fals informatic, cei doi curieri au fost condamnați doi ani și o lună, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Inculpații au întrezărit posibilitatea obținerii în mod aparent facil a unor sume de bani, plasându-se cu lejeritate în câmpul infracțional, deși sunt infractori primari.
Judecătoria Târgu Mureș:
În privința prejudiciului, cei doi curieri nu au achitat niciun leu. În timpul procesului, Poli Curier le-a cerut celor doi foști angajați să plătească suma de 139.997,90 de lei, sumă pe care societatea ar fi plătit-o către Urgent Cargus pentru paguba creată de cei doi. Solicitarea firmei de curierat a fost respinsă de instanță.
„În prezenta cauză, persoana vătămată prin săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată de către cei doi inculpați este ALTEX ROMÂNIA SRL; societate care a fost despăgubită de către Urgent Cargus SA. Poli Curier SRL, societate care s-a constituit parte civilă în prezenta cauză, nu își poate valorifica pretențiile în cadrul procesului penal, având în vedere că acesta nu este persoana vătămată prin săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată. Pentru aceste motive, va lua act că persoana vătămată ALTEX ROMÂNIA SRL nu s-a constituit parte civilă în cauză și va respinge ca inadmisibilă acțiunea civilă exercitată de partea civilă Poli Curier SRL, prin reprezentant legal”, a specificat instanța.
Practic, pentru a recupera suma pe care a achitat-o pentru paguba produsă de cei doi curieri, firma de curierat trebuie să inițieze un nou proces în instanța civilă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro