„Metoda ingenioasă prin care două românce au convins o bătrânică din Germania să le dea un milion de euro” suna titlul publicat pe 11 noiembrie de cotidianul „Adevărul”. Din știre reieșea că două infractoare românce ar fi jefuit o bătrână de 80 de ani. La începutul textului, se precizează din nou originea celor două femei: „Două românce au fost arestate de poliția germană după ce au păcălit o bătrânică de 80 de ani să le dea o mulțime de bani și tot ce avea mai de preț în casă”.
Site-ul adevărul.ro citează, pentru această informație, publicația germană westfalen-blatt.de.
„Românii au contactat-o telefonic pe octogenară, dându-se drept polițiști. Au speriat-o spunându-i că în zona în care locuiește ar acționa o bandă de români violenți și că aceștia nu vor doar să o jefuiască, ci intenționează să o ucidă”, se mai arată în materialul de pe adevărul.ro.
Informația s-a rostogolit
Citând site-ul adevărul.ro, Libertatea a preluat de asemenea știrea, cu titlul: „Cum au păcălit două românce o femeie de 80 de ani din Germania să le dea un milion de euro”.
Știrea a mai fost preluată și de alte site-uri, printre care se numără: ziaruldeiasi.ro, stiridiaspora.ro, ziare.com și altele.
Publicația germană westfalen-blatt.de a tratat acest subiect în patru materiale diferite, începând cu producerea jafului și continuând cu judecata infractorilor. Nicăieri, în niciunul dintre cele patru texte, nu se precizează însă că cele două femei ar fi fost românce.
Au inventat „o bandă de români”
Conform celor patru materiale publicate pe această temă de către site-ul german, femeile sunt originare din Germania și ar fi avut complici turci.
Singura mențiune referitoare la români, în cele patru texte, este cea din povestea servită de falsele polițiste bătrânei pe care au jefuit-o: că o bandă de români se pregătește să o atace și că ar face bine să le predea lor bunurile de preț, pentru a o proteja.
Astfel, într-unul dintre primele materiale, publicat în august 2020, se precizează că cele două femei care au jefuit-o pe bătrâna pe atunci în vârstă de 80 de ani au avut complici turci și ar fi mințit-o pe aceasta, în cursul unei apel telefonic, că o bandă de români intenționează să o jefuiască.
„Banda de români” a fost însă doar o invenție menită să le ajute pe cele două femei, care s-au drept polițiste, să o convingă pe bătrână să le încredințeze bunurile ei, pentru a le „proteja”.
Nemțoaice născute în Bielefeld și Ganderkesee
Ulterior, în cadrul aceluiași text, se mai precizează că inculpatele au fost două femei, una originară din Bielefeld și una din Ganderkesee, două orașe germane.
Într-un al doilea material, publicat tot în august 2020, infractoarele ajunseseră deja la tribunal. Din nou, nicăieri în text nu se precizează că femeile ar fi fost românce, ci se menționează încă o dată faptul că cele două ar fi avut complici turci.
„Cu puțin timp înainte de miezul nopții, așa-zișii mistreți (criminali din Turcia care vorbesc perfect germană și care ar fi trebuit să convingă victimele), au sunat-o pe bătrâna de 81 de ani. O comisară pe nume Lehmann și o a doua polițistă falsă au mințit-o pe bătrână cu o poveste de groază. Potrivit acesteia, o bandă de spărgători români se afla în zona sa rezidențială, iar un cuplu din cartier fusese deja atacat și rănit. Acum, românii se aflau în drum spre pensionară, dorind să o jefuiască și să o omoare”, se arată în acest al doilea text.
Tot în acest material se mai precizează că „turcii din spatele” polițistelor false sunt acum anchetați. Este vorba despre cei care au sunat-o pe bătrână pentru a o păcăli.
Care este mecanismul escrocheriei
În cel de-al treilea articol, publicat în septembrie 2020, jurnaliștii scriu din nou despre legăturile femeilor cu turcii.
„Escrocheria este binecunoscută: apelanții din Turcia se prefac a fi ofițeri de poliție și avertizează asupra unui atac iminent. Pentru a duce în siguranță banii presupuselor victime, erau trimiși complici care să ridice bunurile. (…) Nu a putut fi clarificat în timpul procesului dacă o călătorie cu mașina la Koblenz și mai multe zboruri ale tinerei de 29 de ani către Turcia au avut drept scop transportul unor obiecte de valoare”, notează autorii.
În articol se mai precizează că tânăra de 29 de ani a recrutat-o pe complicea ei de 31 de ani, care are „probleme psihologice” și că cea dintâi „a avut contact cu nivelurile superioare ale bandei care activează în zona Izmir (Turcia – n.r.).”.
În sfârșit, în cel de-al patrulea material publicat pe această temă, în august 2021, publicația germană notează:
„Două femei au fost condamnate la închisoare de către tribunalul regional pentru că, în calitate de presupuși polițiști, au lipsit o femeie de 81 de ani din Bielefeld de averea ei de un milion de dolari. O femeie de 32 de ani din Bielefeld a fost condamnată la închisoare pentru doi ani și opt luni, iar complicea sa, din Ganderkesee, lângă Bremen, trebuie să execute patru ani și șase luni de închisoare”.
Din analiza celor patru texte publicate de jurnaliștii germani, reiese, de asemenea, că ziarele și site-urile românești, inclusiv Libertatea, care își cere scuze și publică acest text, au preluat nu ultima informație, legată de condamnarea celor două, ci au livrat știrea din august 2020 drept informație proaspătă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro