Se intampla uneori ca atunci cand vrem sa facem un bine, sa ajutam pe cineva, sa facem de fapt mai mult rau. In cazul cazaturilor, mai ales acum, cand gheata si-a facut aparitia pe trotuare, o mana de ajutor nu este totdeauna binevenita. Iata cateva sfaturi prezentate in revista „Farmacia ta”, despre cum trebuie sa procedati atunci cand vreti sa ajutati o persoana cazuta.
Exista cazuri cand o simpla fractura inchisa s-a transformat intr-una deschisa, mult mai grava pentru ca persoana cazuta a fost indemnata de cei din jur sa se ridice si sa mearga. Sunt si cazuri mai grave cand in urma unei cazaturi se poate ajunge la o fractura vertebrala grava, iar in timpul manevrelor de ridicare si transport se poate provoca ruperea maduvei spinarii. Se poate continua cu multe astfel de cazuri nefericite datorate acordarii unui asa-zis prim ajutor necalificat, care poate agrava leziunile deja preexistente.
Persoana cazuta trebuie linistita cu vorba si lasata pentru inceput acolo unde ati gasit-o. Daca este cu fata in jos, va fi rasucita cu blandete, mentinandu-i capul intre maini – pentru a evita torsiuni la nivelul gatului – si asezata pe spate sau pe o parte. Daca este constient, cel cazut trebuie intrebat daca sufera de boli care ar putea determina astfel de caderi (epilepsie, boli cardiace, neurologice), daca a consumat alcool sau daca, pur si simplu, a alunecat, s-a impiedicat si a cazut. In situatia cand a cazut fara a aluneca este bine sa-l lasam culcat jos si sa solicitam Salvarea. Trebuie sa aflam daca il doare ceva in urma cazaturii: capul, umarul, cotul, pumnul, soldul, coapsa, genunchiul, glezna sau coloana vertebrala; cu grija, incercam sa vedem daca segmentul la care acuza durere poate fi miscat de catre bolnav. Daca poate misca membrele superioare si poate folosi mana, indepartam suspiciunea unor leziuni traumatice importante la acest nivel. In continuare, putem incerca sa aflam daca poate misca picioarele, daca poate ridica membrele inferioare de pe sol – fapt care ar arata ca nu sunt leziuni importante la trenul inferior. Apoi trebuie sa vedem daca il doare coloana vertebrala. Daca acuza dureri la nivelul gatului, acesta trebuie sustinut si protejat cu un guler improvizat din fulare sau prosoape in jurul sau. Dar restul coloanei vertebrale nu doare? Daca da, este bine sa nu-l imobilizam si sa chemam Salvarea.
In cazul in care sumarul inventar de leziuni enumerate mai sus nu releva ceva care sa ni se para important, putem incepe ridicarea treptata, cu menajamente pentru bolnav. La inceput in pozitie sezanda, lasat asa cateva minute pentru ca sangele sa reinceapa sa circule normal, sa vascularizeze creierul; doar apoi poate fi ridicat, sustinut de doua persoane. Incercam apoi, sustinandu-l, sa vedem daca poate merge, daca si-a revenit bine, daca nu mai prezinta ameteli, daca este constient. In aceasta situatie, sunt mari sanse ca lucrurile sa continue normal si putem lasa „pacientul nostru” in pace.
Dar, totusi, nu trebuie sa uitam ca sunt si fracturi incomplete, asa-zisele „fisuri”, care se pot transforma in complete. Astfel pot aparea ulterior fracturi, hematoame cerebrale, rupturi de viscere abdominale s.a. Pentru aceste motive, daca la cei care au suferit cazaturi apar tulburari digestive, urinare, neurologice, dureri persistente in anumite zone, este indicata prezentarea la medic.

 
 

Urmărește-ne pe Google News