Cand cumparati apa minerala trebuie sa fiti atenti la:
– Incadrarea in termenul de valabilitate;
– Aspectul incolor, fara depuneri sau suspensii;
– Etanseitatea recipientelor;
– Existenta etichetei, in stare intacta cu toate informatiile obligatorii prevazute de actele normative: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau importatorului, locul de unde este exploatata apa si denumirea sursei, data durabilitatii minimale, compozitia chimica, anumite avertismente privind posibile efecte – daca e cazul (ex: ,,poate avea efect laxativ,,, in cazul unei ape ce contine sulfat, altul decat sulfatul de calciu).
– Continutul in dioxid de carbon (apa carbogazoasa sau una plata);
– Continutul in saruri minerale, in cazul in care consumatorul are anumite restrictii medicale; exista ape minerale cu un continut scazut de saruri (oligominerale) altele cu un continut mediu sau ape puternic mineralizate;
Consumatorii trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produsului pentru a putea face o alegere in cunostinta de cauza intre o apa minerala naturala, de izvor, de masa sau intre o apa cu dioxid de carbon si o apa plata.
Ce trebuie sa urmariti cand cumparati bauturi racoritoare:
– cand se utilizeaza mai multe sucuri de fructe sau arome, acestea se vor mentiona in ordinea descrescatoare a concentratiilor lor;
– daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4%, se mentioneaza denumirea fructului (,,…cu suc de lamaie,,; ,,…cu suc de portocale,,), cand proportia sucului e sub 4%, se mentioneaza ,,cu aroma de…,,;
– in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg de cafeina/litru, se mentioneaza ,,contine cafeina,,;
– mentiunea ,,contine gaz carbonic,,, cand produsul contine peste 2 grame dioxid de carbon/litru;
– o mentiune a originii apei minerale, cand aceasta este folosita la prepararea produselor.
Mentiuni suplimentare de etichetare pentru sucuri, nectaruri si siropuri din fructe
– mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs;
– cand sucurile si nectarurile sunt obtinute din concentrate se mentioneaza in imediata apropiere a denumirii produsului: ,,obtinut din concentrat de X,, (X = numele fructului); la produsele reconstituite din concentrate este obligatorie;
– se mentioneaza ,,cu pulpa,,, in cazul nectarurilor in continutul carora exista pulpa de fructe;
– in cazul nectarurilor se mentioneaza continutul minim de fructe, in %, in imediata apropiere a denumirii produsului;
– in cazul produselor cu adaos de zahar se inscrie mentiunea ,,indulcit,, cu indicarea cantitatii de zahar adaugata; in cazul in care s-au adaugat indulcitori, se va mentiona ,,cu indulcitori,,;
– mentiunea ,,contine gaz carbonic,,, cand produsul contine mai mult de 2 grame dioxid de carbon/litru.