Achizitionarea vopselei potrivite se face tinand cont de suprafata ce trebuie acoperita. Pentru lemn se folosesc lacuri, pentru suprafetele metalice – vopsele alchidice (pe baza de rasina), iar peretii pot fi zugraviti cu vopseluri acrilice (pe baza de apa).
– Vopsele pe baza de rasini au avantajul ca acopera o suprafata mare si se usuca foarte repede. Vopselele acrilice pot fi „drepte” sau tip calciu. Manevrarea acestei vopsele este foarte simpla, fiind nevoie doar de o rola potrivita.
– Criteriul principal in achizitionarea oricarui tip de vopsea trebuie sa fie marca. Nu trebuie cumparate sub nici o forma vopsele pentru care nu exista mostre de prezentare.
– Prin aplicarea unui strat protector se reduce consumul de vopsea si creste durabilitatea lucrarii.
– Daca se respecta tehnologia de aplicare, o vopsea de buna calitate aplicata corect este garantata intre 8 si 12 ani.
– Vopsitul peretilor dintr-un apartament de doua camere necesita aproximativ 65 kg de vopsea acrilica si costa intre 1.500.000 lei si 3.000.000 lei. Lacuirea tamplariei in acelasi apartament necesita 7 kg de material pentru care se platesc intre 750.000 lei si 1.500.000 lei.
– Pentru a „controla” cat timp o vopsea isi pastreaza culoarea si luciul, cumparatorul poate cere fisa tehnica. Daca in compozitia vopselei intra dioxid de zinc, in doi ani aceasta se va ingalbeni. Existenta dioxidului de titan garanteaza trainicia culorii.
– Cumparatorii de vopsea lavabila (acrilica) trebuie sa verifice cat de diluata este solutia. De obicei, la doua parti de vopsea trebuie adaugata una de apa. Nu este important cat costa kilogramul, ci cat se plateste pentru un metru patrat de perete vopsit.