Rafturile din supermarketuri si magazine sunt pline de sticle cu vin care mai de care  mai frumos ambalate si cu recomandari dintre cele mai bune. De multe ori insa, in ciuda ambalajului atragator, continutul poate sa lase de dorit. Doctor Pusca, unul dintre cei mai renumiti specialisti in vinuri, va da cateva sfaturi despre cum puteti alege un vin de calitate.

– Daca nu-l puteti degusta, e important sa va uitati cu atentie la ambalaj. Pe eticheta sticlei trebuie sa fie inscriptionata o bula aurie cu negru care arata ca vinul respectiv are o denumire de origine controlata, adica e produs intr-o podgorie, iar producatorii au respectat normele de cultivare a strugurilor si pe cele de fabricare a produsului. 

– Un alt criteriu de alegere a vinului e zona din care acesta provine. Daca    doriti un vin alb, puteti alege unul din podgoriile din Transilvania sau Moldova. Daca preferati vinul rosu, orientati-va spre o podgorie din Dobrogea sau Muntenia, fiindca in aceste regiuni strugurii negri se coc cel mai bine.

– Vinul vechi nu este intotdeauna cel mai bun. Spre exemplu: vinul de Cramposie sau Galbena de Odobesti e bine sa fie consumat de la an la an. Feteasca alba sau Souvignon ajung la apogeul gustului abia dupa 2-3 ani, iar Feteasca rosie si Pinot Noir au nevoie de 20-30 de ani pentru a se matura.

– Trebuie sa aveti mare grija la locul de unde cumparati vinul. E bine sa va aprovizionati de la casele recunoscute.

3 pasi pentru o degustare reusita

Pasul 1: Criteriul vizual. Culoarea si limpezimea sunt foarte importante. Tentele culorii vinului, mai inchise sau mai deschise, ofera informatii despre vechimea lui, la fel cum limpezimea vorbeste despre cat de bine a fost ingrijit sau nu.

Pasul 2: Criteriul olfactiv. Pentru aceasta, paharul trebuie rotit circular pe platoul unei mese, astfel incat aroma vinului sa fie eliberata si degustatorul sa aiba timpul necesar pentru a o inhala.

Pasul 3: Ultimul pas, si cel mai important, consta in gustarea unei mici cantitati de vin cu care trebuie clatita  intreaga cavitate bucala, tocmai pentru a ajunge la toate papilele gustative nerepartizate uniform pe limba.

Doctor Pusca
Specialist in enologie (stiinta care se ocupa cu studiul vinurilor si produselor derivate din vin)

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News