Sfatul cel mai important: nu cumpăra miel, carne tranşată sau drob de miel din locuri/spaţii neautorizate sanitar-veterinar. Cumpără numai din spaţiile special amenajate şi avizate de autorităţi şi verifică atent ca produsul să aibă ştampila sanitar- veterinară, care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos. Altfel, rişti să cumperi fie carne stricată sau infestată cu diferite parazitoze şi să-i îmbolnăveşti pe toţi cei care o vor consuma, fie carne de alt animal (inclusiv, Doamne fereşte!, carne de câine, aşa cum, din păcate, au păţit-o unii în anii trecuţi).
Mielul trebuie să aibă 10-14 kg
Dacă vrei să cumperi mielul întreg, trebuie să ştii că ideal este ca greutatea acestuia, după tăiere, să fie cuprinsă între 10 şi 14 kilograme (la sacrificare, se pierde până la 1/3 din greutate). Mieii mai mici, sub 9-10 kilograme, au carnea destul de indigestă, conţin colagen şi oxipurine, care dăunează sănătăţii, mai ales persoanelor care suferă de gută. Dacă optezi doar pentru o jumătate de miel sau pentru bucăţi separate, alege carnea slabă, fără multă grăsime. Carnea de miel trebuie să fie fermă la atingere, să aibă mirosul specific de oaie, o culoare rozalie şi să nu fie lipicioasă. De asemenea, atenţie la organele de miel (pentru drob), să nu aibă pete sau noduli.
Nu găti carnea imediat!
În primul rând, trebuie să ştii că nu e recomandat să găteşti carnea imediat după tăierea mielului. Trebuie lăsată la marinat (în frigider) cel puţin câteva ore. Nutriţioniştii recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile. De asemenea, stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele te vor ajuta să împiedici problemele legate de constipaţie. Cele mai potrivite condimente pentru carnea de miel sunt: usturoi verde, hasmaţuchi (asmăţui, haşmaciucă), boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă, ardei, mentă, foi de dafin, curry ş.a. Tradiţionalul drob de miel trebuie să conţină cât mai multe ingrediente. Astfel, nu ezita să adaugi foarte multă verdeaţă, în primul rând ceapă şi usturoi verde. În fine, nu asocia carnea de miel/ ied cu pâine, mămăligă sau paste, pentru că acestea îngreunează digestia. De aceea, nutriţioniştii recomandă asocierea doar cu legume şi verdeţuri.

Pentru cine (nu) este bună

Carnea de miel este unul din cele mai sănătoase tipuri de carne, pentru că nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte sortimente şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. Atât mielul, cât şi iedul au o carne roşie, care conţine proteine de calitate. Dacă ştii cum să o alegi, cu ce alimente să o combini şi cum se prepară corect, carnea de miel poate să constituie o alternativă bună la alte tipuri de carne, mai grase (carnea slabă de miel are puţine calorii, mai exact, 100 de grame de carne conţin doar 160 de calorii). Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune foarte bună, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate etc.) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News