Pentru salata de boef alege, de asemenea, cartofii cu coajă roșie, fiindcă își păstrează textura și forma la gatit.
Cartofi copți – alege cartofii în coajă albă, pentru că sunt cei mai gustoși preparați astfel.
Cartofi fierți pentru salate (ex: salată orientală) – alege cartofii noi și mici sau cartofii în coajă rosie.
Cartofi prăjiți – aici ai ambele variante: dacă vrei să fie pufoși și moi sub crusta prăjită, alege cartofii în coajă albă; dacă vrei să fie perfecți, subțiri și crocanți, alege cartofii în coajă roșie.
Pentru piure nu folosi niciodată cartofii în coajă roșie sau cei noi. Cei albi, „făinoși” sunt însă perfecți pentru un piure pufos și moale, ca la carte.
Pentru cartofii țărănești cu ceapă și șuncă alege cartofii roșii pentru o formă perfectă și pe cei albi, dacă ții mai mult la gust decât la formă!
La ciorbe poți folosi cartofii roșii, însă la supe merg și cei în coajă albă, chiar dacă se vor sfărâma în timpul fierberii, tot pentru că sunt mai gustoși.
În plus
Nu uita să fierbi întotdeauna cartofii cu puțină sare, pentru un gust desăvârșit. Iar pentru un plus de savoare, pune puțin rozmarin și chili la fiert sau când îi prăjești.
Curăță bine coaja cartofilor și evită-i pe cei colorați în verde, sau înlătură zona respectivă, fiindcă conține solanină, care este toxică.
Când pui cartofii la fiert, sau la copt caută să îi alegi de aceeași dimensiune pentru a se găti uniform.