Cuprins:
Mobilitatea nu mai este doar un trend cool în business, ci este modul în care toată lumea a ales să lucreze în ultimul timp, mai ales în contextul actual al pandemiei generată de noul coronavirus.
Pentru asta oamenii doresc să aibă un laptop, dacă se poate unul cât mai performant. În ce-i privește, pasionații jocurilor video au la dispoziție numeroase opțiuni ca să se distreze și să se relaxeze în acest mod.
Dacă și tu te numeri printre aceștia îți vom spune în articolul de față care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul atunci când cauți laptopul pentru gaming mult dorit.
De ce un laptop pentru gaming și nu un desktop?
De ce aleg gamerii să achiziționeze un laptop în detrimentul PC-urilor? Ei bine, ei fie s-au săturat de clasicele desktop-uri din considerente de spațiu și de confort, fie își doresc să se poată juca pee calculator oriunde s-ar afla, iar soluția ideală o reprezină, evident, un laptop cât mai performant.
Asemenea laptopurilor business sau multimedia, nici cele de gaming nu sunt la fel. De aceea trebuie să știi la ce detalii trebuie să te uiți atunci când vrei să cumperi unul.
În primul rând trebuie să ții cont de nevoile și de posibilitățile tale pentru că această categorie de laptopuri este cea mai constisitoare.
Apoi, trebuie să vezi cât de performante sunt componentele, mai ales procesorul, placa video, sistemul audio și cel de răcire.
De asemenea, nu trebuie să omiți designul laptopului, carcasele elegante și tastaturile cu iluminare facând diferența.
Prețul reprezintă cel mai mare dezavantaj al laptopului pentru gaming pentru că, la o configurație identică, un PC este mai ieftin.
Cum alegi un laptop pentru gaming?
Atunci când te hotărăști să-ți cumperi un laptop pentru gaming trebuie să ai mare grijă la configurația aleasă. Motivul? Se pot face foarte puține modificări la un laptop, și acelea nesemnificative.
Pentru ca un laptop să fie fix ceea ce îți dorești și să te mulțumească pe deplin, prețul, performanța și aspectul lui trebuie să fie într-un perfect echilibru. Iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când îți achiziționezi un laptop pentru gaming:
Bugetul
Înainte de a începe să cauți un laptop pentru gaming va trebui să-ți fixezi un buget. După cum spuneam, acest tip de laptopuri sunt costisitoare.
Un laptop de gaming care să aibă niște specificații decente costă undeva în jur de 3.500-4.000 de lei. La banii ăștia vei găsi un laptop de 15 inch cu procesor Intel Core i5, 8 GB de RAM, placă video GTX 1050 și HDD de 1 TB. Dacă vrei o placă video mai performantă, atunci va trebui să pregătești vreo 5.000 de lei.
Fiind vorba despre un gadget scump, de care te vei folosi câțiva ani buni și, foarte important, nu suportă prea multe modificări, va trebui să mergi pe calitate. Aceasta este echivalentă cu un preț extrem de piperat, care poate ajunge la 10.000 de lei și chiar mai mult.
Placa video
Este cea mai importantă componentă a unui laptop pentru gaming. Majoritatea jocurilor virtuale sunt dependente de plăcile video, iar dacă îți dorești o experiență cât mai bună vei avea nevoie de un accelerator grafic performant.
Jocurile consumă multe resurse, de aceea vei avea nevoie de o placă video cu memorie dedicată. Pentru a te putea juca cele mai noi jocuri video pe setări grafice ridicate va trebui ca laptopul tău să aibă cel puțin o placă video Nvidia GeForce GTX 1050 sau 1060. Ideale sunt cele din seria RTX: 2060, 2070 și 2080.
Totodată, nVidia a lansat o serie RTX Super, produse vcare au fost optimizate pentru a aduce un plus de performanță față de cele anterioare.
Procesorul
Această componentă funcționează în tandem cu placa video. Trebuie să știi că, pentru a-ți oferi performanța de care ai nevoie la jocurile video, procesorul unui laptop de gming nu trebuie să aibă o frecvență mai mică de 2,4 GHz.
Cele mai bune procesoare pentru laptopurile de gaming sunt Intel Core i7 de generația a opta cel puțin. Pentru a-ți fi ușor să-l identifici, denumira procesorului începe cu cifra 8 (ex: i7-8750h). Dacă bugetul îți permite, alege un laptop cu procesor Intel Core i7 de generația a zecea.
În cazul în care ai un buget limitat, poţi să optezi și pentru un laptop cu procesor Intel Core i5.
Atenție! Un procesor slab va încetini laptopul.
Memoria RAM
Laptopul tău de gaming va trebui să aibă cel puţin 8 GB de RAM, dar cea mai bună performanţă o vei atinge cu un laptop care are 16 GB de RAM.
Poți, însă, să cumperi un laptop cu 8 GB de RAM și apoi să-i adaugi încă 8 GB. Te va costa aproximativ 150 de lei o plăcuță de RAM.
Atenție! Pentru un upgrade ulterior, laptopul pe care vrei să-cumperi trebuie să aibă doar un slot ocupat dintre cele două disponibile.
Spațiul de stocare
Pentru gaming ne trebuie un laptop foarte rapid, iar combinația ideală este un SSD de 256 GB + HDD de 500 GB. Astfel, vei avea și spațiu mare de stocare, și viteză la un preț rezonabil.
Display-ul
Display-ul este un detaliu important în factorul de decizie al cumpărării. Ca să ai o imagine cât mai clară și cât mai detaliată, display-ul trebuie să fie minimum un Full HD, adică o rezoluție de 1920×1080 pixeli. Dacă vorbim despre o placă video de ultimă generație, rezoluția poate ajunge până la 3840×2160 pixeli.
Tehnologia a avansat mult în ultimii ani astfel că acum găsești multe panele de tip IPS, VA sau TN cu rate de reîmprospătare a imaginii ridicate la 120 Hz, 144 Hz și chiar mai mult. Cu cât panelul este mai bun, cu atât vei avea mai multe unghiuri de vizibilitate și nu vei avea probleme în caz de lumină puternică.
În ceea ce privește diagonala, ideal pentru un laptop de gaming este cea de 17 inch, însă și cele de 15 sau 14 inch pot fi luate în calcul.
Tastatura
Este o componentă extrem de importantă pentru un gamer adevărat. O tastatură bună trebuie să aibă funcție „anti-ghosting” prin care, dacă apeși mai multe taste deodată, toate vor fi înregistrate. De asemenea, o tastatură iluminată reprezintă un avantaj atunci când te joci noaptea.
- Te-ai întrebat vreodată cum a fost creată tastatura QWERTY, folosită pe toate laptop-urile și calculatoarele?
Bateria
Mulți utilizatori omit să se uite pe specificațiile bateriei atunci când cumpără un laptop, indiferent că este vrba despre un laptop business, multimedia sau gaming.
În funcție de performanțele laptopului, o baterie poate fi de două, patru sau opt celule, însă, atunci când te vei juca, acest detaliu nu va conta. La un moment dat tot se va consuma în regim de gaming intens și, drept urmare, va trebui să pui laptopul la încărcat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!