Cuprins:
Ce este o rețea Wi-Fi și când a apărut
O rețeaua wireless este o conexiune la internet care este partajată de mai multe dispozitive inteligente dintr-o locuință sau dintr-o companie sau instituție – telefoane mobile, tablete, televizoare, laptopuri, etc. – prin intermediul unui router Wi-Fi.
Această rețea folosește undele radio ca să transmită semnalul de internet de la router-ul wireless către dispozitivele conectate la respectiva rețea. Acest lucru oferă flexibilitate în ceea ce privește conexiunea la internet atâta timp cât te afli în aria de acoperire a rețelei Wi-Fi.
Device-urile comunică între ele prin intermediul undelor radio astfel că informațiile personale ale utilizatorilor pot deveni vulnerabile la atacurile cibernetice și alte amenințări de acest gen. Acest lucru se întâmplă atunci când te conectezi la o rețea wireless publică din cafenele, restaurante, gări sau aeroporturi. Din acest motiv este indicat să-ți conectezi dispozitivele la o rețea Wi-Fi protejată printr-o parolă ori la un hotspot mobil personal.
Specialiștii din domeniu estimează că rețeaua Wi-Fi va deveni în 2023 principala sursă de conexiune la internet. De altfel, potrivit unui studiu efectuat de compania californiană Cisco Systems, în acest an, până la 59% din traficul de internet se va realiza prin intermediul rețelelor wireless.
Ce înseamnă Wi-Fi și de ce se numește așa
Denumirea de „Wi-Fi” este acronimul pentru Wireless Fidelity (n.n. – precizie fără fir). Aceasta este o tehnologie wireless cu ajutorul căreia pot fi conectate concomitent la internet două sau mai multe smartphone-uri, tablete, laptopuri, console de jocuri video și alte dispozitive inteligente dintr-o locuință sau dintr-un birou.
Wi-Fi reprezintă semnalul radio pe care un router wireless care este conectat la internet prin cablu îl transmite către device-urile care partajează aceeași rețea de internet. Dispozitivele „traduc” semnalul în date pe care le poți vedea și utiliza și trimit înapoi un semnal radio către router.
Denumirea tehnică a tehnologiei Wi-Fi este IEEE 802.11x, însă dezvoltatorii ei au realizat că internauții nu vor putea ţine minte acest nume, astfel că au încercat să găsească unul mai ușor de utilizat. Astfel s-a ajuns la Wi-Fi, termen care a fost creat și adoptat în anul 1997, ca urmare a unei analize realizată de compania de marketing Interbrand. Această denumire este mai ușor de pronunțat și de memorat și, în același timp, amintește de un termen deja existent în domeniul audio, și anume „Hi-Fi” (n.n. – High Fidelity).
Potrivit Wikipedia.org, „Wifi”, „WiFi”, „wifi” și „wi-fi” sunt alte denumiri des folosite, însă nu sunt aprobate de Wi-Fi Alliance.
Câte tipuri de conexiuni Wi-Fi există
Numărul opțiunilor de conexiune Wi-Fi sunt în creștere pe măsură ce rețelele mobile în domeniul internetului de acasă au cunoscut în ultimii ani o uriașă dezvoltare. La fel ca serviciul propriu-zis de Internet, există o serie de avantaje și de dezavantaje pentru fiecare tip de conexiune Wi-Fi în ceea ce privește viteza și puterea semnalului. În prezent există patru tipuri de rețele wireless: WLAN, WPAN, WMAN și WWAN.
Rețeaua WLAN (rețea locală fără fir)
Aceasta este cea mai populară rețea wireless și presupune o conexiune la internet prin cablu. „Sârma” este conectată la un router, care transmite semnalul de internet mai departe către toate dispozitivele inteligente care sunt conectate la respectiva rețea.
Rețeaua WPAN (rețea personală fără fir)
Acest tip de rețea are o rază scurtă de acțiune și este partajată de două sau mai multe device-uri pe o arie relativ mică. Aceasta acționează pe o rază de circa 10 metri folosind tehnologia Bluetooth și este folosită pentru a conecta o pereche de căști la un laptop sau la un smartphone.
Rețeaua WMAN (rețea extinsă fără fir)
Rețeaua extinsă va transmite semnalul wireless dincolo de o clădire sau de o proprietate prin intermediul undelor radio sau a celor infraroșii. Acest tip de rețea folosește tehnologii avansate de procesare a semnalului, capabile să extindă radiațiile electrice având acoperire mai mare.
Rețeaua WWAN (rețea metropolitană)
O rețea fără fir de tip WWAN acoperă o suprafață mai mare și folosește diferite noduri care pot fi instalate în clădiri mari, în turnuri, etc. Acest tip de rețea Wi-Fi permite conectarea unui număr mai mare de dispozitive în același timp.
Ce este un router Wi-Fi și cum funcționează
Router-ul Wi-Fi sau wireless este o componentă extrem de importantă a unei rețele de internet. Este acel dispozitiv hardware cu ajutorul căruia este posibilă conectarea simultană la o rețea de internet a două sau mai multe smartphone-uri, tablete, laptopuri, imprimante și alte dispozitive inteligente – inclusiv unele electrocasnice smart – fără a fi nevoie de cablu.
„Inima” rețelei poate avea o rază de acțiune mare, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie să te afli foarte aproape de router pentru a putea avea acces facil la internet. Un router wireless ales ca la carte îți va oferi o conexiune rapidă, eficientă și fiabilă, chiar și în cazul unor transferuri mari de date sau a utilizării mai multor dispozitive.
În prezent există routere Wi-Fi care transmit undele de semnal pe două frecvențe: 2.4 GHz și 5.0 GHz. Prima dintre acestea acoperă o rază mai mare de acțiune, iar cea de-a doua este mai liberă ceea ce o face ideală pentru streaming sau pentru jocuri video în rețea. Trebuie spus că viteza unei rețele Wi-Fi din zilele noastre este de aproape 3.500 de ori mai mari comparativ cu cea pe care o înregistrau primele rețele wireless din urmă cu 25 de ani.
Routerele wireless sunt de trei tipuri, după cum urmează:
- Routere single-band – acestea sunt mai vechi și funcționează doar pe frecvența 2,4 GHz.
- Routere dual-band – aceste modele sunt ceva mai noi și oferă posibilitatea de a se alege una dintre cele două frecvențe, în funcție de nevoi.
- Routere tri-band – și acest model permite alegerea uneia dintre cele două frecvențe, însă nu se înlocuiesc între ele, ci se va crea o rețea distinctă pe o nouă frecvență când una dintre ele va fi prea aglomerată.
Cum alegi cel mai bun router Wi-Fi
O rețea de internet wireless este folosită de majoritatea utilizatorilor de pretutindeni pentru a efectua diverse activități în mediul online. Astfel, cu toții avem nevoie să fim conectați la o astfel de rețea pentru a îndeplini sarcini de serviciu, pentru a face cumpărături, pentru a comunica în timp real rapid și eficient, pentru a ne juca ori pentru a socializa.
Prin urmare, achiziționarea celui mai potrivit router Wi-Fi pentru nevoile fiecăruia dintre utilizatori poate face diferența atunci când vine vorba de viteză și de puterea semnalului. De aceea, când vine vorba de performanță este firesc să-ți dorești cel mai bun router wireless.
Însă, cum performanța costă întotdeauna, trebuie să fii foarte atent atunci când vei face o astfel de achiziție pentru că misiunea de cumpărare a unui astfel de dispozitiv poate fi pentru mulți una destul de dificilă, mai ales dacă nu dețin informații suficiente.
Mulți dintre producători folosesc în descrierea acestor dispozitive o mulțime de acronime și termeni de marketing care le dau mari bătăi de cap persoanelor care nu sunt profesioniști IT. De asemenea, denumirea produsului propriu-zis nu oferă prea multe date referitoare la calitatea produsului și nici nu „traduce” prețul pe care ar trebui să-l plătești pentru acesta.
Ce trebuie să iei în calcul când cumperi un router Wi-Fi
Așa cum se întâmplă de fiecare dată când faci o achiziție pentru locuința ta, și în cazul unui router wireless există o serie de aspecte de care trebuie să ții cont. În primul rând, trebuie să alegi un router cu porturi LAN 10/100/1000, care permite conectarea prin cablu a unui laptop sau a unui PC desktop. Apoi, trebuie ca acesta să aibă cel puțin două porturi USB ca să poți conecta o imprimantă sau să folosești un stick de memorie. De asemenea, este bine ca router-ul să aibă măcar trei antene reglabile pentru ca acestea să poată fi îndreptate astfel încât semnalul să fie dispersat pe o suprafață cât mai mare. Există și modele de routere cu antene interne, care sunt ideale pentru cei care nu doresc o acoperirea prea mare, ci pun preț pe designul dispozitivului astfel încât acesta să se integreze cât mai bine în decorul camerei.
Dacă ai copii și dorești să le monitorizezi sau chiar să le limitezi timpul de acces la internet, atunci ar trebui să alegi un router Wi-Fi care oferă opțiunea de control parental. Cu ajutorul acestei funcții vei putea seta router-ul să oprească internetul pe anumite intervale orare.
Specialiștii recomandă alegerea unui router care vine la pachet cu o aplicație dedicată. Aceasta este ușor de accesat și intuitivă în folosire și îți va oferi posibilitatea să setezi o parolă nouă, să actualizezi router-ul, să ai un management bun al traficului de internet și multe alte funcții foarte utile. În cazul unor modele nu există o aplicație de acest gen, astfel că, pentru a putea face anumite setări la router, vei fi nevoit să accesezi anumite site-uri.
Nu în ultimul rând, un aspect important îl reprezintă numele producătorului așa că este bine să alegi un router produs de o companie cunoscută în acest domeniu. Cele mai apreciate sunt ASUS, TP-Link, Tenda, LynkSys, ZyXel, D-Link și NetGear.
Referitor la prețuri, un router simplu single-band costă între 75 și 400 de lei, unul de tip dual-band poate fi cumpărat și la 90 de lei, însă poate la fel de bine să ajungă la 1.750 de lei, în timp ce routerele tri-band sunt cele mai scumpe și au o plajă de preț cuprinsă între 650 și 2.800 de lei.
Citeşte şi: Ce este un smartwatch. Ce poți să faci cu el și cum alegi unul