Dincolo de rolul său de bază, smartphone-ul a devenit dispozitivul nostru preferat pentru gaming, shopping, socializare, precum și pentru captarea de fotografii și realizarea de clipuri video.

Avantajul lor, prin comparație cu un aparat de fotografiat, îl reprezintă faptul că sunt mici, ușor de cărat și mereu la îndemână.

Pentru a avea cel mai bun telefon mobil cu care poți face poze frumoase trebuie să ții cont de mai multe aspecte. În articolul de față îți vom spune care sunt acestea.

Ce trebuie să știi despre camera foto a unui smartphone

Camera foto reprezintă unul dintre principalele criterii după care trebuie să te ghidezi atunci când îți cumperi un smartphone nou.

În ultimii ani, calitatea camerelor foto/video de pe telefoanele mobile a crescut foarte mult. Performanțele unui smartphone de top în ceea ce privește fotografia sunt foarte asemănătoare cu cele ale unui aparat foto digital.

Acum, toți producătorii montează standard pe telefoanele mobile camere de minimum 20 de megapixeli și trei lentile. În plus, unele telefoane sunt prevăzute cu mai mulți senzori foto, cu specificatii diferite: senzor ultra-wide, senzor macro sau telephoto.

Camerele de pe smartphone-urile moderne sunt capabile să facă poze pe timp de noapte la nivelul celor realizate cu o cameră semi profesională. Una dintre explicații este aceea că poți alege diferite distanțe focale pentru perspective diferite ale aceluiași cadru. De asemenea, există deja și smartphone-uri care pot filma la rezoluție 4K sau chiar 8K!

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Cum alegi cel mai bun telefon pentru poze. Cele mai importante 10 criterii

Cum alegi un smartphone care face poze bune?

În primul rând trebuie să stabilești ce fel de fotografii dorești să faci cu noul tău telefon deoarece, în funcție de asta, vei știi până unde să mergi cu bugetul.

Dacă vrei să faci fotografii și selfie-uri cu familia și cu prietenii, selfie-uri din vacanțe și poze cu mâncare pe care apoi să le postezi pe rețelele de socializare vei găsi destul de repede un telefon pe gustul tău.

Dar, în cazul în care dorești să folosești telefonul mobil pentru a face ședințe foto sau filmări de înaltă calitate, atunci va trebui să te orientezi spre un telefon de top.

Trebuie să știi că telefoanele cu cea mai bună cameră foto au, de obicei, și cele mai bune specificații tehnice așa că, indiferent de alegerea ta, vei avea parte de un smartphone care va excela la toate capitolele.

Pornind de la aceste precizări, îți prezentăm un scurt ghid de urmat atunci când îți vei cumpăra cel mai bun telefon pentru poze:

Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
Recomandări
Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO

Caracteristicile camerei foto principale

Camera foto principală este cea mai importantă la un telefon. Care sunt parametrii pe care trebuie să îi urmărești:

Senzorul fotografic

Acesta este primul dintre principalii factori pentru a gasi cel mai bun telefon pentru poze. Dimensiunea senzorului este esențială pentru calitatea camerei foto deoarece de acesta depinde captarea luminii.

O cameră foto cu senzor mare are performanțe bune chiar și atunci când lumina este slabă. Funcția ISO este cea care îți permite să reglezi sensibilitatea senzorului fotografic pentru a obține imagini clare.

Rezoluția (megapixeli)

Fiecare fotografie este compusă din mai multe puncte denumite pixeli. Unirea acestora permite obținerea imaginii finale. Numărul de megapixeli se obține prin înmulțirea numărului de pixeli de pe latura verticală cu latura orizontală a imaginii.

Lentilele

Printre cele mai importante componente o reprezintă lentilele. Acestea trebuie proiectate pentru a gestiona cât mai bine distorsiunile.

Cele mai performante telefoane mobile dispun de camere cu câte cinci sau șase lentile pe o suprafață de doar câțiva milimetri.

Acestea sunt protejate extern cu geam din sticlă safir, un material foarte dur folosit pentru a reduce spre zero zgârieturile de pe obiectiv și a nu afecta calitatea fotografiilor.

Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Autofocusul

Focalizarea subiectului ce urmează a fi fotografiat se referă la surprinderea conturului și al detaliilor acestora, fără zone estompate (blurate).

Autofocusul trebuie să fie cât mai rapid și cât mai precis. Cu cât o imagine este mai bine focalizată, cu atât aceasta va fi mai clară.

Există multe telefoane a căror cameră are autofocus cu detecție facială. Acesta este rapid, dar nu funcționează la fel de bine dacă lumina este slabă

Blițul

Cele mai multe dintre telefoanele de pe piață folosesc bliț cu tehnologie LED. Există telefoane care folosesc și alte tehnologii, dar acestea sunt mai scumpe și consumă mai multe resurse.

Cea mai nouă tehnologie folosită la blițul smartphone-urilor este Dual LED (sau Dual tone) și este formată din două LED-uri de diferite nuanțe. Aceasta oferă un efect mai natural și mai plăcut comparativ cu efectul obișnuit de „orbire” și de distorsionare a culorilor.

Blițul frontal sau cel situat pe partea lateralî a camerei frontale sunt ideale atunci când dorești să faci selfie-uri.

Trebuie să știi că blițul de la camera foto a telefonului nu este chiar atât de important deoarece nu te va ajuta prea mult atunci când vei face poze noaptea. Se recomandă, chiar, să îl închizi și să cauți o sursă externă de lumină artificială.

Cum alegi cel mai bun telefon pentru poze. Cele mai importante 10 criterii

Stabilizatorul de imagine

Există două tipuri de stabilizare: optică si electronică. Acestea pot fi prezente în diferite camere foto de pe smartphone-uri.

Stabilizatorul optic dă rezultate mai bune deoarece nu decupează cadrele și funcționează perfect în orice condiții de lumină, spre deosebire de stabilizatorul electronic.

O cameră foto cu stabilizator de imagine te va ajuta să scapi de imaginile „tremurate” și să faci fotografii clare și frumoase în orice moment al zilei, chiar și atunci când te afli în mișcare.

De obicei, stabilizarea optică se regăsește pe telefoanele mobile din gama de vârf deoarece este o tehnologie costisitoare.

Caracteristicile camerei foto secundare

Camera foto secundară sau camera foto frontală se folosește pentru pozele de tip „selfie”. Performanțele acesteia sunt mai slabe comparativ cu cele ale camerelor principale. 

Trebuie să știi că, dacă îți place să faci poze foarte des, este obligatoriu să te uiți și peste specificațiile tehnice ale camerei secundare (senzor fotografic, rezoluție, deschiderea diafragmei, focus, etc.).

Diafragma

Dacă ești pasionat de pozele realizate noaptea, deschiderea diafragmei (apertura) este un element definitoriu în realizarea unor poze de calitate pe timp de noapte.

Aceasta funcționează întocmai ca irisul și pupila ochiului și controlează cantitatea de lumină care intră în cameră.

Cu cât apertura este mai mare, cu atât pozele vor fi mai luminoase. Se recomandă ca în aceste situații să dezactivezi blițul, să setezi ISO la o valoare mare și să folosești un trepied sau să ai o poziție cât mai stabilă.

Dincolo de aceste specificații tehnice ale camerei foto/video, atunci când cauți să-ți cumperi un smartphone bun pentru poze este foarte important să te uiți și peste caracteristicile tehnice ale telefonului, și anume:

Spațiul de stocare

Cu cât fotografia este mai mare și mai clară, cu atât aceasta va ocupa mai mult spațiu în memoria internă a smartphone-ului.

Dacă vrei să faci poze fără a avea grija spațiului de stocare, mai ales atunci când ești în vacanță, cumpără-ți un card de memorie care să aibă măcar 32 GB.

Bateria

Fotografiatul este o activitate care consumă destul de repede resursele bateriei telefonului. Pentru asta va trebui să cauți un telefon al cărui acumulator să aibă o capacitate de măcar 3.000-4.000 mAh.

Funcția Geotagging

Cele mai multe telefoane mobile vin cu această funcție activată. Astfel, de fiecare dată când faci o fotografie, coordonatele GPS sunt memorate.

Această opțiune este utilă pentru a ști exaact unde ai făcut o fotografie anume. Totuși, nu este indicat să o activezi pentru a nu împărtăși cu oricine locul unde locuiești sau unde te afli în vacanță.

În momentul de față, cele mai bune telefoane mobile pentru poze sunt Samsung S21 Ultra 5G, iPhone 12, Samsung Note20 Ultra, Huawei Mate 40 Pro, Samsung S20 FE, Sony Xperia 1 II, Google Pixel 5, OnePlus 8 Pro și Xiaomi Mi 10 Ultra.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI