Cuprins:
Bineînțeles, în primul rând trebuie să ne hidratăm consumând cât mai multe lichide – apă, limonade, ceaiuri, etc. Dar, în același timp, trebuie să asigurăm în locuință un ambient cât mai plăcut, mai ales dacă ne desfășurăm activitatea profesională de la domiciliu.
Pentru a reuși acest lucru ar trebui să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat, care reprezintă o armă perfectă în zilele toride de vară, dar și în zilele răcoroase de primăvară, toamnă și de iarnă.
Alegerea celui mai potrivit aparat de aer condiționat pentru locuință nu este deloc o sarcină ușoară deorece trebuie să ții cont de anumite aspecte precum propriile nevoi și posibilități sau funcțiile pe care le poate îndeplini aparutul.
De aceea, în acest articol îți vom prezenta un ghid complet cre sperăm să te ajute în achiziționarea celui mai bun aparat de aer condiționat.
Ce este un aparat de aer condiționat și cum funcționează
Aparatul de aer condiționat este o instalație specială, care este capabilă să modifice și să controleze condițiile climaterice dintr-o încăpere închisă a unui apartament de bloc sau a unei case la curte ori diverse birouri și spații comerciale.
De regulă, aparatul de aer condiționat are două componente: unitatea exterioară și unitatea din interior. Prima are în alcătuire un compresor, un condensator, un ventilator și un rezervor pentru agentul termic refrigerant (freon).
Unitatea interioară include la rândul său un ventilator, dar și alte componente cum ar fi vaporizatorul, filtrele și elementul de control la distanță (telecomanda).
Responsabil de transferul de căldură și, implicit, de răcirea aerului dintr-o încăpere este agentul refrigerant. Modelele de ultimă generație de aparate de aer condiționat nu mai folosesc freon deoarece Uniunea Europeană a reglementat utilizarea acestuia până cel târziu în 2025.
Agentul refrigerant al unei instalații de aer condiționat se află în unitatea exterioară a aparatului, în stare lichidă și, odată trecut prin vaporizator, este eliberat în stare gazoasă.
Cum alegi cel mai potrivit aparat de aer condițonat?
Indiferent că dorești să schimbi aparatul de aer condiționat ori te afli la prima achiziție de acest gen va trebui să ții cont, cum spuneam, de câteva aspecte extrem de importante.
Acestea te vor ajuta să alegi cel mai potrivit aparat pentru tine, care să se muleze pe nevoile și pe posibilitățile tale financiare, mai ales că este vorba despre o achiziție pe termen lung. Iată care sunt cele mai importante criterii:
Tipul de aparat
Există două tipuri de aparate de aer condiționat clasice. Cel mai des întâlnite sunt cele de tip „split”, care sunt alcătuite din câte o unitate exterioară și una interioară și care sunt recomandate în cazul unei locuințe la bloc, spre exemplu. În cazul apartamentelor cu mai multe camere se pot monta mai multe aparate. A doua categorie sunt aparatele „multi split”. Acestea sunt formate dintr-o unitate exterioară și două sau mai multe unități interioare. Evident, sunt mai scumpe comparativ cu cele „split”, dar prezintă avantajul că ocupă mai puțin spațiu, sunt mai arătoase și pot răci mai multe încăperi deodată. În afară de aparatele clasice există și aparate de aer condiționat portabile. Acestea sunt mai ieftine, însă nu se ridică la un nivel de eficiență foarte mare. Sunt recomandate pentru spațiile mici și pentru persoanele care locuiesc în spații închiriate.
Capacitatea aparatului
În funcție de suprafață vei știi ce capacitate trebuie să aibă aparatul de aer condiționat pe care îl cumperi. Capacitatea se măsoară în BTU (n.n. – British Thermal Unit), iar aceasta reprezintă cantitatea de aer pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră. Specialiștii recomandă următoarele valori: 9.000 BTU – pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 mp, 12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 mp, 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 mp și 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 mp.
Performanța energetică
Există doi coeficienți care te ajută să compari mai multe modele cu puteri diferite. Este vorba despre coeficientul de răcire SEER (n.n. – Seasonal Energy Efficiency Ratio) și coeficientul de încălzire SCOP (n.n. – Seasonal Coefficient of Performance). Vorbim aici despre rația dintre energia termală eliberată în încăpere și cea absorbită, iar cu cât coeficienții vor fi mai mari, cu atât aparatul va fi mai eficient.
Consumul energetic
Asemenea unui frigider sau a unei mașini de spălat rufe, clasa energetică din care face parte aparatul de aer condiționat îți oferă informații prețioase referitoare la consumul de energie. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice comparativ cu B, C sau D. Reține că diferențele în ceea ce privește consumul energetic pot ajunge chiar la 40%.
Nivelul de zgomot
Capacitatea aparatului și performanțele energetice pot influența nivelul de zgomot al unui aparat de aer condiționat. Modelele de ultimă generație produse de mărci consacrate sunt silențioase, însă indiferent de numele producătorului ar fi ideal dacă ai putea să probezi aparatul pentru a-ți putea face o idee clară asupra nivelului de zgomot. Un aparat de aer condiționat bun va avea un nivel de cel mult 60-65 decibeli.
Filtrele aparatului
Unele filtre sunt mai eficiente pentru purificarea aerului sau au avantajul că pot fi curățate foarte ușor de către utilizator, în timp ce altele se schimbă periodic. Iată care sunt tipurile de filtre folosite de aparatele de aer condiționat: filtrul din plastic (se spală și filtrează parțial), filtrul HEPA, filtrul cu cărbune activ (eficient pentru purificarea aerului și înlăturarea mirosurilor neplăcute din încăpere), filtrul tratat cu extract de ceai verde (purifică eficient aerul), filtrul electrostatic și filtrul de ionizare (elimină germenii și praful din aer).
Funcțiile aparatului
Funcțiile standard sunt cele de răcire, de încălzire și de ventilație. Aparatele moderne de aer condiționat sunt prevăzute și cu alte funcții, și anume: funcție de dezumidificare (foarte utilă pentru încăperile cu o umiditate ridicată), funcție de purificare (îmbunătățește calitatea aerului din cameră), funcție de autocurățare (te scutește de curățarea sezonieră și nici nu trebuie înlocuite filtrele), funcție de programare (utilă când vrei să te asiguri că nu vei uita pornit aparatul sau pentru când vrei să-l programezi pentru a găsi locuința răcorită când te întorci acasă), funcție de scanare 3D (utilă pentru direcționarea perfectă a jetului de aer), comenzi prin WiFi (foarte utile pentru controlul facil al aparatului) și funcție de autodiagnoză (aparatul depistează și afișează eventuale erori în funcționare).
Numărul de încăperi
În cazul încăperilor de tip „open space” (birouri), alegerea unui aparat de aer condiționat este mai ușor de făcut pentru că va trebui să iei în calcul doar suprafața încăperii. În cazul unui apartament cu mai multe camere este importantă și felul în care acestea „comunică” între ele. Modul în care sunt amplasate ușile și holurile își poate pune amprenta pe felul în care aerul rece va ajung în toate încăperile.
Spațiul și amplasarea aparatului
Spațiile locuibile sunt mai ușor de climatizat decât cele comerciale deoarece. În cazul nostru, deoarece activitățile desfășurate într-o cameră nevoile vor fi mai mici. În același timp, foarte importantă este locul unde vei amplasa aparatul de aer condiționat față de punctele cardinale și de vecinătăți. Trebuie să știi că, dacă acesta va fi montat într-un loc umbros, nevoia de răcire a aerului va fi mai mică, iar cea de încălzire mai mare.
Consumatorii care generează căldură
În orice apartament sau casă la curte există aparate consumatoare de energie, care degajă căldură. Unele dintre acestea generează căldură în permanență, așa cum este cazul frigiderului, în timp ce altele acțiunea nu este continuă. În această categorie intră aspiratorul, cuptorul, mașina de spălat rufe sau cea de spălat vase.
Vezi şi cele mai bune ventilatoare sub 500 de lei!