Roşiile – Fără îndoială, vara e sezonul roşiilor. Din păcate, nu pe toate drumurile găseşti roşii gustoase. Aşadar, când le cumperi, vezi să nu fie lovite sau pătate şi, mai ales, miroase-le la codiţă. Dacă se simte mirosul “de grădină”, roşia cu siguranţă va fi gustoasă.
Ardeii – Orice fel de ardei ai cumpăra (capia, gogoşar sau gras), ai grijă să aibă “carnea” fermă şi fără urmă de “riduri”. Micile încreţituri de pe ardei sunt un semn clar că au stat prea mult la tarabă. Nu ezita să îi miroşi, la fel cum ai făcut şi cu roşiile.
Morcovii – La prima vedere îi recunoaştem după culoare, care trebuie să fie de un portocaliu intens. Cu cât sunt mai închişi la culoare, cu atât sunt mai dulci. Ei trebuie să fie tari, netezi, fără tăieturi, iar dacă îi cumpărăm din piaţă şi se vând împreună cu frunzele, acestea trebuie să fie verzi şi viguroase.
Ceapa – Când ceapa de la tarabă e bine uscată, atunci foile de deasupra se vor desprinde uşor, ceea ce e foarte bine. Nu cumpăra ceapă încolţită fiindcă se va strica rapid.
Cartofii – La fel ca în cazul cepei, trebuie evitaţi cei încolţiţi pentru că sunt toxici. De asemenea, suprafaţa trebuie să fie curată, fără găuri şi să nu fie “ridaţi”. În acest caz, sunt cu siguranţă în prag să se strice.
Usturoiul – Oricât de tentant e să alegi căpăţâni mari de usturoi, acelea nu sunt totdeauna cele mai bune. Când cumperi usturoi, căpăţâna trebuie să fie tare şi bine strânsă în “foi”.
Castraveţii – Dacă ai ochit castraveţi care au încă floricica galbenă ataşată la un capăt, atunci sunt cu siguranţă proaspeţi. Trebuie să fie tari la pipăit, iar coaja să nu aibă încreţituri. Evită castraveţii groşi şi cu o tentă gălbuie, căci au coaja amară.
Fasolea verde – Când cumperi fasole verde proaspătă, singurul test e să rupi o păstaie în două. Dacă de pe laterale se desprind aţe, atunci nu e fragedă.
Dovlecei – Alege doar dovleceii cu coaja intactă, fără pete, lucioasă şi deschisă la culoare.