Odată cu apariția acestui tip de pastă de dinți s-a declanșat și o adevărată teamă generală față de pasta de dinți clasică, cu fluor, crezându-se că această substanță are efecte nedorite asupra sănătății, în special a copiilor.
Medicul stomatolog Oana Florea (www.drflorea.ro) ne spune dacă avem motive să ne temem de această substanță pe care o conține pasta de dinți cu care ne spălăm zilnic.
“În ultimii ani, circulă din ce în ce mai multe atenționări pe internet legate de presupusul efect nociv, chiar otrăvitor al fluorului pentru organism.
Pentru a lămuri această problemă, trebuie să înțelegem că orice substanță cu rol benefic, administrată în exces, poate deveni o otravă.
Din acest motiv, pentru a nu risca prin supradozare și să apară fluoroza dentară ori, la extrem, intoxicația, se recomandă ca bebelușii sau copiii mici, care încă nu știu să scuipe, să fie spălați pe dinți cu pastă fără fluor.
În cazul copiilor mai mari sau al adulților, este dovedit de către numeroase studii că riscul apariției cariei este scăzut cu 40% dacă folosim pasta de dinți cu conținut de fluor.
Foarte mulți oameni sunt totuși sceptici în legătură cu acest subiect, pentru că, în majoritatea cazurilor, se face confuzie între compușii cu fluor (fluorura de sodiu sau calciu) nepericuloși din pasta de dinți și elementul chimic fluor care este înalt reactiv și foarte otrăvitor. Este cam același lucru cu sarea de bucătărie (Clorura de sodiu), care nu mai are de a face cu clorul utilizat la piscină”, explică Dr. Oana Florea.
Specialistul deschide cu această ocazie și discuția despre ce tip de periuță de dinți este indicat să folosim, în condițiile în care piața este invadată de modele electrice.
“Pentru igiena dentară, nu este absolut necesară folosirea unei periuțe electrice. Spre deosebire de cea clasică, aceasta realizează însă periajul dentar mult mai rapid și mai confortabil. Puteți alege periuțe cu cap rotativ sau periuțe sonice/ultrasonice.
Periuțele electrice curăță foarte bine, utilizând mii de mișcări pe minut și asigură senzația de curat rapid și comfortabil.
Periuțele manual sunt în continuare varianta ieftină, însă dau rezultate bune doar dacă se utilizează cu o tehnică de periaj corectă. Așadar, este important să o folosim corect, să respectăm mișcările care elimină reziduurile dintre dinți și să respectăm și timpul de periaj, de minumum 2 minute”, spune specialistul.
Acum, că ai aflat cum alegi corect pasta și periuța de dinți, nu-ți rămâne decât să pui în practică cele aflate dacă vrei o dantură sănătoasă pentru tine și familia ta.
Oana Florea este medic dentist cu Competență Implantologie Orală, cu experiență internațională în Germania, alături de cei mai buni specialiști în chirurgie și implantologie. Oana Florea își desfășoară activitatea în cabinetul său din București și este apreciată inclusiv pentru experiența în lucrul cu copiii și cu pacienții anxioși, cu teama de dentist.