Cuprins:
Astfel, pentru a putea naviga avem nevoie în primul rând de o conexiune stabilă la internet, de un browser, dar și de un scop pentru care facem acest lucru.
Vorbim aici despre accesarea conturilor personale de pe rețelele de socializare, despre contul personal de e-mail, cel bancar ori despre website-urile noastre preferate.
Pentru ca activitatea în mediul online să fie cât mai în siguranță și să nu cadă pradă rău-voitorilor este esențial să ne protejăm conturile online cu parole sigure. De aceea, este foarte important să știi cum să-ți alegi o astfel de parolă complexă pentru a nu te expune pericolelor cibernetice.
- Vezi și cum afli parola de la Wi-Fi, în cazul în care ai uitat-o
Cum alegi o parolă sigură pentru conturile online
Atunci când îți creezi un cont pe o anumită platformă online trebuie să-ți setezi o parolă cât mai complexă, care să-ți protejeze datele în fața oricărui atac cibernetic.
Trebuie să știi că alegerea unei parole sigure nu este un proces deloc greu. În cele ce urmează îți vom spune cum poți crea o parolă unică, ușor de ținut minte, dar și greu de spart.
De aceea, trebuie să-ți creezi o parolă cât mai complexă. Pentru asta este recomandat să folosești atât cifre și litere, cât și caractere speciale de genul !, @, #, $, %, ^, &, *, etc. care sporesc nivelul de siguranță al parolei.
Astfel, o parolă sigură poate fi formată dintr-un cuvânt mai lung, format din cel puțin 8 litere. Apoi, îți recomandăm să înlocuiești anumite cifre cu litere care seamănă, cum ar fi 4 în loc A, 1 în loc I, 3 în loc de E, 8 în loc de B, și așa mai departe.
De asemenea, este indicat să alternezi literele mari cu cele mici, dar și să alternezi litere cu cifre deoarece aceste succesiuni sunt greu de spart. În procesul de alegere a unei parole sigure este foarte important ca aceasta să însemne ceva pentru tine și să nu o uiți niciodată.
Totodată, îți recomandăm să nu spui nimănui parola ta, să nu o trimiţi pe e-mail sau pe vreo aplicație de chat și nici să nu te loghezi de la un calculator nesigur.
- Vezi și cum găsești parolele ascunse și salvate în Windows
10 lucruri de care să ții cont când alegi o parolă
În general, există câteva reguli de care trebuie să ţii cont, precum şi câteva greşeli pe care este obligatoriu să le eviţi.
Ca să fii sigur că îți alegi o parolă cât mai sigură pentru conturile tale online va trebui să ții cont de câteva aspecte, și anume:
- Nu utiliza aceeași parolă pentru mai multe conturi. Dacă cineva îți va pirata unul dintre conturi va încerca să folosească parola și pentru alte conturi.
- Întotdeauna, setează o parolă cât mai lungă și cât mai complexă pentru a fi cât mai puâin vulnerabilă.
- Atunci când alegi o parolă asigură-te că este unică, dar suficient de uşor de memorat.
- Nu folosi nume în componența parolelor, mai ales cele ale părinților, fraților, surorilor, soției, soțului, copilului, animalului de companie, etc.
- Nu folosi ca parolă PIN-urile cardurilor tale bancare sau numărul de telefon.
- Nu folosi pe post de parolă ziua de naștere ori date aniversare personale.
- Evită să setezi o parolă care să conțină numărul și/sau seria de buletin, pașaport, etc.
- Schimbă parola periodic, o dată la 30 de zile sau măcar la trei luni.
- Nu refolosi niciodată o parolă. Datele pot fi ușor corelate și folosite în atacuri cibernetice în care hackerii fac combinații de e-mail și parolă pentru a intra în conturile care au aceeași parolă.
- Nu îți salva niciodată parolele în mediul online, nici măcar ca ciornă de e-mail. Poți să le notezi, însă într-o aplicație și pe un dispozitiv care nu e conectat la internet.