Autoritățile sanitar veterinare ne atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă carnea de miel vândută în condiții improprii, neigienice. De aceea, iată sfatul cel mai important: nu cumpăra miel (viu sau tranșat) de pe marginea drumului, din diverse târguri sau oboare improvizate, direct din camioane, din portbagajele unor mașini sau din alte locuri neautorizate sanitar-veterinar. Cumpără numai din târgurile și spaţiile special amenajate şi avizate de autorități și verifică, atent, ca produsul să aibă ştampila sanitar-veterinară, care atestă faptul că animalul sacrificat a fost sănătos. Altfel, riști să cumperi carne stricată sau infestată cu diferite parazitoze şi să-i îmbolnăvești pe toți cei care o vor consuma.

Alege greutatea optimă

Dacă vrei să cumperi mielul întreg, trebuie să știi că ideal este ca greutatea acestuia, după tăiere, să fie cuprinsă undeva între 10 și 14 kilograme (la sacrificare, se pierde circa 1/3 din greutate). Mieii mici, sub 7- 8 kg, au carnea indigestă, conţin colagen şi oxipurine, care dăunează sănătății, mai ales persoanelor care suferă de gută. Dacă optezi doar pentru o jumătate de miel sau pentru bucăți separate (spată, pulpă, coaste etc.), alege carnea sănătoasă: fermă la atingere, cu mirosul specific de oaie, de culoare rozalie (dacă e închisă la culoare, e semn că-i veche) şi să nu fie lipicioasă. Atenţie și la organele de miel pentru drob, să nu aibă pete sau noduli, care indică o afecțiune.

Cum înlături mirosul greu, de oaie

Cea mai mare vină pentru miros o poartă grăsimea. De aceea, elimină cu cuţitul, înainte de preparare, cât mai mult din surplusul de grăsime. Apoi, lasă carnea într-un litru de apă, timp de trei, până la patru ore. Pentru frăgezire, poți fi pregăti o marinadă, în care pui carnea peste noapte. Compoziţia trebuie să fie pe bază de vin, oţet, suc de lămâie, plante aromate sau condimente şi puţin ulei. Poți adăuga peste carne şi o linguriţă de suc de lămâie, întrucât efectul este similar cu cel întâlnit în cazul peştelui.

Condimente și multe verdețuri la carnea de miel

Așadar, nu este recomandat să gătești carnea imediat după tăierea mielului. Ea trebuie lăsată la marinat (în frigider) peste nopate sau cel puțin cîteva ore. În ce privește prepararea, nutriţioniștii recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, nu prăjită. Un alt sfat legat de cum alegi și cum gătești carnea de miel, constă în acela că stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta la evitarea problemelor legate de constipaţie. Cele mai potrivite condimente pentru miel sunt: usturoi, hasmațuchi (asmățui, hașmaciucă, pătrunjel creț etc), boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă și usturoi verde, ardei, mentă, foi de dafin, curry ș.a. Tradiţionalul drob de miel trebuie să conţină cât mai multe ingrediente. Nu ezita să adaugi foarte multă verdeaţă, în primul rând ceapă și usturoi verde. În fine, nu asocia carnea de miel/ied cu pâine, mămăligă sau paste, pentru că acestea îngreunează digestia. Nutriţioniștii recomandă asociarea doar cu legume şi verdeţuri.

Citește și: Cât costă carnea de miel pentru Paște și unde găsești cel mai mic preț. Este mai ieftină decât anul trecut!

 
 

Urmărește-ne pe Google News