E imposibil să alegi aparatul perfect, pentru că soiurile de fructe şi legume au proprietăţi diferite. Apoi, unele aparate sunt uşor de curăţat, altele nu. Ca să nu mai vorbim de zgomot, de puterea de centrifugare, de viteza de extragere a sucului sau de preţ. Există 4 categorii de storcătoare. Iată câteva caracteristici ale fiecărui tip.
- Storcătoarele de citrice. Se folosesc doar pentru aceste fructe, sunt destul de fragile, dar au un preţ redus.
- Storcătoarele centrifugale. Fructele se introduc în partea de sus a aparatului şi, separat, ies sucul şi pulpa. Se obţine sucul foarte rapid, gura de alimentare este mare, iar preţul este redus. Dar fac zgomot puternic, trebuie oprite pentru a fi curăţate, produc multă spumă, nu se pot folosi la verdeţuri, sucul este deja oxidat şi are o calitate slabă, fiindcă enzimele şi vitaminele se distrug parţial din cauza vitezei mari de centrifugare.
- Storcătoare cu un ax canelat. Acestea obţin sucul prin zdrobirea şi mărunţirea pulpei. Sucul are o calitate superioară, fiind produs la viteze mici, asigură stabilitatea enzimelor şi a vitaminelor. Aparatele au un zgomot redus şi se curăţă uşor. Dar sucul se obţine mai încet, gura tubului de alimentare fiind mai mică. Nu storc ierburi. Preţul e mai ridicat.
- Storcătoarele cu două axe canelate. Produc sucul de cea mai bună calitate. Cantitatea obţinută este foarte mare, comparativ cu celelalte tipuri de aparate, storc şi verdeţuri, au un zgomot redus, se curăţă uşor. Ca dezavantaje, au o viteză mai mică de extragere, necesită o apăsare mai puternică a fructelor sau legumelor, au un preţ relativ ridicat.
Ce găseşti în magazine
- Storcător citrice, cervitonline.ro, 82,55 de lei
- Storcător centrifugal, allshops.ro, 329 de lei
- Storcător cu două axe, beorganic.ro, 1.750 de lei
- Storcător cu un ax, okazii.ro, 1.150 de lei