Vestea bună, potrivit dr. Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan, președintele interimar al Comitetului Consultativ pentru vaccinuri și produse biologice asociate al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, este eficacitatea vaccinurilor deja dezvoltate. Vestea proastă: puterea virusului de a se schimba și evolua.

„Principala direcție de intervenție se bazează pe ceea ce trebuie făcut pentru a controla și elimina un focar de infecție. Și vaccinurile fac foarte bine acest lucru”, a completat Monto.

„Nimeni nu poate prezice cum ar putea arăta viitorul COVID-19. Apariția unor variante mai contagioase, precum Delta, a schimbat perspectiva. Acum vedem o transmitere mult mai extinsă și o răspândire mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca declararea sfârșitului pandemiei să fie mai dificilă”, spune Monto.

Dr. Arnold Monto | Foto: sph.umich.edu

Întregul model de răspândire s-a schimbat și pot exista încă zone care nu au trecut cu adevărat prin genul de valuri prin care a trecut restul lumii.

Dr. Arnold Monto:

Monto și alți lideri din domeniul sănătății publice americane anticipează totuși că, în viitor, lumea ar putea preveni răspândirea SARS-CoV-2, așa cum este controlată și monitorizată gripa sezonieră.

Diferența dintre pandemie și endemie

„Nu avem idee dacă vom vedea acest tip de model sezonier SARS-CoV-2, dar știm că majoritatea virusurilor respiratorii se comportă ca evenimente sezoniere”, a spus Monto.

„Așteptăm și sperăm” ca infecția cu COVID să ajungă într-o fază endemică, conchide epidemiologul.

Endemic înseamnă că o boală are o prezență constantă la nivelul populației, dar nu afectează un număr alarmant de mare de oameni, așa cum face o boală declarată pandemie.

Chiar la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia creștea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au prezis că noul coronavirus „poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre” și că nu va dispărea niciodată.

„Când ești în pandemie, ai o fază de decelerare, apoi ai o fază de control, apoi să sperăm că vom avea eliminare și, poate, eradicare”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de alergii și boli infecțioase, în fața Comitetului Senatului SUA pentru sănătate, educație, muncă și pensii, în cadrul unei audieri, de săptămâna trecută.

Dr. Anthony Fauci | Foto: EPA

Sperăm să ajungem la un nivel atât de scăzut al bolii, încât, deși nu va fi complet eliminată, să nu aibă un impact major asupra sănătății publice sau asupra modului în care trăim.

Dr. Anthony Fauci:

„Așadar, dacă vom vaccina mai mulți oameni la nivel global, într-o perioadă rezonabilă de timp, vom ajunge la acest punct”, a completat infecționistul.

Pregătiri pentru sfârșitul pandemiei de COVID

Oficialii federali din domeniul sănătății se gândesc deja la sfârșitul pandemiei și cum să continue apoi să urmărească coronavirusul odată ce devine endemic.

„Pentru a trece de la pandemie la faza endemică, națiunea trebuie să-și dezvolte imunitatea la coronavirus, ceea ce înseamnă că mult mai mulți oameni trebuie să se vaccineze”, a întărit dr. Philip Landrigan, medic pediatru și epidemiolog la Boston College.

Dr. Philip Landrigan | Foto: bc.edu

Cu unii americani care încă refuză imunizarea contra COVID și cu mulți refuzând să poarte masca de protecție, tranziția ar putea dura mai mult timp.

În prezent, aproximativ 58% din populația totală a SUA este complet vaccinată împotriva COVID.

„Trebuie să ajungem la 80%-90% din populație cu imunitate fie prin infecție, fie prin vaccinare”, a spus Landrigan, care a lucrat la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) timp de 15 ani.

Cum a fost controlat virusul rujeolic

Pentru a controla răspândirea virusului rujeolic în SUA, „a trebuit să creștem rata imunității la peste 95% și, chiar și atunci, am avut focare sporadice. Aceste focare apar de obicei când virusul e introdus de o persoană într-un grup de oameni neimunizați”, a explicat Landrigan.

„Dar asta nu este o epidemie. Este un focar pe un fundal în care nu mai există aproape niciun caz”, afirmă medicul.

Deocamdată, CDC spune că mai sunt multe de făcut pentru a controla răspândirea coronavirusului.

„Încă vedem prea multe cazuri noi, spitalizări și decese. În SUA, media zilnică a cazurilor este de peste 70.000 pe zi, cu mai mult peste 1.000 de decese. Acesta este motivul pentru care încurajăm toată lumea să se vaccineze, pentru a se proteja împotriva COVID”, a declarat purtătorul de cuvânt al CDC, Kristen Nordlund.

„Este important să continuăm să respectăm măsurile de prevenție despre care știm că funcționează – spălatul pe mâini, vaccinarea, purtarea măștii în public și în spații închise, izolare în caz de boală”, spune ea.

„Modelul” gripei sezoniere

CDC recomandă ca toată populația de peste 6 luni să se vaccineze împotriva gripei în fiecare an.

Dar în timpul sezonului 2019-2020, doar jumătate dintre acești oameni – 51,8% – au făcut-o. Agenția estimează că gripa a cauzat aproximativ 12.000 până la 52.000 de decese în fiecare an, între 2010 și 2020.

Coronavirusul a ucis până acum peste 750.000 de oameni în Statele Unite.

Bătălia pentru combaterea coronavirusului în fiecare an poate arăta exact ca lupta anuală împotriva gripei.

CDC colaborează cu departamentele de sănătate, laboratoarele, spitalele și furnizorii de servicii medicale pentru a urmări cazurile de gripă diagnosticate, pentru a determina ce virusuri gripale circulă și pentru a măsura impactul pe care acestea îl au asupra spitalizărilor și deceselor.

O idee este că atunci când coronavirusul devine endemic, un sistem similar de urmărire să fie utilizat pentru a monitoriza agentul patogen.

„Am putea gestiona cazurile la fel cum facem cu gripa sezonieră; unde putem spune că știm că vom vedea o serie de cazuri în sezonul de iarnă, putem face pregătirile necesare”, a declarat pentru CNN dr. Stephen Parodi, liderul național de boli infecțioase pentru Kaiser Permanente, un consorțiu american de îngrijire integrată, cu sediul în Oakland, California.

Dr. Stephen Parodi | Foto: about.kaiserpermanente.org

Întrebări-cheie

„Avem capacitatea necesară de paturi de terapie intensivă? Care sunt lanțurile de aprovizionare de care avem nevoie pentru a oferi îngrijire pacienților? Avem suficiente medicamente? Avem destui anticorpi monoclonali?”, acestea sunt întrebări-cheie în pandemie, dar și după ea, spune Parodi.

„Avem mult mai mult de lucru pentru a ajunge acolo unde ne dorim să ajungem și cred că vom vedea această tranziție în anul 2022. Dar pentru unele zone, unde există un grad scăzut de imunitate, va fi o perioadă mai lungă de pandemie”, a adăugat el.

Dr. Rochelle Walensky, director al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a conchis, în audierea comisiei din Senat: „Întrebarea este care vor fi cele mai mici valori ale numărului de cazuri în viitor? Și cum vom dezvolta un model, pe baza căruia să tratăm COVID ca pe gripă”.

Dr. Rochelle Walensky | Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News