Cinci tineri au spus inițial că ”ne vaccinăm în calitate de media”, iar apoi, întrebați de ziariștii aflați în fața centrului de vaccinare din Buftea, s-au declarat ”bolnavi cronici”. S-au îmbolnăvit în câteva minute, scrie SpotMedia.
De fapt, răzgândirea lor a venit, descrie reporterul, după ce o femeie, care îi adusese la centrul de vaccinare, a intrat în centru și a ieșit cu o strategie modificată.
Libertatea a discutat cu mai mulți oficiali, care sunt familiari cu felul în care funcționează platforma de vaccinare. E posibil să le fi spus cineva din centru celor cinci să schimbe tactica, pentru că ”ar putea fi descoperite relativ ușor situațiile în care o persoană e înregistrată direct la centru, drept angajat special, în registrul de vaccinare”, a explicat unul dintre specialiștii contactați de ziar. Cum?
O pot face doar dacă evită platforma
Angajatorii care au dreptul prin lege să-și vaccineze angajații îi înregistrează pe angajați printr-un tabel, într-un format furnizat de STS, creatoarea platformei.
Numai apoi, oamenii respectivi își fac programările, fiecare în parte. Sau angajatorul o poate face, dacă vrea, dar tot pentru fiecare, în parte. Altfel nu se poate.
Dacă nu ești înregistrat anterior în platformă, nu te poți programa.
Însă, dacă te duci direct la centrul de vaccinare, acolo poți fi înregistrat în registrul de vaccinare, soft separat de cel din platformă. Sistemul celor două baze de date poate fi înțeles mai bine aici.
La centru se pot declara singuri ”angajați esențiali”, numai că ”există un risc”, explică un specialist care cunoaște platforma și care a solicitat păstrarea confidențialității. Pentru că CNP-ul fiecărui vaccinat, indiferent de categoria lui (vârstnic, bolnav cronic, profesie esențială), ajunge oricum în platformă.
La intervale de timp, autoritățile pot solicita platformei să ruleze o suprapunere a listei celor vaccinați în categoria angajați esențiali cu baza de date furnizată de angajatori. Fiecare CNP care nu a fost furnizat de angajator și a fost înregistrat la centru, direct în registrul de vaccinare, ar putea fi evidențiat.
Expert în sănătatea publică:
Și mai e o caracteristică a sistemului, foarte ușor de folosit dacă ar vrea cineva să afle ce se întâmplă. Bazele de date, atât platforma, cât și registrul de vaccinare, au o trasabilitate a operării în ele. Altfel spus, se știe cine și ce a introdus.
La centrele de vaccinare există parole și ar fi vizibil cine a înregistrat CNP-uri care, mai apoi, sunt dovedite prin compararea automată, că nu trebuiau înregistrate.