Consiliul Național de Securitate s-a convocat la Teheran într-o ședință de urgență pentru a decide reacția Iranului la uciderea lui Soleimani. Ședința este prezidată pentru prima oară de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, fapt ce denotă gravitatea situației.
La dispoziția lor se află a 13-a cea mai puternică forță militară din lume, o serie de grupări ale miliției răspândite în Orientul Mijlociu, forțe precum
Hezbollahul libanz, rebelii Houthi din Yemen și aliați precum președintele
Siriei, Bashar Hafez al-Assad, notează Daily Mail.
Dacă se decide un răspuns agresiv la atacul forțelor americane, este posibil ca țintele lor să includă trupele americane și bazele militare din Irak și Siria, forțele israeliene din Golan Heights, tancurile din strâmtoarea Hormuz și infrastructura petrolieră din Arabia Saudită.
În timp ce loviturile inițiale ar putea fi limitate, acestea ar putea declanșa o serie de evenimente fără precedent – atragerea forțelor ruse prezente în Siria și forțele armate turcești care luptă în nordul țării.
China are, de asemenea, nave staționate în Golful Oman. Chinezii au efectuat recent un exercițiu naval comun atât cu Iranul, cât și cu Rusia.
SUA, China, Rusia și Israel sunt toate puteri nucleare și cel puțin trei dintre ele dețin rachete hipersonice de ultimă generație, capabile să înfrângă orice sistem de apărare.
Dacă Iranul decide să blocheze Strâmtoarea Ormuz, așa cum a mai amenințat și în trecut, o serie de puteri mondiale, inclusiv națiunile europene care se bazează pe petrolul care curge prin strâmtoare, ar putea decide că trebuie să-și apere interesele.
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron şi-au exprimat ”preocuparea” după uciderea generalului iranian
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat telefonic despre situația provocată de moartea generalului Qassem, potrivit unei declarații de pe site-ul Kremlinului, scrie Themoscowtimes.com.
Putin și Macron și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cele întâmplate și au îndemnat Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reținere.
Preşedintele Franţei „a cerut din nou Iranului să revină rapid la respectarea deplină a obligaţiilor nucleare şi să se abţină de la orice provocare”, a transmis și Palatul Elysée.
Liderul rus și cel francez vor menţine „contacte strânse” pe tema situaţiei din Irak, „pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor”, a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.
China face apel la calm
„Le cerem în mod imperios tuturor părţilor implicate, în special SUA, să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.
Președintele Donald Trump a publicat, vineri, pe Twitter, un mesaj prin care a tachinat Iranul
Donald Trump a scris pe contul său de Twitter că „Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nu a pierdut niciodată o negociere”.
Președintele american își menține poziția față de decizia de a ordona uciderea generalului Qassem Soleimani, spunând că acesta trebuia lichidat în urmă cu mai mulți ani.
„Generalul Qassem Soleimani a ucis sau rănit mii de americani într-o perioadă lungă de timp și plănuia să ucidă mult mai mulți…dar a fost prins! El a fost direct și indirect responsabil pentru moartea a milioane de oameni, inclusiv pentru numărul mare de protestatari uciși recent chiar în Iran”.
Citește întregul mesaj transmis de Donald Trump aici.
Iranul promite o „răzbunare teribilă împotriva Americii”, după uciderea generalului Soleimani
În timp ce zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Teheranului și în alte orașe pentru a protesta împotriva atacului aerian american în care a fost ucis Qassem Soleimani, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat să răzbune moartea generalului.
„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani. Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a scris ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter.
Citește amenințările Iranului împotriva Americii aici.
După amenințările Iranului, Statele Unite au anunțat că vor trimite încă aproximativ 3.000-3.500 de militari în Orientul Mijlociu.
Potrivit unor oficiali care au dorit să rămână anonimi, noii militari provin din Divizia a 82-a aeropurtată. Alţi circa 750 de militari americani au fost deja trimiși săptămâna aceasta în Kuweit, scrie Reuters.
ONU trage un semnal de alarmă: „Lumea nu îşi poate permite un nou război în Golf”
După asasinarea generalului Qassem Soleimani, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „lumea nu îşi poate permite un nou război în Golf”, potrivit ndtv.com.
„Conducătorii trebuie să dea dovadă de maximă reţinere”, a spus Antonio Guterres.
Generalul iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis într-un raid aerian efectuat vineri de forțele americane. Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis.