În 2009, judecătorul a decis ca Fritzl să-şi petreacă restul vieţii, sub supraveghere psihiatrică, în închisoare. Capetele de acuzare: omor, sclavie, sechestrare, viol, incest, agresiune. 

Acum, instanța din Krems a decis să-l elibereze pe Fritzl de la executarea măsurilor pentru persoanele cu probleme psihice și să-l transfere în detenție penală obișnuită, cu posibilitatea de a depune o cerere de eliberare anticipată în 2023.

Tribunalul regional responsabil din Krems a început acest proces în toamnă.

Între timp, a intervenit Curtea Regională Superioară din Viena. Un expert al tribunalului pentru neurologie și psihiatrie va decide asupra stării mentale a lui Fritzl. „Așteptăm un rezultat la sfârșitul lunii ianuarie”, a explicat vicepreședintele Tribunalului Regional Krems, Ferdinand Schuster.

Condiţiile în care și-a petrecut anii de detenţie sunt imposibil de comparat cu cele în care a trăit fiica sa, Elisabeth, timp de 24 de ani, cât a fost ţinută prizonieră de acesta în beznă, în pivniţa casei.

Experţi în domeniul juridic au confirmat că austriacul ar putea fi pus în libertate, dacă se va considera că a răspuns la tratamentul psihiatric.

„Au existat verificări anuale pentru a vedea dacă s-a vindecat şi acest lucru va fi analizat de judecători. Sentinţa ar putea fi redusă la 14 ani”, a declarat Franz Cutka, de la tribunalul din Saint Poelten.

Josef Fritzl a avut șapte copii cu fiica sa, Elisabeth, dintre care unul a murit la câteva zile de la naștere. Bărbatul i-a ținut pe Elisabeth și pe trei dintre cei șase copii care au supraviețuit închiși în subsolul casei, în timp ce pe ceilalți i-a adoptat împreună cu soția sa, Rosemarie, după ce a convins-o că mama lor i-a abandonat în fața ușii.

Cazul a ieșit la suprafață după ce Kerstin, una dintre fetele lui Fritzl, a suferit o infecție a rinichilor și a fost internată de urgență.

Verdictul în cazul Fritzl a venit în doar 4 zile de la startul procesului. „Monstrul” nu a făcut apel. El a invitat psihologi și psihiatri să-l examineze cât mai detaliat, pentru a acumula experiență pentru cazuri similare cu al său.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News