În aceste condiții, este important ca părinții să știe cum să își încurajeze copiii să depună eforturi la școală, să citească, să își facă temele și să obțină note cât mai mari. Unele metode de recompensare, precum acordarea de bani sau cadourile scumpe nu au întotdeauna rezultatele așteptate. În schimb, există alte recompense eficiente pentru motivarea celor mici, care îi pot ajuta să se mențină în fruntea clasei, să le ușureze munca și să îi facă fericiți:
Alegeți împreună un gadget care să-l ajute la școală
Cei mici au adeseori teme care implică documentare atentă, așa că lucrurile s-ar putea simplifica pentru el dacă ar avea propriul său laptop, de pe care să lucreze. Nu este nevoie să investești foarte mulți bani, mai ales că poți alege un laptop ieftin SH, testat și verificat de experți, care va funcționa la fel de bine ca unul nou. Ține cont că există numeroase programe de control parental, mai ales dacă ai îngrijorări privind site-urile sau rețelele sociale pe care navighează cel mic.
În funcție de vârsta copilului tău, poți lua în considerare și să îi iei primul său telefon. Studiile recente arată că vârsta la care cei mici primesc un telefon este, în medie, de 10,3 ani. Mulți părinți aleg să le ia un smartphone copiilor în special pentru a ține legătura mai ușor cu ei, însă este bine să stabiliți împreună de la bun început un set de reguli privind timpul zilnic de utilizare al acestuia. Și în acest caz, aplicațiile de control parental pot fi de mare ajutor în restricționarea accesului la site-uri pe care le consideri periculoase sau nepotrivite pentru cel mic.
Plecați împreună într-o excursie
Un weekend de aventură și distracție va fi pe placul oricărui copil și poate fi o bună ocazie pentru a-l încuraja să petreacă timp în aer liber și să fie activ. În condițiile în care numărul copiilor sedentari a crescut alarmant în ultimii ani, o excursie în care să faceți o drumeție, să mergeți la înot, la un parc de amuzament sau la un târg îl poate scoate din rutina zilnică, vă va ajuta să petreceți timp de calitate împreună și să vă apropiați.
Lasă-i mai mult timp de joacă la dispoziție
Pentru o notă bună la școală, cel mic poate primi 15-30 de minute în plus la joacă, o seară cu ora de culcare mai târzie sau câteva minute în plus la calculator sau în fața televizorului. Cei mici își doresc adeseori să se culce în același timp cu părinții lor, așa că poți face uneori o excepție pentru un rezultat bun la învățătură.
Fă câteva excepții
Dacă nu îi permiți celui mic să mănânce dulciuri sau fast-food, de câteva ori pe an poți face o excepție și îl poți lăsa să își aleagă meniul preferat de la restaurant, să ieșiți împreună la o prăjitură sau o înghețată sau să îi prepari acasă tortul pe care îl dorește. O ocazie specială poate fi încheierea anului școlar sau a unui semestru, astfel încât cel mic să primească o recompensă specială pentru eforturile depuse de-a lungul timpului.
Permite-i să facă o petrecere cu prietenii
Cei mici adoră să se joace împreună, așa că o recompensă foarte eficientă poate fi organizarea unei petreceri la care copilul tău să aibă voie să își invite câțiva prieteni sau colegi mai apropiați. Nu este nevoie neapărat să închiriezi un spațiu de joacă, poți organiza totul și la tine acasă. Va trebui, desigur, să obții acordul părinților celor mici, să le prepari câteva gustări sănătoase, dar care să fie pe placul copiilor, și să pregătești câteva activități distractive pentru ei.
Organizează un panou al meritelor
Decupează un set de steluțe pe care să le poți lipi apoi pe un panou amplasat în camera celui mic și creează un sistem în funcție de care să îi acorzi aceste steluțe. Spre exemplu, pentru fiecare notă bună, copilul tău va primi o steluță. La un număr de steluțe acumulate, stabilit împreună, cel mic va primi o jucărie sau o altă recompensă. Vă puteți distra și organizând o tombolă. Cel mic va putea extrage, la întâmplare, o recompensă dintr-o urnă cu bilețele.
Reține că astfel de recompense sunt cele mai motivante pentru copii și îi poate învăța o lecție importantă: trebuie să muncești pentru a obține lucrurile pe care ți le dorești. Evită, totuși, să îi dai bani sau cadouri impersonale, ci mai degrabă transformă efortul depus de el pentru școală într-o joacă distractivă, care să îi facă plăcere și pentru care să muncească entuziasmat.
Sursa foto:Pixabay from Pexels