Ai destul timp până la ora prânzului, ca să aduni tot ce-ți trebuie, piesă cu piesă. Veselă, tacâmuri, șervete și elemente de decor tematice, adunate din și de pe lângă bradul de Crăciun.
Fața de masă este cea care dă tonul
Pentru un efect de maxim bun gust, alege o față de masă în două culori – clasicele roșu și verde -, eventual pe fundal neutru – alb. Așa și sunt imprimate, în general, fețele de masă cu motive de Crăciun. Cu ele ”rimează” perfect vesela cea mai simplă: farfurii albe, tacâmuri argintii, pahare din sticlă sau cristal incolore.
Altă variantă este clasica față de masă uni albă, spălată, apretată și călcată impecabil. Ea dă o notă de mare rafinament și ”se asortează” și cu o veselă în culori și cu ornamentații mai bogate.
A treia variantă: masa goală, cu șervete așezate în dreptul fiecărui mesean. Șervete roșii, verzi, albe (le poți intercala, dacă ai din toate culorile). Un rând de șervete sub farfurii și un rând lângă farfurii, acestea din urmă împăturite frumos și eventual legate cu un fir de beteală.
Astăzi ai liber la fantezie mai mult ca oricând!
Dacă fața de masă ori șervetele sunt uni, înviorează atmosfera așezând, lângă farfurii, crenguțe de brad, globulețe, figurine minuscule împrumutate din bradul împodobit în ajun – Moși Crăciuni, reni, sănii, conuri de brad, steluțe, beteală spiralată, ghinde, nuci etc. Ai liber la fantezie!
Cum aranjezi masa de Crăciun ca să aibă un centru de greutate
Un aranjament bogat cu brad și doar câteva ornamente, ca să nu fie prea încărcat, marchează, de regulă, centrul mesei.
Nu mai ai timp să faci un aranjament cu brad? Scotocește prin bufet, sigur găsești un bol mai mare sau un castron din porțelan sau din sticlă. Îl cureți lună și așezi în el, cât mai artistic, crenguțe de brad, două-trei conuri sau ghinde, un glob roșu, mai mare sau două-trei mai mici. Sau fructe colorate – portocale, mere roșii -, crenguțe de cătină. Vezi tu ce ornamente se potrivesc cel mai bine. În mijlocul aranjamentului – o lumânare groasă, roșie, cât mai aspectuoasă.
Dacă ai optat pentru fața de masă uni, se impune o pată de culoare mai accentuată: întinde sub ornamentul central un șervet roșu, sau verde, sau roșu cu verde.
Dacă masa este mai mare, marchează lateralele prin boluri mai mici sau prin borcane cu un design mai artistic, în care pui câte o lumânare decorativă, o crenguță de brad, un fir de beteală etc.
Cum dispui vesela, tacâmurile, paharele
Vesela, tacâmurile, paharele trebuie să fie set complet și fără pată. Scânteierea lor este o parte decisivă din atmosfera de sărbătoare. Șervetele individuale pot poposi, pentru decor, fie lângă farfurii, fie pe farfurii. Sau în pahare. După cât de încărcat este sau nu decorul general (simplitatea este întotdeauna de bun gust), poți pune (sau nu) în pahare câte o crenguță de brad, un globuleț, o floare etc.
Cum așezi tacâmurile și paharele? Regula de bază este cea dintotdeauna: cuțitele în dreapta farfuriei, furculițele în stânga. În ordinea în care vor fi folosite: imediat lângă farfurie tacâmul pentru aperitiv, lângă el tacâmul pentru friptură, apoi cel pentru pește. Lingurița de desert – în partea de sus a farfuriei. Paharele stau în partea din dreapta sus a farfuriei.
Cum spuneam mai sus, ai liber la fantezie. Combină ideile noastre după gustul tău și după posibilități – în funcție de piesele pe care le ai deja în casă. Va fi cea mai frumoasă masă de Crăciun din toți anii. O să vezi. Crăciun fericit!
Citește și: Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun lângă sarmale şi cozonac