Inundațiile din Galați au lăsat în urmă prăpăd. Există zona în care apele nu s-au retras de peste tot, deși a trecut mai bine de o săptămână. Sute de pompieri, jandarmi, polițiști și militari de la MApN ajută în continuare sinistrații pentru a scoate nămolul din case. Oamenii sunt disperați în urma viiturilor, în unele zone apa ajungând și la 1,5 metri înălțime. Așteaptă să fie ajutați pentru a-și relua viețile. Nimeni nu cedează.

Acțiuni de sprijinire a comunităților din județul Galați

Spre exemplu, în acest weekend, 1.260 de pompieri salvatori, 168 de cadre MApN și 22 de jandarmi de la IJJ Galați au continuat să intervină în sprijinul comunităților afectate de inundații, desfășurând operațiuni complexe în 13 localități grav afectate.

Aceștia au utilizat un total de peste 350 de mijloace tehnice (motopompe, autocamioane de intervenție, autospeciale de stingere, autospeciale de primă intervenție și comandă, microbuze, buldoexcavatoare, bărci de intervenție, autocare) pentru a evacua apă, noroi, moloz, resturi și bunuri afectate. 391 de gospodării din județul Galați se află, în prezent, în condiții normale.

Aproape 7.000 de gospodării afectate de inundații

Pechea este cea mai afectată comună din județul Galați, unde peste 2.000 de gospodării au fost inundate. Următoarele două localităţi afectate sunt Costache Negri şi Corod, fiecare cu câte 900 de case afectate, urmate de Slobozia Conachi, Cudalbi şi Corod.

„Din datele trimise de autorităţile locale către Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Galaţi, reiese că în urma inundaţiilor au fost afectate 28 de comune din judeţul Galaţi. Sunt date estimative, urmând ca o situaţie concretă să fie prezentată după ce comisiile de evaluare vor termina munca în teren, iar datele vor fi centralizate”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

În total, 6.939 de gospodării au avut de suferit, potrivit datelor estimative. Nu mai puțin de șapte persoane au murit în urma inundațiilor.

De asemenea, în judeţul Galaţi, în afara gospodăriilor, au fost inundate şi drumuri naţionale, drumuri judeţene şi comunale, poduri, podeţe, străzi, agenţi economici, obiective culturale, sedii de instituţii, unităţi de învăţământ, fântâni, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, teren arabil, culturi, solare, sere, drumuri forestiere, drumuri judeţene, cale ferată şi construcţii hidrotehnice.

Tanti Anica, salvată în ultima clipă de pompieri

În satul Valea Mărului, județul Galați, tanti Anica, în vârstă de 86 de ani, trăiește o adevărată dramă. Inundațiile nu au ocolit-o nici pe ea. Cu un cadru metalic, ajutor pentru deplasare, bătrâna a fost găsită de salvatori când nici nu putea ieși din căsuța veche în care locuiește. Tonele de mâl depus în strat gros i-au acoperit toată grădina, blocându-i orice cale de acces. Zile întregi, cu zeci de roabe și tot pe-atâtea camioane încărcate cu buldoexcavatorul, pompierii au lucrat fără încetare și au reușit să curețe ceea ce fusese odată curtea femeii.

În sfârșit, tanti Anica se poate plimba până la coțul casei, susținută de câte un salvator. Și, în ciuda necazului care a lovit-o, are puterea să zâmbească, pentru că nu mai este singură. Pompierii sunt alături de ea și o ajută să depășească momentul., se arată pe pagina de Facebook a IGSU.

Când va atinge Dunărea vârful de debit în România

Zilele trecute, specialiștii de la „Apele Române” au confirmat că Dunărea va atinge vârful de debit în România în ultimele zile ale lunii în curs.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 18

„Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie şi va avea valori maxime de până la 9.200-9.500 mc/s. Specialiştii de la Apele Române alături de cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele Dunării şi fac schimburi de date cu experţii de la nivelul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, au transmis, joi, specialiştii de la „Apele Române”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News