Plajă, 20 de grade în miezul zilei, soare, un cer albastru, grecesc, oameni distanțați social sau pe grupuri de prieteni, de câte trei în general. Cei mai temerari fac o baie în Mediterană!

Un bărbat face baie în mare. Afară sunt 20 de grade

Mișcare, sport, tenis cu palete de lemn, jogging, fitness, trei copii care se învârt în jurul unui palmier cu TRX-urile părinților pe post de „leagăne”.

Atena este mai dinamică în plină carantină națională în zona plajei decât în centrul legendarei capitale, unde Acropolele formează un background de fotografii pe Instagram mai degrabă pentru turiștii, foarte puțini, care se încumetă să străbată drumul până în Grecia.

Pe plajă, lângă palmieri, mai mulți tineri se bucură de soare

O doamnă pare pierdută de tot ceea ce se întâmplă în jur, îi merg mâinile de zor, croșetând ceva. Câteva animale de companie. Relaxare, pur și simplu, oameni și cupluri care privesc marea, se pierd cu orele într-o zi senină în Glyfada, de te gândești că sunt, practic, într-o vacanță nelimitată.

Pe plajă, o doamnă și un cățel înfofolit, iar în spatele ei, doi tineri la bustul gol fac mișcare

Omul și cafeaua

Nici nu ai zice că bate Crăciunul la ușă. În inima Eladei, e vreme de parcă s-ar apropia sezonul estival. În capitală, sunt foarte, foarte puține detalii care te duc cu gândul la Sărbătorile de Iarnă. La kilometrul 0 al orașului, în piața Monastiraki, într-o zi cu soare rotund și cald, nici nu bagi de seamă că sunt aplicate pe stâlpii bulevardului din apropiere niște instalații de Crăciun.

Cum magazinele sunt închise – lockdown -, la dispoziția puținilor oameni care străbat la pas zona fiind câteva braserii de unde te poți aproviziona și să-ți vezi de drum, nimic nu-ți atrage atenția asupra sezonului de iarnă. Doi din trei oameni au cafele și frappe în mâini în recipiente de hârtie sau de plastic.

Turiștii mai driblează restricțiile

Dacă nu ar exista nici melodiile „Feliz navidad” și „Last Christmas”, care răsună de la un magazin ce comercializează gyros și souvlaki, take away, ai uita că suntem în luna cadourilor. Copiii hrănesc porumbeii lângă părinți, nu se uită după oameni de zăpadă sau brazi împodobiți. Terase nu există, totul este închis. Și vorbim de zona centrală a Atenei.

O fetiță și mama ei hrănesc porumbeii într-o piață aproape pustie

Câțiva turiști s-au încumetat să străbată aleile complexului impunător din zona Acropolelor. În general, se poartă mască, deși mulți străini nu o fac atunci când urcă pe stâncile de pe Dealul lui Ares, acolo unde este o priveliște impresionantă asupra capitalei, dar și ipostaza unor poze-suvenir cu Acropolele pe fundal.

Drumul spre Acropole nu a fost nici în vară împânzit de turiști ca-n alți ani

Două olandeze și-au făcut fotografii una alteia și recunosc că nu au completat nicio declarație pe propria răspundere, dar au actele de identitate asupra lor. „Stăm la un hotel la 500 de metri, am ieșit la o plimbare scurtă”, a mărturisit una dintre ele, în limba engleză.

Poliție nu prea vezi pe stradă pe durata zilei, dar seara, după ora 21.00, Atena chiar pare părăsită, se mai văd câteva autovehicule și în rest mașinile cu luminile roș-albastre ale forțelor de ordine. „Amenda este de 300 de euro dacă te prinde noaptea, după ora 21.00, pe străzi, fiindcă sunt mai multe controale atunci. Nu se joacă nimeni”, povesteșteDanos, proprietarul unei vile în Spata, pe care o închiriază pe site-ul booking.com.

Cifre mai mici, restricții mai mari

Grecia este în carantină națională (lockdown) de mai bine de o lună, de pe 7 noiembrie 2020, și va mai fi cel puțin până la finalul zilei de 14 decembrie 2020. La o populație de două ori mai mică decât România, Grecia a înregistrat aproximativ 120.000 de cazuri, de aproape cinci ori mai puține decât noi.

Ritmicitatea zilnică a creșterii oferă o diferență de 6 ori mai mică, în medie, a elenilor față de România. În condițiile în care numărul testelor efectuate la milionul de locuitori este sensibil egal, cu un oarecare plus din partea lor. Și în privința deceselor, în România au murit de 4 ori mai mulți oameni decât ceea ce au anunțat elenii.

Test coronavirus și formulare obligatorii

Cine dorește să pătrundă pe teritoriul țării este obligat să aibă asupra sa, în plus față de actele propriu zise: 1) Test RT-PCR negativ, în limba engleză, pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Grecia. 2) Completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) și a prezentării codului QR, acolo unde se precizează datele la zi ale cetățeanului, precum și locația unde va sta pe durata șederii pe teritoriul republicii elene.

Principalele restricții în vigoare în Grecia

  • Părăsirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabilă a unui SMS la numărul de telefon 13033 (pentru cei ce au număr de telefon de Grecia) sau a unor declarații pe propria răspundere prin care se precizează motivul pentru care părăsești domiciliul. Cei care nu sunt în câmpul muncii zi de zi sau nu merg la cumpărături pentru uzul casnic sau la bancă sau au grijă de oamenii în etate, aplică pentru ultimul punct al declarației, punctul 6, „exerciții fizice în aer liber sau mișcare cu animalul de companie, individual sau în grup de trei persoane, păstrând distanța necesară de 1,5 metri”.
  • Interzicerea circulației între județe (cu excepția situațiilor de urgență).
  • Interzicerea circulației pe timp de noapte (după ora 21.00, cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale).
  • Supermarketurile, farmaciile, spitalele și centrele de prim ajutor vor funcționa în baza unui program special.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

 
 

Urmărește-ne pe Google News