Românii, atât cei din țară, cât și din diaspora, urmează să voteze la alegerile parlamentare senatorii și deputații care vor ocupa, timp de patru ani, cele două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera Deputaților.

La alegerile parlamentare din 2024, s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale.

Membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.

„Autoritatea Electorală Permanentă adoptă prezenta hotărâre: Art. 1. – Se aprobă modelul, dimensiunile şi condiţiile de tipărire ale buletinelor de vot care vor fi folosite în secțiile de votare pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, prevăzute în anexa nr. 1. Art. 2. – Se aprobă modelul, dimensiunile şi condiţiile de tipărire ale buletinelor de vot prin corespondență care vor fi folosite pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, prevăzute în anexa nr. 2”, se arată în comunicatul AEP.

Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare 2024, în exterior

Dimensiunea buletinelor de vot la alegerile parlamentare este cea corespunzătoare formatului A4, iar pe o pagină sunt, de obicei, patru chenare.

„În exterior, pe prima pagină a buletinului de vot se găsesc următoarele:

  1. Se înscrie denumirea județului; în cazul municipiului București se înscrie „MUNICIPIUL BUCUREȘTI”; în cazul buletinelor de vot tipărite pentru cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se înscrie „STRĂINĂTATE”
  2. Se înscrie sintagma „SENATULUI” sau „CAMEREI DEPUTAŢILOR”, după caz
  3. Se înscrie data votării”, potrivit AEP.

Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare 2024, în interior

  1. Se înscrie denumirea integrală a partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale, a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale sau, după caz, sintagma „candidat independent”.
  2. Se înscrie semnul electoral: între denumirea partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi semnul electoral se păstrează o distanţă de cel puțin 3 litere. În patrulaterele destinate candidaturilor independente nu se imprimă semne electorale.
  3. Se înscriu prenumele și numele candidaţilor pentru funcția de senator sau deputat, după caz, pe două coloane, iar în cazul alianţelor și apartenenţa politică prin denumirea abreviată a partidului politic, după care patrulaterul se închide. În dreptul fiecărui candidat se înscrie numărul de ordine corespunzător din lista de candidați depusă de formațiunea politică. Pentru fiecare candidat independent se imprimă câte un patrulater distinct, în partea finală a buletinului, de vot; aceștia vor fi înscriși în buletinul de vot în ordinea înregistrării candidaturilor.

Cum va fi imprimat buletinul de vot la alegerile parlamentare 2024

Imprimarea patrulaterelor se face începând cu prima pagină interioară. Patrulaterele se vor imprima paralel între ele, de la stânga la dreapta, conform modelului, distanţa dintre acestea fiind mai mare decât diametrul ştampilei cu menţiunea „VOTAT”.

Patrulaterele în care se înscriu formațiunile politice prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) și b) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente (…) vor avea aceeași mărime.

Patrulaterele se numerotează de la stânga la dreapta cu cifre corp 10.

Paginile buletinului de vot se vor numerota începând cu prima pagină interioară și terminând cu ultima pagină interioară cu cifre corp 10.

Dacă, având în vedere pasul tipografic și numărul candidaturilor rămase definitive, nu se pot tipări toate paginile buletinului de vot, paginile aflate la finalul buletinului de vot vor rămâne goale, fiind doar numerotate.

Stema României se înscrie într-un spațiu grafic de 1,8 x 2,5 cm. 11.

Mențiunile prevăzute pe prima pagină exterioară se tipăresc cu corp de literă 24, conform modelului.

Denumirea integrală a partidului politic, a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a alianţei politice, a alianţei electorale sau sintagma „candidat independent”, după caz, se tipăresc cu litere corp 14 verzal drepte.

Prenumele și numele candidaţilor propuși de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru funcția de senator sau deputat, după caz, se vor imprima cu litere corp 10 verzal drepte.

Prenumele și numele candidaților independenți se vor tipări cu litere corp 10 verzal drepte.

Semnele electorale se imprimă în spații grafice de aceeași mărime, sub condiția ca una dintre laturi să nu fie mai mică de 2 cm; în patrulaterele destinate candidaturilor independente nu se imprimă semne electorale.

Pe ultima pagină exterioară, în chenarul în care este înscrisă mențiunea L.S., se va aplica ștampila de control a biroului electoral al secției de votare.

Vezi listele cu candidații partidelor la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024

 
 

Urmărește-ne pe Google News