USR PLUS a depus vineri seară moțiunea de cenzură cu care a amenințat după ce premierul Cîțu l-a revocat pe ministrul justiției, Stelian Ion.
„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion”, a transmis USR PLUS încă de joi, într-un comunicat de presă.
Moțiunea depusă este cea inițiată de AUR. 42 de parlamentari ai acestei formațiuni au semnat deja moțiunea, alături de 80 de la USR PLUS.
Copreşedintele AUR George Simion anunțase, de altfel, din timpul zilei, exact câți parlamentari din formațiunea pe care o conduce sunt gata să-și pună semnăturile pe moțiune.
„Nu există nicio variantă în care Florin Cîţu să nu fie dat jos prin semnăturile şi voturile AUR. Cu siguranţă, în acest moment, este o majoritate lejeră dincolo de 234 de voturi de parlamentari, cât sunt necesare. Nu sunt probleme. Noi avem deja semnăturile – 42. În afară de un parlamentar care a avut COVID şi o să-i transmitem printr-o procedură specială hârtia”, a declarat George Simion la Parlament.
Și PSD și-a anunțat susținerea. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor vota o moţiune de cenzură USR-AUR, dacă cele două partide vor avea semnăturile necesare pentru ca aceasta să fie depusă. „Miza cea mai importantă în acest moment nu este textul sau autorul moţiunii, ci votul din Parlament care să determine căderea Guvernului Cîţu”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook.
„PSD va vota orice moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu!”, a transmis și Sorin Grindeanu, tot pe Facebook.
Cum arată calculele din Parlament
Pentru ca Guvernul să cadă este nevoie de jumătate +1 din numărul total de parlamentari, adică de 234 de voturi din totalul de 466.
USR PLUS are 80 de parlamentari, AUR are 43 de senatori și deputați + 3 deputați independenți plecați din AUR, iar PSD, 157.
Împreună, USR PLUS, AUR și PSD au un total de 283 de voturi – cu 49 mai multe decât necesarul pentru ca moțiunea să treacă.
În tabăra cealaltă a Puterii: PNL poate miza pe 134 de parlamentari (dacă îl susțin toți pe Cîțu), 29 de senatori și deputați UDMR + 1, exclus din UDMR, adică un total de 164 de voturi.
Rămân în joc, fără să conteze teoretic, 18 voturi din grupul minorităților naționale.
Foto: Hepta