Pe lângă clădirile de sticlă alunecă studenții care încotro: spre universitate, la cantină sau cafenea. Iarba e tăiată la linie. În sala de fitness câțiva tineri trag de fiare, în sala de lectură luminoasă bate vântul. Și până la sesiune mai este. Campusul studențesc de la Preciziei arată cum nu visează încă vreunul de stat.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Bogdan Matei ne face un tur. Locuiește în campus încă de acum opt ani și cu toate că și-a terminat perioada de studenție, a rămas aici ca angajat, ajungând acum business manager. Intrăm într-o cameră care ar putea fi lesne încadrată în patru stele, dacă am fi la un hotel. Doar că astea sunt standardele studențești la ei. „Au baie, bucătărie, camere utilate cu televizor, aer condiționat, plită electrică, cuptor cu microunde, frigider. Pe lângă aceste beneficii din cameră mai sunt și alte facilități în afara camerelor, sală de fitness, bibliotecă, cafenea, spațiu de studiu, plus piscină”, spune managerul campusului West Gate. Și toate la un preț de 185 de euro pe lună, cam de trei ori mai mult decât un loc în căminele de stat. Plata se face în avans pe o perioadă de un an sau în rate, printr-o anumită bancă.

„Căminele de stat nu concurează cu ale noastre”

Și doritori există. Gradul de ocupare al căminului este de 95%. „Căminele de stat nu considerăm că reprezintă un concurent pentru noi pentru că noi oferim mult mai mult decât oferă un cămin de stat, inclusiv curățenie, mobilier nou, și toate celelalte facilități”, mai spune Bogdan.

La cantina din Campusul ARCCA studenții vin pe rând la micul dejun. La prânz au bufet cu prețuri studențești, spune Ana Maria Dunca, directorul campusului. Spălătorie, sală de lectură, bucătărie, iar în camere au cuptor cu microunde și frigider. Plus baie în cameră. „ Tariful de cazare include chiria, toate utilitățile și accesul internet, practic se plătește o dată, un tarif în fiecare lună și acesta le include pe toate”, specifică Ana Maria Dunca. Au în jur de 2400 de camere în București, iar prețul începe de la 120 de euro pe lună, locul în cameră triplă. Dacă vrei să te lăfăi singur în cameră, scoți din buzunar 310 euro lunar.

Georgiana Porumb este studentă la Psihologie și stă de două ani în cămin. Am ales un cămin privat pentru că sunt condițiile mult mai bune decât unul de stat și este un alt confort. Eu una nu-mi place să stau în cameră cu mai multe persoane, așa că cu încă două fete îmi este super ok. Mi-e foarte bine. Nu-mi lipsește nimic, față de ce aveam acasă”, spune fata.

Pentru studenții care nu au prins locuri în căminele de stat și visează la alte condiții, există destule alternative:

  • Campus Est (strada Popa Lazăr nr. 10-12, în apropiere de Piața Obor)
  • Căminul Particular Mihai Bravu (strada Știubei nr. 23, în apropierea stației de metrou Mihai Bravu)
  • Cămin Privat Caro (pe malul lacului Tei, în apropierea stației de metrou Aurel Vlaicu)
  • Camin privat Horoscop Parc (situat pe malul Lacului Tei, Str. Barbu Vacarescu 164 A, metrou Aurel Vlaicu)
  • Căminul Studențesc Privat (strada Lăcrămioarei nr. 56, în zona Dristor)

Citește și: Bine ați venit la facultate! V-am pregătit șobolani, igrasie și gunoi! Imagini îngrozitoare din căminele studențești

Urmărește-ne pe Google News