„Ocupanții ruși au început să construiască blocuri la Mariupol pentru persoanele rămase fără adăpost din cauza demolării caselor lor. Dar nu s-au gândit să instaleze sisteme de canalizare, toalete sau conducte de apă. Au pus chiar și ferestrele la nivelul podelei”, scrie Petro Andriușcenko, consilierul primarului ucrainean, într-o postare pe canalul de Telegram, preluată de publicația Obozrevatel.
„Cotețele de beton ale lui Putin se ridică încetul cu încetul. În afara lipsei toaletelor și dușurilor, sunt locuri unde fereastrele sunt la nivelul podelei”, scrie consilierul primarului.
Andriușcenko a fost foarte surprins de arhitectura ciudată a clădirilor. „Design ingenios într-o execuție nu mai puțin ingenioasă. Față de creatorii noii lumi ruse, Hrușciov era un Gaudí sovietic”, a observat, sarcastic, consilierul aflat în exil, după ce orașul a fost cucerit de forțele Moscovei.
- Nikita Hrușciov (n. 1894 – m. 1971) a ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist al URSS (1953-1964) și pe cea de președinte al Consiliului de Miniștri (1958-1964). A rămas în istorie pentru destalinizarea Uniunii Sovietice, pentru susținerea primelor progrese ale programului spațial sovietic și pentru mai multe reforme de un relativ liberalism în unele arii ale politicii interne.
- Antoni Gaudí (n. 1852 – m. 1926) a fost un arhitect spaniol faimos atât pentru stilul său unic, cât și pentru proiectele sale puternic individualizate. În 1883, la Barcelona, a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, finanțată din fonduri publice. Acest monument mai este și astăzi în lucru. Finisarea sa este preconizată pentru 2026.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina