UPDATE 6 noiembrie 2020: Premierul României a anunțat că vor fi noi măsuri, valabile în toată țara. Astfel, românii vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din case după ora 23.00.
Cum arată noua declarație pe propria răspundere, valabilă din 9 noiembrie
UPDATE 5 noiembrie 2020: Locuitorii a 13 localități din Timiș sunt de azi în carantină. Ei pot ieși din casă doar cu o declarație pe proprie răspundere, pe care o pot găsi mai jos.
UPDATE 15 mai: De astăzi, este obligatorie declarația pe proprie răspundere numai pentru a ieși din localitate.
Pentru deplasarea în localitatea de domiciliu și în zonele metropolitane, nu mai este necesară declarația.
Update 6 mai: Noul formular de declarație pe proprie răspundere diferă de cel precedent doar prin nota din subsol, care precizează care sunt noile intervale orare în care persoanele de peste 65 de ani pot ieși din casă, respectiv 7.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00.
Update 10 aprilie: Într-un mesaj publicat pe Facebook, Poliția Română precizează că românii pot ieși din casă pentru a cumpăra carnea de miel și precizează ce anume trebuie bifat pe declarația pe proprie răspundere.
Update 1 aprilie – Poliţia Română răspunde la întrebările ziarului Libertatea, primite de la cititori şi ne spune cum trebuie să completăm declarația pe propria răspundere, pentru a respecta legea. Citeşte ştirea: Toate lămuririle despre declarația pe proprie răspundere. Ce verifică, de fapt, polițiștii. Ce se întâmplă dacă ești nesincer
UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că este activă platforma electronică formular.sts.ro, pentru completarea online a declaraţiilor pe proprie răspundere şi a adeverinţelor de angajator
Potrivit ordonanței militare nr 3, este permisă circulația în afara locuinței doar pentru următoarele motive:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
- deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sangvină;
- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
- deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
- deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Pentru a putea justifica motivul deplasării, persoanele care ies din casă trebuie să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere, adeverința de la angajator (dacă este cazul) și actul de identitate (legitimația de serviciu, dacă este cazul).
Vedeți mai jos cele două modele pentru declarația pe proprie răspundere și adeverința permanentă de la angajator.
MODEL Declarația pe proprie răspundere
Modelul poate fi descărcat și de AICI
MODEL Adeverința de la angajator
În cazul în care deplasarea se face pentru a merge la serviciu, este nevoie de o adeverință de la angajator care să ateste faptul că este necesară deplasarea pe timpul nopții.
Modelul poate fi descărcat și de AICI
Cum se completează declarația pe proprie răspundere
Declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf (de mână), cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
Autoritățile precizează că adeverința eliberată de angajator sau declarația pe proprie răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau al unui dispozitiv electronic similar.
Grupul de Comunicare Strategică precizează că în acest moment nu există nici o platformă electronică aprobată oficial care să permită completarea declarației pe proprie răspundere și a adeverinței de la angajator.
Orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale.
Grupul de Comunicare Strategică
Cei care nu respectă restricția și care nu pot justifica de ce au ieșit din casă riscă o amendă cuprinsă între 100 și 5.000 de lei.
Au apărut site-urile înșelătoare
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă cetățenilor care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităților, întrucât pot divulga date personale unor necunoscuți.
Ca măsură de precauție, compania a marcat drept tentative de înșelăciune informatică (phishing) șase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente.
Declarația pe proprie răspundere conține date personale sensibile ale cetățenilor, precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria și numărul actului de identitate.