Sorinela Paraschiv (fostă Avram, fostă Păun după primul soț) a fost psiholoagă falsă în ultimii 20 ani în principalul spital al Județului Dâmbovița. 

Ea a fost arestată miercuri, în urma unei plângeri penale și a verificărilor polițiștilor. Oamenii legii au calculat un prejudiciu de 367.000 lei, aproximativ 75.000 euro pentru practicarea meseriei pe fals. Perioada cuantificată a fost 2011-2019.

Sursele din spital ale Libertății susțin că la dosar nu exista vreun document original, ci doar copii depuse acum două decenii. „Iar ceea ce vedeți în atestat nu are cum să nu o incrimineze, sunt dovezi clare de fals. Și-a însușit datele altor psihologi”, spun colegii săi care au discutat cu redacția.

Atestatul depus la dosar de Sorinela Paraschiv

Conform Registrului Psihologilor din România, codul personal 09051 (invocat de psiholoaga din Târgoviște) este al unui psiholog din Covasna, localitatea Ozun, P.E. (Peter Eniko), iar numărul atestatului, 1909, apare la alți 3 specialiști, însă niciun dintre ei nu l-a obținut în 2009.

Codul personal prezent în atestatul Sorinelei Paraschiv apare, în Registrul Psihologilor, la altcineva

Mai mult, data ce apare pe atestat, 02.06.2009, nu există în tabelul Excel aflat pe site-ul Colegiului Psihologilor din România. 

Sorinela Paraschiv a părăsit funcția de psiholog din Spitalul Dâmbovița în 2019. Libertatea a intrat în posesia documentului prin care aceasta plecase din spital. E vorba de o demisie, conform articolului din Codul Muncii, nu de o demitere.

Documentul prin care își dă demisia din spital în 2019

„Deși știau ce a făcut în ultimele două decenii, toți șefii spitalului au acoperit-o”, spun foștii colegi ai psiholoagei arestate preventiv.

Când s-au speriat cei din spital? Pe 15 februarie 2019. La câteva zile după ce Libertatea pornise seria medici falși, cu Matteo Politi și Raluca Bîrsan.

Documentul aflat în posesia Libertatea certifică acest fapt. „Începând cu data de 15.02.2019 încetează contractul individual de muncă conform art. 81, al. 7 din Codul Muncii a dna. PARASCHIV SORINELA, psiholog practicant în secția Psihiatrie Acuți a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”.

Era membru în comisia medico-legală din spital!

În aceeași zi i-a fost încetată și poziția de membru în cadrul Comisiei de expertiză medico-legală psihiatrică din spital. „Aici avea un rol extrem de important. Chiar dacă era doar membru, își folosea influența pentru a decide într-un fel sau altul diferitele expertize psihiatrice”, povestesc foștii colegi.

În 2019, Colegiul Psihologilor, prin președintele Ion Dafinoiu, le-a transmis oamenilor din spital că persoana pe care ei o suspectează că nu e psiholog nu apare în Registrul Psihologilor. „Vom iniția măsurile legale ce se impun”, spuneau, atunci, cei de la Colegiul Psihologilor.

Colegiul Psihologilor a informat oamenii din spital că psiholoaga falsă nu apărea în Registrul Psihologilor

Ungureanu i-a sugerat lui Tătaru să verifice

În mai 2020, chiar după primul val de coronavirus din România, deputatul Emanuel Ungureanu atrăgea atenția asupra unor probleme din Spitalul Județean din Târgoviște.

În întrebarea 10556A/ 27.05.2020 adresată fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru, acesta strecura ideea „medicului fals”, iar personajul indicat era, mai mult ca sigur, Sorinela Paraschiv.

„Există informații că au fost angajați în spital psihologi cu diplome false, pile de partid, rude ale unor polițiști din oraș”.

Întrebarea deputatului Ungureanu pentru ministrul Tătaru, cu referire și la falsul medic (pagina a 2-a)

Fostul soț al Sorinelei Paraschiv e fostul șef IPJ Dâmbovița, Sorin Păun, cel care avusese ideea ca la intrările în Târgoviște să se poată trece doar cu parolă în timpul marelui miting PSD din 2019.

Conform angajaților, tot Ungureanu ar fi înaintat și o plângere către autorități legată de această situație.

Se purta urât cu pacienții

Cum se purta Sorinela Paraschiv cu pacienții? „Urât, foarte urât”, spun foștii colegi. „De multe ori țipa la aceștia, exact ce nu ar trebui să facă un psiholog.

De multe ori, când un coleg îi reproșa comportamentul, amenința cu Poliția”, povestesc oamenii din spital.

Totuși, aceasta nu stătea foarte mult la program. „Uneori stătea și câte o oră și apoi pleca. Oricum, nu avea nimeni curaj să îi spună ceva”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News