- Cu peste 136.00 de cazuri confirmate, Spania a ajuns a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia COVID-19. Peste 13.000 de oameni au murit în această țară, cel mai afectat oraș fiind chiar capitala Madrid.
La fiecare 15 minute, în fața crematoriului de la cimitirul „La Almudena” din Madrid, cel mai mare din capitala Spaniei, trage câte un dric.
Preotul Edduar vine îmbrăcat în portul specific pentru slujbele de înmormântare și-i salută pe cei cinci membri ai familiei celui decedat care au voie să participe la eveniment.
Participanții la înmormântare sunt obligați să țină distanța unii față de ceilalți, a notat CNN într-un reportaj despre cum decurg funeraliile în Spania în timpul pandemiei.
Totul durează maximum cinci minute, timp în care preotul spune rugăciunile și stropește coșciugul cu apă sfințită.
Nu este nici timp, nici permisiunea pentru altceva. Sunt timpuri grele chiar și pentru serviciul funerar, care se desfășoară „pe repede înainte”. Imediat ce dricul se îndepărtează, un altul îi ia locul.
Scurtele slujbe se desfășoară într-un ritm constant. Sunt scene ciudate chiar și într-unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Vest, care a cunoscut efectele devastatoare ale foametei, ale războaielor mondiale sau gripei spaniole.
„Puteți vedea pe fețele lor marea durere”, a spus părintele Edduar. Nu numai că oamenii și-au pierdut pe cineva drag, dar nici nu pot organiza funeralii așa cum se cuvine și foarte puțini au posibilitatea de a-și lua adio de la cel dispărut.
„Live” cu slujba pentru rudele și prietenii care nu au putut să asiste
Unii participanți la funeralii fac câte un „live” pe rețelele sociale pentru rudele și prietenii rămași acasă care vor să vadă și ele funeraliile. Nu acesta e finalul pe care și l-au imaginat mulți.
Bisericile din Spania au fost închise după ce s-a declarat starea de urgență, astfel că populația majoritar catolică din această țară nu mai poate vedea un preot catolic decât acolo, la cimitir.
Încerc să fiu alături de oameni. Le spun că sunt alături de ei și că nu sunt singuri. Câteodată nu mai rezist și plâng.
Preotul Edduar:
„S-ar putea să sune puțin ciudat, dar consider un privilegiu, să fiu alături de ei în acest moment crucial”, a spus preotul Edduar.
Spania a fost cea mai grav afectată de pandemia de coronavirus, iar epicentrul s-a consemnat la Madrid, unde s-au înregistrat 40 la sută dintre decesele de la nivelul întregiii țări.
Cum morgile din oraș nu mai fac față, două dintre cele mai mari patinoare au fost transformate în morgi.
Cimitirele susțin că numărul înmormântărilor a crescut de 2-3 ori față de zile obișnuite.
Vrea să repete înmormântarea mamei lui
Felix Poveda a luat virusul de la întrunire de familie. Fratele și mama lui au luat și ei virusul. Mama lui, în vârstă de 77 de ani, n-a supraviețuit. La funeraliile bătrânei n-a putut veni decât Felix.
Ultima oară când a vorbit la telefon cu mama lui, aceasta i-a spus că medicul i-a transmis că, fiind în vârstă, nu a mai primit dreptul de a folosi un ventilator. Cadrele medicale au preferat să dea ventilatoareele celor mai tineri.
„Nu știu cum o să mă descurc. Sunt singur aici. Fratele și sora mea nu au putut veni. Soția mea nu vine. Nepoții și nepoatele nu vin. Doar eu”, a mai spus Felix Poveda. Nu așa își imagina că se va despărți de mama lui. Când pandemia va trece, Felix Poveda vrea să organizeze funeralii cum trebuie pentru mama lui.