Pandemia de coronavirus a schimbat modul în care ne petrecem Crăciunul. Dacă în anii trecuți obișnuiam să mergem la petreceri sau în diferite călătorii, anul acesta s-a concentrat mai mult pe timpul petrecut în familie. Astfel, bucătăria a devenit locul de relaxare. În fiecare loc, mesele de Crăciun sunt diferite. Vă prezentăm care sunt preparatele care sunt de nelipsit din fiecare țară.
Cuprins:
Franța: stridii și curcan umplut cu castane
În ziua de Crăciun, francezii savurează un brunch consistent, care include ouă cremă, somon afumat și pâine prăjită. Masa se termină cu brânzeturi asortate, cum ar fi Brie, Gruyere și Munster, spune bucătarul Francois Payard, potrivit CNN.
În Franţa, masa de Crăciun include o varietate de mâncăruri fine: stridii, foie gras, curcan umplut cu castane şi multe brânzeturi. Desertul principal este însă celebra rulada bûche de Noël (buturuga de Crăciun). De la masă nu trebuie să lipsească vinul, de obicei francezii pun la masa de Crăciun un vin roșu de Burgundia.
Italia: nelipsitele paste
Italienii din nord au la masa de Crăciun curcan umplut, în timp ce italienii din zonele de la malul mării gătesc biban, asortat cu cartofi prăjiți și legume. Pe masa fiecărui italian trebuie să existe și o porție de paste, dar și fructe de mare.
De pe masa de Crăciun nu lipsește nici celebrul cozonac italian panettone.
Marea Britanie: gâscă cu stafide
În Marea Britanie masa de Crăciun începe cu un pahar de șampanie și un mic dejun cu somon afumat.
Masa tradițională de Crăciun constă din curcan la cuptor împănat cu castane, gâscă cu stafide sau budincă (pudding) Yorkshire, alături de varză de Bruxelles.
În după-amiaza de Crăciun mai este savurat un tort alcătuit din fructe, marțipan, înghețată și zahăr înghețat.
Germania: turtă dulce, la desert
Bucătăria germană e bogată în mâncăruri săţioase, iar masa de Crăciun nu face excepţie. Nemţii au şi ei o varietate de preparate şi de tipuri de carne: gâscă, raţă, iepure şi Krustenbraten (friptură de porc cu şorici crocant), însoţită de garnituri precum găluştele de cartofi. Desertul tradiţional de Crăciun este un platou cu turtă dulce.
Polonia: pierogi de Crăciun
Găluștele pierogi sunt o mâncare tradițională poloneză, iar populația de aici le consumă de Crăciun în toate felurile. Umplute cu brânză, varză, carne sau ciuperci ca fel principal și fructe, mentă sau diferite topinguri dulci ca desert.
Grecia: fursecuri cu miere
„Familiile stau în jurul șemineului și mănâncă o pâine specială de grâu, pe care o preparăm doar de Crăciun. În unele gospodării se mănâncă și cârnați de porc. Este singura ocazie a grecilor să consume carne de porc, deoarece carnea nu este obișnuită în bucătăria noastră”, a spus aceasta pentru CNN.
Fursecurile de casă cu miere, cu nuci sau migdale vin mai întâi, urmate de supă de pui cu orzo.
Câteva ore mai târziu, se servește fie de un pui fript umplut cu castane, fie o friptură de carne de porc la grătar, care sunt însoțite de diferite verdețuri, brânză feta și cartofi prăjiți.
Japonia: tradiționala comandă la… KFC
În Japonia, în ziua de Crăciun, la mare căutare este lanțul fast-food KFC. Ca să prinzi loc aici, este chiar nevoie de rezervare.
„Tradiția” are în jur de cinci decenii de vechime, după ce o sucursală niponă a fast-foodului a înlocuit în meniurile din Japonia carnea de curcan cu puiul prăjit. Campania de Crăciun a început în 1974.
Conform unor statistici, jumătate din populație încearcă să obțină o masă la fast-food în aceste zile. Cine nu poate face o rezervare, cumpără cel puțin un meniu de Crăciun pentru acasă.
Lanțul de fast-fooduri realizează aproximativ 5% din vânzările sale anuale în Japonia în zilele de 23, 24 și 25 decembrie.
Mexic
Mexicanii încep sărbătorile de Crăciun pe 24 decembrie, potrivit Pablo Carmona și Josh Kremer, coproprietari ai Paradero Hotels.
„Familiile încep prin a sparge o pinată plină cu tot felul de bomboane făcute la nivel local în arome de chili și tamarind”, spune Kremer. Cina urmează de obicei undeva între orele 19.00-20.00, potrivit CNN.
Masa începe cu posole – o tocană cu boabe mari de porumb și carne de porc sau de vită, însoțită de până la 20 de condimente, cum ar fi pătrunjel, coriandru, ardei iute și brânzeturi asortate.
Pe 25, mulți mexicani încălzesc resturile din noaptea precedentă. „Suntem obosiți, așa că nu vrem să ne deranjăm să gătim”, spune Carmona.