Producătorii de energie cu o capacitate de producere mai mare de 10 MW vor fi obligați să vândă electricitatea către OPCOM, operatorul pieței de energie, la un preț de 450 de lei pe fiecare MWh, iar acesta o va vinde mai departe la același preț către furnizori, conform proiectului de ordonanță de urgență, citat de Hotnews.

În acest moment, pe piața spot din România, un MWh se tranzacționa vineri cu 204 euro, aproximativ 1.000 de lei, conform euenergy.

Unii sunt exceptați

Sunt exceptați producătorii de energie regenerabilă și CET-urile din marile orașe care produc atât energie electrică, cât și căldură.

De asemenea, prevederile nu se aplică asupra capacităților intrate în funcțiune după intrarea în vigoare a ordonanței.

Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat vineri, la Guvern, că acest lucru stimulează construirea de noi capacități.

Producătorii și furnizorii de energie vor avea obligația de a face prognoze de consum anuale, defalcate pe luni, care vor fi transmise către OPCOM și Transelectrica – transportatorul național de energie.

OPCOM, achizitor unic

OPCOM va organiza o procedură de achiziție a energiei în luna decembrie pentru anul următor, pe baza datelor validate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

Mecanismul va fi aplicat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Nerespectarea mecanismului din ordonanță va duce la amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri din partea ANRE.

De unde vine prețul

Prețul de 450 de lei pe MWh de electricitate este același de la care producătorii de energie sunt supraimpozitați.

De asemenea, este același cu care producătorii care exportă energie în Republica Moldova sunt obligați să vândă electricitatea.

Uniunea Europeană a agreat în septembrie un set de măsuri pentru contracararea prețurilor mari la energie, iar una dintre acestea prevede posibilitatea plafonării
la 180 de euro/MWh a prețurilor la energia produsă ieftin, respectiv cea regenerabilă, nucleară și pe bază de lignit.

Prețul de 450 de lei/MWh este de 90 de euro/MWh.

Care sunt prețurile finale la consumatori

Prețurile finale la consumatorii casnici sunt cele din ordonanța adoptată în septembrie, la care se va adăuga un nou plafon, potrivit premierului Nicolae Ciucă:

  • 0,68 lei/kWh de energie pentru cei care consumă lunar sub 100 kWh de energie
  • 0,8 lei/kWh de electricitate pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh
  • 1,3 lei/kWh pentru românii care consumă peste 255 kWh pe lună.

Alături de acestea există alte două plafoane pentru companii:

  • 1 leu/kWh pentru IMM-uri
  • 1,3 lei/kWh pentru marea industrie

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut de mai multe ori în ultima vreme revenirea la un sistem reglementat, în vreme ce premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat zilele trecute că piața va fi „semireglementată”.

Urmărește-ne pe Google News