Scuptorul Mihai Buculei, cu ajutorul militarilor de la Batalionul 136 Geniu, a reușit să dea jos toate schelele de pe Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia.
De asemenea, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a efectuat sâmbătă o vizită de lucru la Alba Iulia, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
„Lucrarea marelui sculptor Mihai Buculei arată impresionant şi vreau, cu acest prilej, să le mulţumesc pentru sprijin, responsabilitate şi seriozitate tuturor factorilor responsabili implicaţi, astfel încât, la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018, să putem cinsti aşa cum se cuvine memoria înaintaşilor noştri. Totodată, cu ocazia Zilei Naţionale a tuturor românilor, îmi doresc să sărbătorim modelul de unitate primit moştenire de la strămoşii nostri şi să încercăm să le urmăm exemplul dacă ne dorim să construim un proiect de viitor stabil. Cred că acesta este aspectul fundamental pentru stimularea şi conturarea direcţiilor de dezvoltare strategică viitoare a ţării noastre”, a declarat Valer-Daniel Breaz, conform Agerpres.
Reprezentanții Ministerului Culturii susțin că recepția montajului lucrării urmează să aibă loc luni, 26 noiembrie.
Monumentul are dimensiuni impresionante – o înălţime de 22 de metri şi o greutate de circa 1350 de tone.
Realizată din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, construcția a stârnit controverse în rândul localnicilor din Alba Iulia. Unii dintre ei au „botezat-o” monumentul „Facebook”, notează Ziarul Unirea.
De altfel, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat înfățișarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia, dedicat Centenarului României.
„Am dat cu ochiul de ceva. Vine 1 Decembrie, 100 de ani de România și o să avem o dezvăluire, se va dezvălui ce o să vedem pe ecran. M-am gândit mai întâi că în sfârșit se face o autostradă la Alba Iulia, am zis că se face o autostradă suspendată. Ce vedeţi în față spre noi este un soi de înfrăţire de trei cruci, curbate în partea de sus. Cred că sunt trei, pentru că s-au unit trei țări. Curbate în partea de sus, ceea ce îi face pe locuitori să spună ‘monumentul Facebook. E f-ul ăla de la Facebook.
Avem catedrala ortodoxă unde s-au încoronat Ferdinand și Maria. De ce trebuie să mai punem încă trei cruci cocârjate? Ce caută crucea? Ăsta e simbolul unirii? Trei cruci? Crucea e simbolul creştinilor din România, din Ardeal, Moldova și Ţara Românească. Dar este și simbolul rușilor, cei care s-au opus cu forţa armată facerii României Mari, este și simbolul maghiarilor, care s-au opus cu forță armată Marii Uniri din 1918′, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, conform digi24.
sursă foto: Ziarul Unirea
Citește și: