În urmă cu două luni, mai exact în perioada 24-26 iunie, în Parcul Izvor din București a avut loc Festivalul Nostalgia. Organizatorii anunțau transformarea parcului „într-un orășel plin de nostalgie, format din 5 cartiere, fiecare cu decor și muzică diferite”. Un eveniment „despre viață, despre oameni”. Aproape 100.000 de participanți au fost la cele trei zile de concerte, dar ce-a rămas în urma lor încă se vede cu ochiul liber, în parc.
Dezastru după festival în Parcul Izvor
În fotografiile postate pe pagina de Facebook a celor de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor se poate observa că spațiul verde încă este grav afectat, stâlpii de iluminat sunt căzuți, rupți sau chiar dispăruți, firele electrice fiind ieșite din pământ, putând în orice moment să pună viața cuiva în pericol. Mizeria este la ea acasă, zeci de coliere de plastic fiind aruncate peste tot, pahare, sticle și brățări de la festival nefiind curățate de nimeni de două luni.
„Este revoltător ca, la aproape două luni de la încheierea festivalului, în Parcul Izvor încă să existe coliere de plastic («șoricei») în zona în care a avut loc festivalul, capace metalice, mucuri de țigară, stâlpi de iluminat căzuți, înclinați sau chiar lipsă, cu izolații superficiale, șuruburile din copaci cu care au fost prinse afișele (șuruburile sunt încă în trunchiurile mai multor copaci). Existența plasticului pe spațiul verde este în mod evident o formă gravă de poluare a solului și a mediului”, scriu cei de la Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor, pe Facebook.
„Aveți datoria de a proteja interesul public”
Într-o scrisoare-protest adresată lui Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, și lui Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei, semnatarii notează:
„Aveți datoria de a proteja interesul public și de a îmbunătăți calitatea vieții pentru bucureșteni. Vă cerem să vă achitați de această obligație a mandatului dumneavoastră și să nu mai permiteți organizatorului să amâne lucrările care se impun în Parcul Izvor”.
Aceștia continuă și scriu: „Alături de curățarea parcului de aceste coliere de plastic și alte obiecte care au rămas la suprafața solului, organizatorul va trebui să facă lucrările necesare pentru decompactarea solului (având în vedere numărul uriaș de participanți în cele trei zile de festival, precum și prezența unor utilaje de mari dimensiuni în parc) și abia apoi să înverzească din nou parcul”.
Parcul Izvor, închiriat cu 30.000 de euro
Pentru ca Festivalul Nostalgia să poată avea loc în Parcul Izvor, organizatorii au închiriat de la Primăria Capitalei 10.000 mp contra sumei de 30.000 de euro. Iar după terminarea festivalului, organizatorii au început să primească și primele amenzi. Conform celor de la G4Media, Poliția Locală a Municipiului București i-a amendat pe organizatori cu 26.000 de lei, pentru folosirea neautorizată și distrugerea spațiului verde din parc și pentru volumul muzicii care, în fiecare noapte, a depășit frecvent nivelul maxim admis de lege.
Mai mult, protocolul dintre Primăria Capitalei şi organizatorii festivalului prevedea că „salubrizarea zonei se va face prin grija organizatorului pe toată durata de desfăşurare a evenimentului, cât şi la încheierea acestuia” şi că „nu se va afecta spaţiul verde şi nici mobilierul urban, iar suprafaţa folosită va fi readusă la starea inițială”. Lucru care nu s-a întâmplat.
Scandal pe subiectul concesionării Parcului Izvor
O firmă din grupul de companii deţinute de organizatorii festivalurilor Untold şi Neversea vrea să ia în concesiune Parcul Izvor pentru organizarea de evenimente pe tot parcursul unui an. La scurt timp de la această propunere, 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale au cerut Primăriei să nu aprobe această solicitare.
„Doresc să-i asigur pe bucureşteni şi pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desfiinţat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată”, spunea primarul în urmă cu o lună.
Edilul mai declara, conform news.ro: „Trebuie să analizăm cu foarte mare atenţie toate posibilităţile de dezvoltare ale acestui spaţiu – vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare şi administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie”.
Bucureştenii trebuie să ştie că avem în lucru, la direcţiile de specialitate din PMB, un regulament clar referitor la închirierea spaţiilor şi modul de utilizare a spaţiilor folosite pentru astfel de evenimente.
Nicușor Dan, primar general București:
Marile parcuri bucureștene, lăsate în paragină
Despre dezastrele din parcurile din București, Libertatea a scris în mai multe rânduri. Pentru prima dată despre Cișmigiu, parcul-ruină de sub geamul primarului general: gunoaie, obiecte de artă distruse și poduri aproape dărâmate, dar și despre dezastrul din Parcul Herăstrău, acolo unde degradarea continuă: bănci rupte, iarbă lipsă, alei crăpate și arteziene fără apă.
Foto: Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor/Facebook