Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea pentru instituirea unei adeverințe electronice verzi, valabile la nivel comunitar, într-o încercare de a impulsiona sectorul turismului, grav lovit anul trecut.

De această adeverință vor beneficia persoanele vaccinate, cele care au primit un rezultat al unui test COVID negativ și cele care s-au vindecat de COVID.

Va fi disponibilă în mod gratuit, în format digital sau pe hârtie și va include un cod QR care va asigura autenticitatea.

Certificatul de vaccinare european ar trebui să fie gata de utilizare la 1 iunie, a susținut vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Comisia mai avertizează că sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Mai multe state membre, printre care Franța, dar și România, au subliniat că planurile privind introducerea unui astfel de certificat sunt premature, în condițiile în care foarte puțini cetățeni europeni au fost imunizați.

Dar statele dependente de turism, precum Grecia sau Spania, au susținut propunerea, argumentând că este nevoie de un cadru comun pentru a facilita reluarea liberei circulații, notează Financial Times.

Ce este certificatul și cum funcționează

Este cunoscut popular sub numele de pașaport de vaccinare, dar numele lui este de fapt certificatul verde digital sau adeverința electronică verde.

Documentul va fi disponibil gratuit, în două limbi – limba națională a deținătorului și cea engleză – va fi interoperabil, non-discriminator și disponibil în format digital și pe hârtie.

Certificatul va avea un cod QR care va asigura „securitatea și autenticitatea” și va conține doar informațiile esențiale, cum ar fi data nașterii, data eliberării și un cod de identificare.

Adeverința va cuprinde trei certificate distincte:

  • un certificat de vaccinare, care precizează numele vaccinului, data și locul administrării, numărul de doze administrate.
  • un certificat de test negativ (PCR sau antigen).
  • un certificat pentru persoanele care s-au vindecat de curând după infectare.

Adeverința electronică verde va fi disponibilă tuturor cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora, indiferent de naționalitate, dar și cetățenilor non-UE care trăiesc într-un stat membru.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Ce se întâmplă cu europenii vaccinați cu seruri din Rusia sau China

Certificatul de vaccinare va fi bazat pe serurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dar Comisia Europeană a subliniat că statele membre pot decid în mod individual dacă acceptă sau nu persoanele vaccinate cu alte seruri decât cele aprobate la nivelul UE.

Conștienți că pașaportul european de vaccinare ar putea să creeze porobleme unor cetățeni maghiari vaccinați cu Sputnik sau Sinopharm, oficialii de la Budapesta au lansat marți un avertisment.

„Nu acceptăm ca pașapoartele COVID să recunoască doar vaccinurile validate de EMA și credem că vaccinurile aprobate național trebuie de asemenea să fie valide în viitor”, a spus ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto, la o întâlnire cu omologul său sârb Nikola Selakovic.

Propunerea Bruxellesului îngrijorează inclusiv Belgradul, care la rândul său folosește vaccinurile din Rusia și China, și se teme acum că libera circulație a sârbilor în UE va fi afectată de acest lucru.

Formularea propunerii, scria miercuri publicația europeană Politico, arată cât de subțire este linia pe care trebuie să meargă Comisia Europeană.

Oficialii trebuie să împace regimurile diferite de vaccinare, să permită oamenilor să călătorească iarăși, pentru a reporni economia europeană, să răspundă criticilor care cer ca vaccinurile rusești și chinezești să nu aibă același statut cu cele aprobate în UE și nu în ultimul rând să nu descurajeze oamenii care vor să se vaccineze.

Certificatul nu trebuie să încurajeze restricțiile

Planul pentru un pașaport de vaccinare a generat îngrijorări privind discriminarea, în condițiile în care persoanele nevaccinate nu vor avea aceleași drepturi.

De aceea, Comisia Europeană a subliniat că certificatul nu va fi un „pașaport”, ci un sistem comun pentru a ajuta guvernele să își coordoneze măsurile în UE.

Certificatul „nu poate fi o precondiție pentru exercitarea dreptului de liberă circulație și nu poate fi o precondiție pentru folosirea serviciilor de transport peste graniță, cum ar fi avioanele, trenurile sau feriboturile”, precizează documentul prezentat miercuri de Bruxelles.

Comisia Europeană avertizează totodată că planul său nu trebuie înțeles ca o „încurajare” a restricțiilor aplicate liberei circulații.

Important, acest plan nu înseamnă automat că deținătorii de certificate de vaccinare vor putea ocoli măsurile de restricție impuse de statele membre, precum necesitatea testării sau a carantinării.

Dar Comisia Europeană speră că astfel de situații vor fi doar excepții. De aceea, documentul cere autorităților să informeze Bruxellesul și statele membre cu privire la introducerea unor astfel de restricții și să ofere o justificare și o perioadă de timp în care restricțiile vor fi valabile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News