”Mă bucur să fiu prezent la inaugurarea unui nou stadion pentru București. Deși contruit ca fiind unul de antrenament pentru Euro 2020, stadionul va fi de fapt templul rugby-ului românesc. Sperăm să găzduiască Mondialul de Rugby pentru tineret în 2022, după cum am discutat cu președintele COSR și cu președintele Federației. Va fi și un centru de recuperare pentru sportivi, cu crioterapie, magnetoterapie, ozonoterapie. Are un aparat de evaluare a stării de sănătate a sportivilor, ultimul răcnet! Arena a fost finalizată înainte de termenele prevăzute în contract, ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2021, vreau să felicit constructorul”, a declarat Orban, citat de Gazeta Sporturilor.
Premierul a profitat de prilej și și-a făcut un selfie pe stadionul Arcul de Triumf.
______________________________________________________________________________
Micuță și cochetă, cu o arhitectură deosebită, arena din nordul Bucureștiului va fi, mai mult ca sigur, cea mai disputată dintre toate cele noi.
Prima reprezentantivă de rugby, FCSB, Rapid și chiar Dinamo vor juca, probabil, aici, pe un gazon hibrid adus din Slovacia, montat în timp-record: 7 zile!
„Ne dorim să avem foarte, foarte multe competiții „
„Este una dintre cele mai moderne și frumoase arene. Este un obiectiv frumos pentru București, iar sportul participă la înfrumusețarea orașului, care are nevoie de mai multe competiții. Este poziționat într-o zonă excelentă și ne dorim să avem foarte, foarte multe competiții organizate aici inclusiv pe plan internațional”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul Sportului, la recepția stadionului „Arcul de Triumf”.
Începem să intrăm în normalitate. Sunt bucuros de inaugurarea acestui nou stadion. E nevoie să punem Bucureștiul pe harta marilor competiții sportive, la fel pe harta marilor evenimente culturale.
Nicușor Dan, primar general București:
„Templul rugby-ului românesc”
La eveniment a participat și premierul Ludovic Orban. „Mă bucur să fiu prezent la inaugurarea unui nou stadion pentru București. Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se califică. Acest stadion, deși construit ca fiind unul de antrenament pentru Euro 2020, va fi de fapt templul rugby-ului românesc.
Va fi un stadion dedicat practicării rugby-ului. Sperăm să găzduiască Mondialul de tineret de Rugby în 2022, după cum am discutat cu președintele COSR și cu președintele Federației Române de Rugby”, a spus acesta.
Vorbim de un centru de recuperare pentru sportivi, cu crioterapie, magnetoterapie, ozonoterapie. Are un aparat de evaluare a stării de sănătate a sportivilor, ultimul răcnet! Să vedem acest stadion cât mai curând cu spectatori care să susțină performanțele sportului românesc.
Ludovic Orban, premierul României:
La rândul său, Gică Popescu, consilier Euro 2020, a declarat: „Sunt extrem de bucuros că inaugurăm un alt obiectiv important. Este un stadion foarte modern și foarte puține capitale europene își permit o asemenea arenă în centrul orașului. Stadionul Arcul de Triumf are cel mai modern centru de recuperare din tot ce-am văzut! Și credeți-mă că am văzut multe stadioane”.
Blocat pentru fotbal?
Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a explicat motivul pentru care crede că va fi greu ca echipele de fotbal să joace aici.
„Îmi pare bine că sunt mulți care își manifestă interesul să joace aici. Noi l-am făcut special pentru a-l împărți și cu alte federații. Dar va fi destul de greu. Pentru că atunci când gazonul e foarte utilizat, se ajunge la situația să fim nemulțumiți. Și avem cazuri concrete. Trebuie să fim atenți cu suprafața de joc. Din 365 de zile, 85% sunt ocupate. Vom vedea ce se va întâmpla pe viitor”, a explicat Petrache.
Vedere la Mănăstirea Cașin
Un detaliu arhitectural deosebit al stadionui este cel legat de artificiul găsit de constructori pentru a nu obstrucționa vederea spre Mănăstirea Cașin. Nu vor fi scaune în zona respectivă, ci o porțiune în care va fi montat doar un plexiglas. „Special s-a lăsat liber pentru a nu obstrucționa peisajul din această zonă, dar și biserica”, spune ministrul sportului, Ionuț Stroe.
Centru de recuperare modern
Un alt lucru interesant dezvăluit de Cristian Rad este legat de un centru de recuperare medicală modern, care va fi în incinta stadionului. Este vorba despre un aparat de la IceLab, cu 3 încăperi unde temperaturile vor ajunge la -10, -60 și -110 grade Celsius. „E ceva nou, pentru prima dată în Europa de Est. Va ajuta mult toți sportivii”, a declarat Rad.
Ce cuprinde stadionul:
- spații urbane exterioare, parcare subterană
- centru pentru recuperarea sportivilor cu cameră hiperbară pentru terapie cu oxigen
- aparatură medicală specifică de recuperare
- piscină, saună, sală de conferințe și zonă VIP.
Vechiul stadion a fost ridicat în 1914. 1927 e anul în care s-a jucat fotbal ultima oară pe „Arcul de Triumf”. Noua arenă s-a construit pe locul celei vechi
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro