În condițiile în care la hotelurile din România, chiar și în afara sezonului, în aceeași sumă de bani poți găsi cu greu doar cazarea. Dar o mare problemă ține de calitatea serviciilor și de limba vorbită: doar bulgară, cu un pic de germană și rusă.

Albena este un concept unic de stațiune în Bulgaria. Aflată la câțiva zeci de kilometri de granița cu România, construcția ei a început în anii 70 de la zero, fără a exista anterior un așezământ acolo. Au fost construite hoteluri atât pe plajă, cât și în interiorul stațiunii din zona de golf a Mării Negre, iar la zece ani după finalizarea primelor construcții, toată zona a fost declarată rezervație naturală.

Fiindcă verdeața e cuvântul de ordine în Albena: există efectiv o pădure mărginită de stâncile abrupte ale falezei în mijlocul căreia au răsărit drumuri, hoteluri și-o plajă. Rezervația naturală care se întinde în partea de sud a stațiunii își păstrează numele și natura e pe cât se poate de neatinsă: copacii doborâți de vânt sau furtună sunt lăsați neatinși, ca să-și urmeze ciclul natural de descompunere.

Avantajul verdeții este că în mare parte, Albena dă senzația unui parc: umbră se găsește cu ușurință, iar ici-colo sunt presărate izvoare de apă minerală subterane, din care turiștii sunt încurajați să bea și să-și umple sticlele, fiind listate zeci de proprietăți curative.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Dezavantajul acestei umbre permanente este o stare de umiditate aproape constantă a aerului, dar și un roi de insecte care apare odată cu lăsarea serii.

Un sejur all-inclusive în Bulgaria prin comparație cu România. „Am dat 2.500 de lei pe șase nopți. Tot e mult mai ieftin decât la noi” 
Stațiunea Albena. Foto: Shutterstock

Prețurile, la jumătate față de România

Albena e gândită ca o stațiune pentru toți – are hoteluri departe de plajă și cu prețuri mai mici, are calupuri de câte trei cu prețuri medii, construite unul lângă altul pe plajă, o parte în zona de rezervație naturală, celelalte spre cea de stațiune. Mai există și câteva hoteluri de 4-5 stele, unele aproape de plajă, dar altele nu, care au autobuze proprii ce fac curse pentru turiști spre zone rezervate de șezlonguri pe plajă.

Cumpărat din ianuarie, în regim early booking, prețurile variază de la 400 de lei/noapte la aproape 1.000, în funcție de hotelul ales și de perioadă, fiind evident mai scump în vârf de sezon. În banii aceștia e cuprinsă cazare cu all-inclusive, care înseamnă trei mese și două gustări, băuturi alcoolice (mărci proprii, mai nimic de import) și răcoritoare, două șezlonguri și o umbrelă pe plajă.

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Un sejur all-inclusive în Bulgaria prin comparație cu România. „Am dat 2.500 de lei pe șase nopți. Tot e mult mai ieftin decât la noi” 
Parc de distracții

Albena funcționează ca o cooperativă: există un site pentru întreaga stațiune unde îți poți alege hotelul în funcție de serviciile oferite și de unde e poziționat, în stațiunea propriu-zisă, pe plajă sau în zona de rezervație naturală, în apropierea plajelor. De acolo poți face și rezervare, cu anulare gratuită două săptămâni după ce ai făcut plata, în caz că te răzgândești. Iar prețurile, dincolo de reducerile de early booking, sunt în general cu 30% mai reduse decât pe platformele internaționale de rezervări.

Spre exemplu, hotelul la care a stat corespondentul Libertatea costa 450 de lei/noapte într-un sejur de la mijlocul lunii iunie, cu pachet achiziționat din ianuarie de pe platforma stațiunii. Dar același hotel avea prețuri care începeau de la 800 de lei/noapte camera dublă dacă voiai să cumperi de pe platformele internaționale de cazare, la debutul lui iunie pentru partea a doua a lunii.

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

Deși majoritatea hotelierilor și a turiștilor s-au plâns de faptul că prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani în Bulgaria, în general, nu doar în Grecia, încă sunt departe de echivalentele din România. Hotelurile cu cele mai bune recenzii din rândul celor de 3 stele din Albena, în regim all- inclusive, aflate pe plajă, aveau prețuri între 400 și 550 de lei/noapte. Dar erau altele cu regim similar, deși recenzii mai proaste, cu prețuri și mai mici. Echivalentul în România pe platforma Booking, în aceeași perioadă, depășea 800 de lei, fără a fi pe plajă, iar o cazare în același regim în stațiuni precum Olimp sau Neptun, care arăta mai bine decât hotelurile din Bulgaria, oferea doar mic-dejun în acest preț.

Un sejur all-inclusive în Bulgaria prin comparație cu România. „Am dat 2.500 de lei pe șase nopți. Tot e mult mai ieftin decât la noi” 
Hotelurile sunt aproape de plajă

Ce alte costuri mai sunt în plus

Condițiile la un hotel de trei stele din Albena sunt în marja de așteptare: camere spațioase, de peste 20 de metri pătrați, cu frigider, televizor și balcon cu vedere spre mare. Unul dintre turiștii români cazați într-un astfel de hotel a spus că vine de peste 13 ani în Albena. „S-a scumpit, în primul rând, și condițiile au scăzut nu pentru că se oferă mai puțin, ci pentru că hotelurile nu mai arată la fel. Am stat cam în toate cele din mijlocul plajei de preț și la unele mai ieftine. Am avut sejururi acum 4-5 ani cu 1.200 de lei șase nopți all-inclusive. Acum am plătit 2.500 pe același pachet, dar tot este mult mai ieftin decât la noi. Singura cheltuială suplimentară pe care am făcut-o pe lângă banii ăștia e cu parcarea”, a spus turistul.

Parcarea e reglementată mai bine decât în majoritatea stațiunilor din Bulgaria. Există trei zone de preț, 6, 10 și 20 de leva pe zi, deci 15, 25 și 50 de lei / zi. Cel mai scump e în zona de rezervație, care e și cea mai apropiată de majoritatea hotelurilor. În mijlocul stațiunii sunt cele mai multe locuri de parcare, în zona albastră, unde costă 25 de lei / zi, iar cel mai ieftin este într-o parcare imensă amenajată la intrarea în stațiune, într-o fostă autogară mare de tranzit în Bulgaria, care-și păstrează și astăzi funcția, dar la un nivel mai mic.

E folosită tehnologia de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, se plătește cu cardul la automate și există o perioadă de 30 de minute pentru debarcarea bagajelor și parcarea în zona pe care vrei să o alegi. Dacă sunt turiști care vor să se plimbe cu mașina și să viziteze Bulgaria, pot face un abonament la hotel și intră și ies de mai multe ori pe perioada unei singure zile, fără a plăti tarif suplimentar.

Un sejur all-inclusive în Bulgaria prin comparație cu România. „Am dat 2.500 de lei pe șase nopți. Tot e mult mai ieftin decât la noi” 
Singura cheltuială în plus e cea pentru parcare

Mâncare bună, comunicarea, o mare problemă

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină și turiștii, și hotelierii este cea legată de comunicare. În Albena vin foarte mulți români care nu știu să vorbească altă limbă decât româna și se înțeleg prin semne cu hotelierii. La rândul lor, hotelierii vorbesc doar limba maternă, un pic de rusă și unii dintre ei înțeleg și germană fiindcă există o plajă mare de turiști germani, majoritatea ieșiți la pensie, care vin cu pachete dedicate la hotelurile din stațiune.

Mâncarea are recenzii pozitive peste tot în stațiune. La hotelul unde a stat corespondentul Libertatea erau zilnic feluri noi la mesele principale, cu mult accent pus pe pește, gătindu-se inclusiv într-o grădină aflată pe plajă rechin, doradă, macrou sau somn.

mancare-1-gratar-exteriorIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Cea mai bună perioadă de vizitare este înainte și după vârful sezonului. Am găsit plajele libere, neaglomerate, deși cu foarte mulți turiști cazați la hoteluri. În ultimele zile ale sejurului deja se săpau găuri în nisip pentru adăugarea rândurilor suplimentare de șezlonguri și umbrele. Apa mării este foarte lină, se înaintează peste 50 de metri până ca adâncimea să ajungă la 1,5 metri oriunde pe întinderea plajei în stațiune.

O mare problemă la nivelul întregii stațiuni a fost legată de servicii. Cum nu vorbește aproape nimeni engleza, nici vânzătorii de la chioșcurile stradale nu te pot înțelege decât cu mare dificultate atunci când vrei să afli o informație de orice fel.

Fotografii: Cătălin Hopulele, Shutterstock

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

iugavirgil   •   21.07.2024, 16:00

albena o statiune pentru familii cu copii , regimul all inclusive fiind recomandat . acum 20 de ani era statiunea nemtilor veniti prin Tui , erau cluburi si discoteci , lantul hotelier Laguna era renumit iar hotelurile de sus din padure gen Magnolia erau pentru rusi . Celebru era restaurantul Poco Loco unde ospatarii cantau si dansau , era greu sa gasesti o masa libera .

PentruPace   •   21.07.2024, 11:31

La Varna im Bulgaria e curat, mancare buna, nisip fin, esti tratat regeste. Toti vb engleza si e mult mai ieftin ca in Rom. Vreti pui vechi si stricati, cartofi prajiti in ulei pastrat de asta vara si sa fiti luari la misto cu preturi mai scump ca in Monaco...duceti va in Romania.

nobody   •   20.07.2024, 22:13

La noi boboru` este inghesuit cu televizoru` in doua locuri mari si late mamaia si eforie nord. Mamaia pentru aia "care are" eforie pentru aia care "nu prea are". Bonus pt tineret - vama veche. In atari conditii normal ca horecaru (la care, sa fim cinstiti pana la capat) cotizeaza din greu la televiziuni sa promoveze cele 2 statiuni si jumatate (vama veche - jumatatea) si apoi sa traga pielea de pe licuricii ce traga ca mustele la... D`apoi cand vii ca turist din nord sau din vest, nu mai stai sa cauti alternative, apari si te infingi exact unde trebuie! In sfarsit, pe mine nu ma deranjeaza, dimpotriva am zonele mele de pe litoralul autohton nepromovate, linistite, cu apa chiar ok si preturi acceptabile fata de cele pt "boieri". Pt ca da, poti sa-ti faci concediu de 10 zile, la apartament modern cu vedere la mare cu 30 de milioane, incluzand si mancarea aici. Conditii de cazare mult peste bulgari...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI