Guvernul are acum 16 ministere, ar putea fi 18. Din Transporturi, s-ar putea desprinde Comunicațiile, iar din Economie, Turismul și IMM-urile. PNL nu vrea sub nicio formă să rupă de Economie Energia, așa cum ar viza USR-PLUS. Atât liberalii, cât și partenerii sunt de acord că nu pot fi înființate mult prea multe ministere noi. Ar părea că toată lumea se bate pentru funcții și nu pentru eficiență.
Premierul e bătut în cuie. Ar putea apărea două funcții de vicepremier
Toate partidele îl agreează pe Florin Cîțu la cârma viitorului executiv, iar liberalii spun că președintele nu se va răzgândi.
De asemenea, PNL, USR-PLUS și UDMR ar fi căzut de acord să fie înființate două funcții de vicepremier. Acum este una singură. Acestea ar reveni USR-PLUS și UDMR, liberalii nu au pretenții.
La acest capitol, apar mai multe nume la bursa zvonurilor din partide. Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Kelemen Hunor.
În privința lui Dacian Cioloș, surse liberale spun că își dorește să pregătească strategia pentru a candida la prezidențiale în 2024. Astfel, ar viza postul de vicepremier asociat cu cel de ministru de Externe.
Surse din USR-PLUS neagă formula vicepremier-Externe. Spun însă că e mult mai plauzibil ca Dragoș Tudorache, actual europarlamentar din partea PLUS, să fie vicepremier și ministru de interne.
Cât despre Dan Barna, acesta ar fi fost împins de partid să lupte pentru șefia Camerei Deputaților, care este însă bătută în cuie pentru Ludovic Orban. În acest context, numele său a fost vehiculat pentru postul de vicepremier. De remarcat că nimeni nu luptă pentru postul de președinte al Senatului.
Ce ministere și-ar dori PNL și cine se luptă pentru ele
Cele mai disputate ministere sunt cele avizatoare – Finanțe și Justiție. USR-PLUS a spus clar că dorește să aibă unul dintre ele, în timp ce liberalii le-ar dori pe amândouă. Totuși, dacă vor fi strânși cu ușa, cei din PNL sunt dispuși să renunțe mai degrabă la Justiție, deși Cătălin Predoiu e văzut bine în partid și ar avea toate șansele să rămână ministru. Nu și dacă PNL cedează ministerul.
În schimb, PNL nu renunță nici în ruptul capului la Finanțe. Aici e și cea mai mare bătălie. În joc intră Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei premierului Ludovic Orban, Sebastian Burduja, actual secretar de stat, Bogdan Huțucă, liderul de la Constanța, și Lucian Heiuș, și el actual parlamentar. Pentru a departaja candidații mulți pentru acest post, liberalii ar lua în calcul scorul de la parlamentare. La acest capitol, Heiuș pierde orice șansă, dar Huțucă stă bine.
Un alt minister disputat de mulți liberali este cel al Dezvoltării. Numele vehiculate sunt Robert Sighiartău, care pleacă și cu prima șansă, potrivit surselor, Laurențiu Leoreanu și Raluca Turcan. Numele acesteia din urmă este vehiculat și la Educație, acesta fiind un domeniu de care s-a ocupat ca vicepremier. Alte surse susțin că aceasta nu s-ar regăsi în viitoarea formulă de guvernare, dar motivele nu sunt clare, mai ales că este unul dintre liderii de bază ai partidului.
La Interne, Marcel Vela ar avea șanse mari să rămână. Un alt nume vehiculat în partid este cel al europarlamentarului Rareș Bogdan. Aceleași surse spun că cei doi se și înțeleg foarte bine.
Sunt și ministere unde titularii actuali vor fi menținuți. Sau cel puțin așa ar dori PNL. La Economie, Virgil Popescu, la Transporturi, Lucian Bode, la Externe, Bogdan Aurescu, la Apărare, Nicolae Ciucă, la Fonduri Europene, Marcel Boloș.
La Sănătate, ar putea fi în continuare Nelu Tătaru. Dar vocile din partid nu au susținut puternic păstrarea acestui minister.
USR-PLUS nu pleacă la negocieri cu ideea de a fi anexa PNL
Liderii USR-PLUS au spus oficial că sunt flexibili, dar nu au de gând să renunțe la toate ministerele cu bani, vizibilitate și putere. Vor ori Justiția, ori Finanțele.
Potrivit liberalilor, ei ar fi mai dispuși să renunțe la Justiție decât la Finanțe. În acest caz, un nume vehiculat ar fi cel al lui Ion Stelian, și pentru faptul că a fost cel mai activ parlamentar al formațiunii împotriva modificărilor legilor din domeniu. Este totuși de notorietate faptul că nu este foarte apropiat de conducerea actuală. Alți specialiști ai USR-PLUS în acest domeniu sunt Simona Spătaru, candidatul partidului la Primăria Sectorului 4, și Mihai Badea, fost consilier parlamentar, cel care a lucrat la inițiativa „Fără penali în funcții publice”.
Sănătatea ar putea fi alt minister pe care PNL ar putea să îl cedeze. Acolo, USR-PLUS l-ar propune pe Vlad Voiculescu. Și aripa USR ar avea un specialist cu notorietate, pe Adrian Wiener, dar e de așteptat ca Voiculescu să fie favoritul.
Tot USR-PLUS și-ar fi dorit Ministerul Transporturilor, însă PNL pare dispus să le dea partenerilor de alianță doar Comunicațiile. Specialistul cel mai cunoscut din USR-PLUS pentru aceste domenii este Cătălin Drulă, dar surse USR-PLUS spun că nu vor doar Comunicațiile, ci tot ministerul, la pachet cu Transporturile. Negocierile se anunță dure în această privință.
Din aripa PLUS, s-a mai desprins o dorință. Fostul ministru al Finanțelor din Cabinetul Cioloș, Anca Dragu, ar viza Economia sau Energia.
O bătălie ar putea fi și pentru Interne, acolo unde Dragoș Tudorache e puternic susținut pentru un portofoliu care să fie cumulat cu cel de vicepremier.
La Finanțe, USR-PLUS l-ar propune pe Claudiu Năsui. Aici USR-PLUS pune o condiție cu greutate. Zero taxe pe salariul minim. Numai că cei din PNL spun că e exclus să accepte așa ceva, pentru că nu ar mai fi bani la buget.
Și la Educație au apărut câteva nume – Ștefan Pălărie sau Silvia Dinică.
UDMR nu suflă o vorbă
Singurii care refuză să discute în public despre ce ministere doresc sunt cei de la UDMR. Disciplină totală, ca de obicei când vine vorba de acest partid. E de așteptat însă ca liderul Kelemen Hunor să vizeze postul de vicepremier, posibil cumulat cu cel de ministru al Culturii. Un alt minister pe care, prin tradiție, l-a avut UDMR este cel al Mediului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro