“În muzeu avem și informații preluate din antropologie fizică: să știm cum stăm cu greutatea, cu înățimea, de ce se murea în vechime și ce se întâmplă astăzi. Sunt mărturii prelute în urma cercetărilor arheologice și antropologice realizate în ultimii 10 ani ca urmare a descoperirilor arheologice din Piața Universității – cimitirul Bisericii Sfântul Sava, care apoi a devenit școală, dar au rămas acolo mormintele din Evul Mediu”, spune Adrian Majuru (foto), managerul Muzeului Municipiului București.
Pe panourile din muzeu există grafice privind comparația între românii din secolul XX și din secolele XVI- XIX în ceea ce privește înălțimea și greutatea lor . “Statura indivizilor de sex masculin este mai mare cu 4 centimetri, iar greutatea lor este mai mare cu 7 kilograme. Statura femeilor este cu 3 centimetri mai mică, iar greutate e mai mare cu 2 kilograme”, scrie pe panourile de la Muzeul Vârstelor.
Ținutele de la Muzeul Vârstelor arată că românii din trecut erau mai mici ca statură
La Muzeul Vârstelor există și reconstituiri de interioare din secolul XVII până în anii 1940. Și studiind ținutele se poate vedea că românii de atunci erau mai mici ca statură față de cât suntem noi acum. Dacă în trecut erau o serie de boli care omorau populația, acum ne confruntăm cu alte probleme, precum statul excesiv în fața computerelor și folosirea telefoanelor mobile și a rețelelor de socializare care, practic, crează realități paralele.
“Diferențe vor apărea și de acum încolo între generații, determinate de un mod de viață mai static”, mai spune Adrian Majuru. Muzeul Vârstelor se află în incinta Casei Cesianu- Filipescu de pe Calea Victoriei nr. 151.
Citește și:
Ce spune psihologul Libertatea despre „marea pomană” a Oanei Zăvoranu. „N-a fost vorba de generozitate”
VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro