La Teatrul Naţional din Bucureşti, conducerea a întrebat actorii pe un forum intern dacă vor să se vaccineze. Majoritatea au răspuns afirmativ, spun sursele ziarului, iar apoi teatrul i-a validat în platforma de vaccinare, unde ulterior s-au înscris individual pentru a fi vaccinaţi.

„Noi ne-am înscris şi deja a început vaccinarea. Eu sunt programat pe 22, de exemplu”, spune Marius Manole, angajat la TNB.

„Noi am cerut la Ministerul Culturii, că noi de Ministerul Culturii aparţinem, celelalte teatre aparţin de primărie. Şi noi, ca actori, le-am cerut directorilor noştri să facă acest demers ca să putem juca, pentru că altfel nu prea putem juca. Aproape toţi colegii s-au înscris, să zic 98%”, a mai explicat Manole.

Marius Manole, actor TNB |Foto: Hepta

Informaţia privind vaccinarea actorilor de la TNB în etapa a doua a fost confirmată şi de Monica Davidescu, actriţă angajată la TNB.

„Teatrul Naţional a trimis către minister lista cu angajaţii teatrului care s-au înscris pentru vaccinare şi CNP-urile noastre sunt în baza aceasta de date. Cred că urmează să începem să ne programăm, dar cred că vor fi luate întâi cazurile prioritate, de vârstă sau de boli cronice. Eu deocamdată nu am auzit niciun coleg care să se fi vaccinat deja”, a adăugat actriţa.

„Pot spune, doar despre mine, că m-am înscris pe listă, am spus da vaccinării şi îmi aştept rândul”, spune Monica Davidescu.

Din informaţiile ziarului, acest lucru a fost posibil mulţumită unei distincţii birocratice între teatrele care aparţin direct de Ministerul Culturii şi cele care ţin de primării, consilii judeţene sau sunt total independente.

„Actorii TNB sunt angajaţii teatrului, dar ordonator de credite pentru teatrele naţionale este Ministerul Culturii. Probabil că asta explică diferenţa dintre ce se întâmplă în teatrele naţionale, unde personalul a putut intra în etapa a doua, şi ce se întâmplă în toate celelalte teatre din ţară, unde nu s-a dat încă drumul vaccinării la actori. Chiar dacă ai, ca actor, exact aceleaşi riscuri, vorbind tare pe scenă, fie că lucrezi la Bulandra, Teatrul Mic sau TNB”, a comentat situaţia o sursă din TNB care a preferat să rămână anonimă.

Nemulțumiri în rândul creatorilor de teatru care nu țin de Ministerul Culturii

Situaţia a început deja să stârnească revoltă în rândul creatorilor de teatru din afara instituţiilor ce ţin direct de Ministerul Culturii.

“Pentru că a fi angajat la un teatru de stat sau a fi artist independent nu este acelaşi lucru cu a fi o comoară Naţională, Ministerul Culturii a decis să “faciliteze” prioritar în etapa 2 (doar) vaccinarea angajaţilor din Teatrele Naţionale. Evident, nu s-a comunicat public nicăieri această chestiune”, comentează, într-o postare pe facebook, Gianina Cărbunariu, regizoare şi directoare a Teatrului Tineretului la Piatra Neamţ.

Gianina Cărbunariu

“E de două ori jenant: o dată faţă de toţi care aveau nevoie vitală şi prioritară de vaccin (vârstnici, persoane cu boli cronice) şi apoi faţă de întreaga breaslă, pentru că s-a căutat o soluţie pentru privilegiaţi, nu pentru toată lumea. Zero solidaritate”, a scris Cărbunariu.

Actorii din teatrele independente sau celelalte teatre de stat, dar nu „naţionale” reclamă lipsa de transparenţă a autorităţilor.

„Noi, actorii, ştiam că nu suntem eligibili în această etapă. Oficial nu se ştia ce se întâmplă în teatrele naţionale. Nu a existat transparenţă şi vrem o explicaţie”, a declarat, pentru Libertatea, Ilinca Manolache, actriţă, angajată la Teatrul Mic.

„Nu e aceeaşi expunere? Nu e acelaşi job? Cum s-a făcut această selecţie cinică? După ce reguli ajungem să trăim: scapă cine poate? Legea junglei? Care e regula?”, a continuat revoltată Manolache. „E absolut cinic de două ori: şi faţă de persoanele care au nevoie mare de vaccin şi nu au primit încă, deşi sunt în categorie de risc. Şi a doua oară faţă de noi toţi: dacă eşti angajat la Naţional, ai alt drept la sănătate?”.

Ministerul Culturii recunoaște discriminarea

Ministerul Culturii confirmă: actorii din teatrele naţionale se vaccinează acum, pe când ceilalţi vor avea acces la programare doar în etapa a treia.

În cea de-a doua etapă pot fi vaccinaţi cei din ministere şi din subordinea ministerelor. Noi am făcut o solicitare prin care în a doua etapă să fie incluşi şi lucrătorii în domeniul cultural şi artistic, însă decizia la nivel de guvern a fost ca aceştia să fie incluşi în prima fază a celei de-a treia etape.

Alexandra Bogdan, consiliera lui Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii:

Întrebată de caracterul discriminatoriu al acestei decizii, fiind aplicate standarde duble la oameni cu aceleaşi meserii, consiliera de la Ministerul Culturii a fost de acord că nu e tocmai OK și ne-a trimis la Ministerul Sănătății.

„Ştiu, Ministerul Culturii are în subordine 17 instituţii de spectacol: teatre, coruri, filarmonici etc., iar la nivel naţional sunt 178 de instituţii de spectacol. Discriminatorii sunt toate măsurile, că, în mod normal, toată România ar trebui să fie vaccinată, dar asta e doar legat de prioritizare. Noi vă încurajăm să luaţi legătura cu Ministerul Sănătăţii, pentru că noi am făcut solicitarea să fie incluşi toţi lucrătorii din domeniul cultural şi au zis că vor fi în etapa a treia, faza I”, a mai declarat Alexandra Bogdan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News