„Când a trebuit să mă duc într-o țară străină pentru ultima mea operație, mă simțeam îngrozitor. Dar în aeroport trebuia să mă prefac că mă simt bine, pentru că altfel nu ești lăsat să urci și nu vei putea ajunge la acea operație care îți poate salva viața”, povestește Matei Cristi, pentru Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Matei, 14 ani, este în clasa a 9-a și mai toată copilăria și-a petrecut-o între spitale și săli de operații. Vorbește din proprie experiență, pentru că el însuși are probleme cardiace și respiratorii. Își pierde repede suflul după fiecare propoziție mai lungă.
Expert în spaghete
„Nu vreau ca nimeni altcineva să treacă prin ceva de genul acesta”, adaugă el.
Matei este unul dintre copiii care s-au alăturat asociației Blondie în campania #luămunavion. Este foarte pasionat de gătit, iar pastele sunt specialitatea lui. Nu știe cum a apărut dragostea pentru bucătărie, știe doar că „a simțit”, pe la 11 ani, că vrea să aibă controlul asupra a ce se află în farfurie. Prima dată a gătit spaghete și la ele a rămas.
„Spaghetele pot fi modificate extrem de mult pentru a crea același fel de mâncare, dar cu un gust complet diferit”, explică Matei motivul pentru care îi plac pastele, ca un adevărat bucătar. La sfârșitul lunii noiembrie, Matei a gătit prima oară alături de un bucătar profesionist, chef Cezar Munteanu: au preparat paste cu prosciutto, piept de pui și parmezan. 10 porții de paste au fost licitate în timpul unui live pe Facebook, iar banii strânși au fost donați asociației Blondie.
30 de curse în străinătate, cu avioane închiriate
După izbucnirea pandemiei de coronavirus, asociația Blondie a început să transporte înapoi în țară, cu avioane închiriate, copiii bolnavi rămași blocați în spitalele din Europa, din cauza suspendării curselor aeriene de linie.
Blondie a făcut deja 30 de curse de la începutul pandemiei, transportând în străinătate copiii care aveau nevoie de intervenții medicale urgente ce nu puteau fi făcute la noi în țară, și aducându-i înapoi. Un singur zbor costă în jur de 15.000-20.000 de euro. În total, asociația a cheltuit deja jumătate de milion de euro.
Iulia s-a apucat de făcut luciuri de buze
Într-un bloc din sectorul 4, Iulia Manea încearcă să țină cât mai mult mingea pe picior. Se antrenează pentru întâlnirea cu Ioan Andone, care ar fi trebuit să aibă loc luna trecută, dar care a fost amânată din cauza pandemiei.
Are 14 ani și pe ultimii cinci i-a petrecut câștigând meciuri de fotbal și făcându-le în ciudă băieților pentru că este mai bună decât ei. Joacă acum la FC Voluntari, iar întâlnirea cu Andone ar fi trebuit să fie modul ei de a ajuta asociația Blondie, printr-un concurs de fotbal.
Cum concursul nu s-a mai ținut, s-a apucat de făcut luciuri de buze din ingrediente naturale, pe care le-a pus în sticluțe foarte mici, transparente.
„Câteodată mă gândesc că în locul acelor copii aș putea fi eu sau ar putea fi sora mea ori fratele meu. Aș vrea să-i fac pe copii să se simtă mai bine, într-un fel”, spune Iulia despre implicarea ei în strângerea de fonduri pentru avion.
Citește în continuare poveștile copiilor și ale părinților care vor să ajute la cumpărarea unei ambulanțe aeriene, dar și cum puteți contribui la îndeplinirea acestui vis, pe Școala 9 BRD.